ORDRE ARP/131/2020, de 29 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per als centres d'activitats marítimes afectats per les restriccions de l'activitat com a conseqüència de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

Catalunya és un país amb unes òptimes condicions per a la pràctica de les activitats marítimes recreatives que li han permès desenvolupar un sòlid teixit empresarial al voltant d'aquestes activitats, amb una oferta atractiva i de qualitat que atrau practicants tant de dins com de fora del nostre territori. L'Estratègia marítima de Catalunya 2030 es fa ressò d'aquesta importància en establir, dins l'Àmbit 1 dedicat a l'economia blava, com un dels seus Objectius Estratègics “unes activitats marítimo-recreatives i esportives, de baix impacte ambiental, que dinamitzen l'economia”.

Aquestes activitats es desenvolupen a Catalunya mitjançant els centres d'activitats marítimes, regulats per la Llei 2/2010, de 18 de febrer, de pesca i acció marítimes, que tenen com a finalitat “l'ensenyament de les activitats marítimes i l'organització de sortides al mar o a qualsevol altre medi aquàtic per a practicar aquestes activitats ”. Aquests centres inclouen les acadèmies nàutiques, els centres d'immersió i els centres nàutics.

La declaració de l'estat d'alarma del passat 14 de març de 2020 per a la gestió de la situació de crisi sanitària derivada de la pandèmia per coronavirus (COVID19) està afectant molt intensament l'activitat d'aquests centres, situació que resulta especialment greu si es té en compte que es tracta d'un sector integrat per petites empreses subjectes a una forta estacionalitat, atès que la seva activitat es concentra en els mesos compresos entre març i octubre. L'actual situació n'ha impedit en molts casos l'obertura per a la temporada 2020 i comporta la seva paralització per un període perllongat que resulta fonamental per al desenvolupament de la seva activitat i la supervivència mateixa del centre.

En aquesta situació de crisi, un dels objectius del Govern és facilitar instruments al teixit empresarial català per millorar la seva competitivitat a fi d'impulsar la reactivació de l'economia catalana i promoure el desenvolupament econòmic. Un d'aquests instruments és l'accés a un finançament adequat per l'impacte positiu que representa en aquesta reactivació.

Per tot l'exposat, es considera necessari establir una línia d'ajuts adreçada a pal·liar els efectes negatius provocats per la pandèmia i a donar suport als centres d'activitats marítimes que presten serveis relacionats amb les activitats marítimes recreatives a Catalunya, empreses fortament vinculades a la tradició marítima de Catalunya, a la seva imatge com a destinació turística de primer ordre i al seu equilibri territorial i que es troben en una situació certament delicada.

Aquesta línia d'ajuts s'acull a la Comunicació de la Comissió Europea C(2020) 1863 final, de 19 de març, per la qual la Comissió adopta el Marc temporal per ajudar els estats membres a continuar donant suport a l'economia en el context del brot de la COVID19, i d'acord amb la Decisió de la Comissió Europea SA.56851 (2020/N), de 2 d'abril, modificada per la Decisió SA.57019 (2020/N), que aprova el Marc temporal nacional. Concretament, són ajuts en forma de subvenció directa, corresponent a les quantitats limitades d'ajut de fins a 800.000 euros que es poden atorgar a les empreses i autònoms de conformitat amb la secció 2.7.1 del Marc temporal nacional (secció 3.1 del Marc temporal de la Comissió Europea).

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector de les activitats marítimes recreatives mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat per Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, a proposta de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats als centres d'activitats marítimes afectats per les restriccions de l'activitat com a conseqüència de la crisi sanitària ocasionada per la COVID19, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública dels ajuts regulats en les bases reguladores aprovades en l'article 1, el qual consta en l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Disposició addicional

Aquests ajuts tenen naturalesa d'ajuts d'Estat, per la qual cosa la Comissió Europea pot emetre una decisió per la qual tant les bases reguladores i la convocatòria com les resolucions de concessió poden ser modificades, si escau, per adaptar-se als termes del pronunciament esmentat.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 29 de juliol de 2020

Teresa Jordà i Roura

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Annex 1

Bases reguladores

  1. Objecte dels ajuts

    L'objecte d'aquestes bases és regular les condicions per a la concessió de subvencions als centres d'activitats marítimes afectats econòmicament per les restriccions de l'activitat com a conseqüència de la crisi sanitària ocasionada per la COVID19 en l'àmbit de les activitats marítimes recreatives a Catalunya, a fi de pal·liar els efectes negatius derivats de la crisi sanitària, compensar l'evident pèrdua econòmica del sector i garantir la continuïtat de la seva activitat.

  2. Persones beneficiàries

    Poden beneficiar-se d'aquesta subvenció les empreses que tinguin la condició de petita o mitjana empresa (PIME) o microempresa, d'acord amb l'annex 1 del Reglament (UE) 1388/2014, i les persones físiques afiliades al règim d'autònoms de la Seguretat Social que siguin titulars de centres d'activitats marítimes (acadèmies nàutiques, centres d'immersió i centres nàutics) i que justifiquin una disminució en la seva facturació per a l'any 2020 superior un 20% respecte de la de l'any anterior.

  3. Requisits i incompatibilitats

    3.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir des del moment de presentació de la sol·licitud els requisits i les condicions generals establerts a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

    a) Trobar-se inscrites en el Registre de Centres d'Activitats Marítimes de Catalunya abans del 31 de desembre de 2019.

    b) Tenir una disminució d'ingressos anual l'any 2020 superior al 20% en relació amb l'any 2019.

    c) Estar al corrent de les obligacions fiscals i amb la Seguretat Social i/o no tenir deutes amb la Generalitat de Catalunya.

    d) El compte on s'ha d'ingressar l'import de l'ajut inclòs en l'imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona beneficiària de l'ajut.

    e) Presentar declaració sobre si s'han demanat i/o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa finalitat (o mateixes despeses), fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

    f) En cas d'empreses de plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i per intervenir-hi als seus centres de treball d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.

    g) No tenir la consideració d'empresa en situació de crisi, d'acord amb la definició continguda en les directrius comunitàries sobre ajuts estatals de salvament i de reestructuració d'empreses en crisi (DOUE 2014/C 249/01, de 31.7.2014) a 31 de desembre de 2019; podran tenir la consideració d'empresa en situació de crisi posteriorment com a conseqüència de la COVID19. Excepcionalment, podran tenir la consideració d'empresa en situació de crisi abans del 31.12.2019 sempre que no estiguessin immerses en un procediment concursal i no haguessin rebut un ajut de salvament (no retornat) o un ajut de reestructuració i continuïn sotmeses al pla de reestructuració.

    h) Quan es tracti de persones físiques empresàries, estar donada d'alta en el cens de l'Impost sobre Activitats Econòmiques en aquells supòsits en què sigui obligatori.

    i) En cas de comptar amb centres laborals, complir la normativa de política lingüística fent constar, com a mínim en català, els rètols i les informacions de caràcter fix que continguin text que han de figurar a l'interior dels centres laborals adreçats a les persones que hi treballen.

    j) En cas de comptar amb centres i establiments oberts al públic, complir la normativa de política lingüística atenent els consumidors en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya i redactant, com a mínim en català, la senyalització i els cartells d'informació general de caràcter fix i els documents d'oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments oberts al públic.

    k) En el cas d'empreses i entitats, no haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.

    l) Disposar de les certificacions legalment establertes, o haver-les sol·licitades abans de la resolució de concessió, per acreditar que el personal de l'empresa o entitat que sol·licita l'ajut no ha estat condemnat per sentència ferma per cap delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, i que, en cas que canviï alguna persona adscrita al projecte o l'activitat subvencionats, es compromet a fer-ne la comprovació oportuna.

    m) No estar subjectes a una ordre de recuperació pendent després d'una decisió prèvia de la Comissió que hagi declarat l'ajut il·legal i incompatible amb el mercat interior.

    n) Les persones sol·licitants d'aquests ajuts s'han d'adherir al codi ètic que figura com a annex 3.

    3.2 Acumulació amb altres ajuts ( de minimis , exempts o notificats).

    3.2.1 Els ajuts regulats en aquestes bases es poden acumular amb ajuts que entrin en l'àmbit d'aplicació dels reglaments de minimis o dels Reglaments d'Exempció per Categories sempre que es refereixin a costos subvencionables...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR