ORDRE ARP/122/2020, de 10 de juliol, per la qual s'estableix el Pla de gestió de l'activitat de marisqueig de bivalves mitjançant dragues mecanitzades (gàbies).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

La franja costanera és objecte de mesures de protecció per part de les diferents administracions implicades, ja que es tracta d'una zona especialment sensible a l'acció humana, tant des del punt de vista de la pràctica professional pesquera i marisquera, activitat, aquesta última, amb elevada dependència de les zones costaneres poc profundes, com de les activitats turístiques i industrials que s'hi concentren.

La Política Pesquera Comuna (PPC), aprovada en virtut del Reglament (UE) 1380/2013, d'11 de desembre de 2013, del Parlament Europeu i del Consell, constitueix el marc general de regulació en matèria de pesca de la Unió Europea, amb l'objectiu, segons que estableix l'article 2, de garantir que les activitats pesqueres siguin sostenibles mediambientalment i, al mateix temps, reportin guanys econòmics i socials, partint de l'aplicació d'un enfocament ecosistèmic a la gestió de la pesca.

En desenvolupament de la Política Pesquera Comuna, el Reglament (CE) 1967/2006, de 21 de desembre de 2006, del Consell, relatiu a les mesures de gestió per a l'explotació sostenible dels recursos pesquers en el mar Mediterrani, i pel qual es va modificar el Reglament (CEE) 2847/93 i es va derogar el Reglament 1626/94 (d'ara endavant, Reglament (CE) 1967/2006, de pesca a la Mediterrània), concretament en l'article 19 estableix l'obligació dels Estats membres de la Unió Europea d'aprovar, en les seves aigües territorials, plans de gestió per a les pesqueres realitzades amb dragues mecanitzades, entre d'altres.

L'article 119.3 del vigent Estatut d'autonomia de Catalunya confereix a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva en matèria d'activitats marítimes. Aquesta competència inclou en tot cas, i entre altres aspectes, la regulació i la gestió del marisqueig, i estableix les condicions per a practicar-lo.

L'article 26.1 de la Llei 2/2010, de 18 de febrer, de pesca i acció marítimes, estableix que el departament competent en matèria de pesca i acció marítimes, de conformitat amb la política pesquera comuna i en el marc del Reglament (CE) 2371/2002 i del Reglament (CE) 1967/2006, pot aprovar plans de gestió dels recursos pesquers i marisquers per a determinades zones, amb l'objectiu de garantir una explotació dels recursos aquàtics vius que faciliti unes condicions econòmiques, mediambientals i socials sostenibles.

La modalitat de marisqueig mitjançant dragues mecanitzades ha estat regulada durant els darrers anys per l'Ordre ARP/362/2015, de 15 de desembre, per la qual s'estableix el Pla de gestió de l'activitat de marisqueig de bivalves mitjançant dragues mecanitzades (gàbies). Finalitzada la vigència del Pla de gestió, ha estat revisat per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i s'ha adaptat als resultats del seguiment científic i a les conclusions extretes de les reunions de la Comissió de seguiment del Pla de gestió, així com dels embarcaments cientificotècnics realitzats pel personal tècnic de l'esmentada direcció general.

La nova proposta de Pla ha estat tramesa a la Comissió Europea per a la seva valoració i han estat introduïdes diverses esmenes de caire tècnic en relació al Pla anterior, essent les més destacables: la reducció de les jornades anuals, la limitació de captures tenint en compte la mitjana trimestral, la reducció de biomassa de les captures, la limitació del nombre de llicències, el tancament del banc de rossellona ( C. gallina ), l'autorització d'utilització de la draga mecanitzada i altres arts fixos de pesca i marisqueig en la mateixa jornada i la definició d'una Comissió de seguiment que dugui a terme una cogestió adaptativa ecosistèmica amb representants de l'Administració, el sector pesquer, la comunitat científica i el sector ambiental.

Partint de la perspectiva de protecció, recuperació i conservació dels recursos marins que ha d'informar l'actuació del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i així ho reflecteixen els articles 25 a 27 de la Llei 2/2010, de pesca i acció marítimes, la present Ordre comporta l'aprovació de mesures de control de l'esforç pesquer, de mesures tècniques i de mesures de control i seguiment de l'activitat marisquera amb dragues mecanitzades per garantir el rendiment sostenible d'aquesta activitat.

D'altra banda, el Decret 9/1987, de 15 de gener, sobre cria i recollida de marisc, estableix també la competència d'aquest departament per determinar les espècies, les èpoques de veda, les talles mínimes d'extracció i comercialització i la producció màxima, així com els horaris de marisqueig, el nombre de llicències atorgables i les modalitats d'aparells que es poden utilitzar per al marisqueig.

El Decret 118/2018, de 19 de juny, sobre el model de governança de la pesca professional a Catalunya fixa el marc de gestió que ha de regir l'activitat de la pesca extractiva a Catalunya, assentada i fonamentada en conceptes com la cogestió i la gestió ecosistèmica, adaptativa i de precaució, amb l'objectiu final d'aconseguir el Rendiment Màxim Sostenible a través del control de l'esforç pesquer i de l'increment de la selectivitat dels arts. Aquesta gestió comporta la participació i implicació de l'Administració, del sector pesquer i dels col·lectius científics i associatius.

En conseqüència, a proposta de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides d'acord amb l'article 9.6 del Decret 118/2018, de 19 de juny,

Ordeno:

Article 1

Aprovació del Pla de gestió de la modalitat de marisqueig mitjançant dragues mecanitzades (gàbies).

S'aprova el Pla de gestió per a les embarcacions de marisqueig de bivalves mitjançant dragues mecanitzades (gàbies) que consta en l'annex.

Les mesures de gestió adoptades en el Pla que s'aprova contribueixen a aconseguir els objectius de conservació definits en el Reglament (UE) núm. 1380/2013 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de desembre de 2013...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR