ORDRE AAR/415/2008, de 12 de setembre, per la qual s'estableixen mesures obligatòries per a la prevenció i lluita contra la plaga de la tuta del tomàquet, Tuta absoluta (Meyrik).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/415/2008, de 12 de setembre, per la qual s'estableixen mesures obligatòries per a la prevenció i lluita contra la plaga de la tuta del tomàquet, Tuta absoluta (Meyrik).

La tuta del tomàquet Tuta absoluta (Meyrik) és un microlepidòpter de la família Gelechiidae considerat una de les principals plagues del cultiu de tomàquet del continent sud-americà, afecta el cultiu de tomàquet i, en menor grau, altres cultius com els d'albergínia, patata i diverses solanàcies silvestres.

Fins a l'estiu de 2007 no es coneixia la presència d'aquest organisme nociu dels vegetals a Europa. La primera cita va ser al mes de juny en el municipi de Torreblanca en la província de Castelló, i posteriorment s'ha anat estenent per altres zones productores. A Catalunya es van localitzar a finals d'agost les primeres deteccions, i es van aplicar mesures dirigides a evitar la seva dispersió i eradicació.

La tuta del tomàquet ocasiona pèrdues de producció i qualitat del fruit per l'acció directa de les erugues i possibilita l'aparició de fongs patògens que infecten els fruits a través dels orificis i galeries ocasionats per aquestes. D'acord amb els coneixements actuals s'ha observat que en aquelles zones on la plaga està instal·lada, el control mitjançant tractaments repetitius amb insecticides químics pot donar lloc a la generació de resistències, per la qual cosa es creu necessari introduir mètodes de lluita alternatius, com les feromones, el control biològic o altres que permetin evitar la dispersió de la plaga i aconseguir un control més efectiu d'aquesta.

La Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal, en el seu article 14.2 faculta les autoritats competents per tal que declarin l'existència oficial d'una plaga quan se'n verifiqui la presència i la importància de la infestació i adoptin les mesures fitosanitàries adequades per evitar-ne la propagació. Així mateix les faculta en el seu article 15 a declarar una plaga d'utilitat pública en aquells casos en què la lluita contra aquella, per la seva intensitat, extensió o tècniques requerides, sigui més eficaç que la lluita mitjançant pràctiques químiques.

És per això que a proposta de la directora general d'Agricultura i Ramaderia i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 L'objecte d'aquesta Ordre és la declaració oficial de l'existència de la plaga de la tuta del tomàquet, Tuta absoluta (Meyrick) en l'àmbit de Catalunya, i l'establiment de mesures obligatòries per a la prevenció i lluita contra aquesta plaga.

1.2 Es qualifica d'utilitat pública la prevenció i lluita contra aquesta plaga.

Article 2

Àmbit d'aplicació

Les empreses proveïdores de material vegetal de plantació, les empreses comercialitzadores i les persones que siguin titulars d'explotacions, tenen l'obligació d'executar les mesures obligatòries de lluita regulades en aquesta Ordre.

Article 3

Actuacions de prospecció

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural realitzarà les prospeccions anuals en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR