ORDRE ARP/105/2020, de 26 de juny, per la qual s'aprova el Pla de gestió per al marisqueig professional de garotes al litoral català i per la qual s'estableix una veda per a les captures de garotes en la pesca recreativa.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

La franja litoral més propera a la línia de costa pateix una elevada pressió antròpica que va molt més enllà de les activitats pesqueres i marisqueres que gestiona la Direcció General de Pesca i Afers Marítims. Aquesta situació fa encara més necessària la intervenció de l'Administració per estructurar i distribuir de manera coherent i sostenible les diverses activitats d'àmbit pesquer professional i recreatiu que s'hi desenvolupen.

La Política Pesquera Comuna (PPC), aprovada pel Reglament (UE) 1380/2013 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de desembre, constitueix el marc general de regulació en matèria de pesca de la Unió Europea i té com objectiu, entre d'altres establerts en el seu article 2, garantir que les activitats pesqueres siguin ambientalment, econòmicament i socialment sostenibles, partint de l'aplicació d'una gestió amb enfocament ecosistèmic i procurant assegurar una explotació dels recursos biològics marins vius que permeti el restabliment i manteniment de les poblacions capturades en uns nivells capaços de produir el Rendiment Màxim Sostenible (RMS).

El marisqueig de garotes en qualsevol de les tres espècies d'interès comercial, Paracentrotus lividus , Sphaerechinus granularis i Arbacia lixula , és una activitat extractiva tradicionalment implantada en les comarques de Girona que en els darrers anys ha estat molt revaloritzada en l'àmbit comercial fins al punt que, tant la seva captura i comercialització com el seu consum, s'han estès a la resta del litoral català.

Prioritàriament, es tracta d'una activitat professional per l'interès comercial de l'espècie, tot i que amb caràcter complementari les garotes són objecte de captura per al consum propi per part dels pescadors de pesca recreativa sotmesos a les disposicions del Decret 109/1995, de 24 de març, de regulació de la pesca recreativa.

Fins ara, l'activitat d'explotació de les garotes ha estat regulada per l'Ordre ARP/436/2008, de 8 d'octubre, per la qual es regula la recollida de garotes al litoral català. Aquest Pla estableix unes limitacions a l'extracció de garotes calculades en base a una explotació marisquera dirigida exclusivament al litoral de les comarques de Girona. En els darrers anys s'ha produït un important increment de la demanda de mercat de la garota al temps que la captura i el consum d'aquesta espècie de gran interès gastronòmic s'ha estès per la resta del litoral català. La limitació de llicències establerta per l'Ordre ARP/436/2008, relacionada amb l'explotació del àmbits territorials de les confraries de pescadors de Girona, s'ha vist sobrepassada per les sol·licituds de pescadors del litoral central i sud de Catalunya, on les abundants poblacions de garota no havien estat explotades. Les possibilitats d'extracció de garotes basades en avaluacions de poblacions efectuades amb posterioritat a l'any 2008 fan necessari procedir a l'increment de disponibilitat de permisos que, per a un millor aprofitament marisquer, cal adaptar al Rendiment Màxim Sostenible.

Es tracta d'una activitat marisquera molt selectiva adreçada a unes espècies molt concretes que ofereixen unes molt bones possibilitats de gestió. Tot i això, essent una activitat de pesca professional que afecta un reduït nombre d'unitats extractives, de poca dimensió econòmica i sense impactes significatius sobre els hàbitats i altres espècies no objecte de la captura, cal encabir-la dins del previst en l'article 9 del Decret 118/2018, de 19 de juny, sobre el model de governança de la pesca professional a Catalunya i procedir a l'aprovació d'un Pla de gestió sense comitè de cogestió.

D'altra banda, avaluacions encarregades per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims a la Universitat de Barcelona en relació a la proliferació de les garotes en determinades zones on no han estat explotades professionalment han posant de manifest la necessitat d'establir mecanismes de control de les poblacions per evitar depredacions excessives sobre les espècies vegetals que constitueixen la dieta de les garotes i evitar d'aquest manera l'aparició de zones de “blancalls” en les superfícies rocoses, de difícil recuperació.

Vist l'anterior, cal establir noves mesures tècniques de gestió del marisqueig professional de les garotes en el marc del Decret 118/2018, de 19 de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR