ORDRE AAM/346/2012, de 22 d'octubre, per la qual es declara obligatori i d'utilitat pública el tractament aeri per al control de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa Schiff).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa Schiff) és un lepidòpter defoliador que ocasiona danys de consideració en extensions importants de pinedes i també origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals. D’acord amb les dades d’afectació de la processionària del pi a Catalunya, enguany es poden produir repercussions importants en la conservació de les masses forestals afectades i en la salut de les persones.

Aquesta plaga ha estat objecte, en campanyes anteriors, de tractaments aeris promoguts pel Departament per tal de controlar les poblacions i limitar els danys que produeix. La inexistència d’alternatives tècnicament i econòmica viables a aquests tipus de tractaments i la impossibilitat que els titulars dels terrenys se’n facin càrrec, atès que la seva realització comporta disposar de mitjans especialitzats que no poden assumir, justifica que el tractament aeri d’aquesta plaga sigui declarat d’utilitat pública a l’empara de Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal.

D’altra banda, d’acord amb la Directiva 2009/128/CE, de 21 d’octubre, per la qual s’estableix el marc d’actuació comunitària per aconseguir un ús sostenible dels plaguicides, i el Reial decret 1311/2012, de 14 de setembre, les aplicacions aèries que es duguin a terme es declaren obligatòries i es realitzaran en les condicions previstes als plans d’aplicacions aèries que establirà el Departament mentre la plaga superi els nivells d’infestació que comprometin la vitalitat de les masses forestals afectades.

L’article 29 de la Llei 6/1988, de 30 de març, forestal de Catalunya, estableix que la prevenció de les plagues forestals i la lluita contra aquestes corresponen al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

El Decret 336/2011, de 10 de maig, de reestructuració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, atribueix a aquest Departament la funció de realitzar actuacions de prevenció, seguiment i defensa de les plagues forestals.

A proposta de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat i de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Declaració d’utilitat pública i obligatorietat del tractament

Declaro d’utilitat pública i obligatori el tractament aeri per al control de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa Schiff) promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Article 2

Plans d’aplicació aèria

2.1 Els tractaments aeris els durà a terme el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural d’acord amb el Pla d’aplicació aèria que serà aprovat mitjançant resolució del/de la director/a general d’Agricultura i Ramaderia, per a cada tractament, mentre la plaga superi els nivells d’infestació que suposin danys greus que comprometin la vitalitat de les masses forestals afectades. Aquesta resolució es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

2.2 Els tractaments es realitzaran en les zones considerades com a prioritàries, tenint en compte el nivell d’incidència de la plaga detectat en les prospeccions fitosanitàries realitzades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR