ORDRE ARP/168/2020, de 6 d'octubre, per la qual es modifica l'Ordre ARP/132/2017, de 21 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a subvencionar la compra de productes fitosanitaris a base de saponines en la lluita contra el cargol poma en el delta de l'Ebre.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

El delta de l'Ebre, amb unes 33.000 hectàrees de superfície, és una zona humida de gran valor mediambiental i paisatgístic, amb llacunes litorals, riu, badies, salines, maresmes i arrossars, i amb una flora i una fauna que constitueixen una de les principals zones humides del Mediterrani. Des d'un punt de vista productiu, el cultiu de l'arròs és el més significatiu en aquesta, la qual cosa reporta a aquest espai un elevat valor no només econòmic, sinó també paisatgístic, alhora que contribueix de forma significativa a l'agrobiodiversitat del conjunt del delta.

L'any 2009 es va detectar la presència al delta de l'Ebre del cargol poma ( Pomacea sp. ), mol·lusc gasteròpode aquàtic, d'aigua dolça, procedent d'una extensa àrea de Sud-amèrica que està considerat una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món, que ha causat danys d'elevat valor ecològic i econòmic en zones humides i en els cultius on aquesta espècie es desenvolupa, especialment l'arròs.

Des que es va tenir constància de la presència del cargol poma a Catalunya, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha estat treballant intensament i de forma conjunta amb tots els agents implicats per intentar controlar aquesta plaga.

En data 30 de juliol de 2010, es va publicar l'Ordre AAR/404/2010, de 27 de juliol, per la qual es declara oficialment l'existència d'un focus del cargol poma ( Pomacea sp. ) a l'hemidelta esquerra del delta de l'Ebre. Aquesta norma, que va ser modificada per les Ordres AAM/63/2013, de 16 d'abril, i ARP/211/2017, de 8 de setembre, disposa que per resolució de la direcció general competent en matèria d'agricultura s'han d'establir les mesures obligatòries a dur a terme en la zona demarcada.

En aquest marc normatiu, mitjançant la Resolució ARP/996/2017, de 5 de maig, s'actualitzen i es fixen quines són les mesures obligatòries a dur a terme contra el cargol poma en la zona demarcada de les comarques del Baix Ebre i el Montsià.

A l'empara del Reglament (CE) 1107/2009, del Parlament Europeu i del Consell, de 20 d'octubre de 2009, relatiu a la comercialització de productes fitosanitaris i del Reial decret 971/2014, de 21 de novembre, pel qual es regula el procediment d'avaluació de productes fitosanitaris, s'han efectuat aquests darrers anys autoritzacions excepcionals del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per a la comercialització i utilització de productes formulats a base de saponines (extracte...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR