ORDRE ARP/182/2019, de 8 d'octubre, per la qual s'aprova el Pla de gestió del rastell de mà, a peu, al delta de l'Ebre.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

A la zona del delta de l'Ebre, continua emprant-se un ormeig artesanal i tradicional anomenat rastell de mà que té com a objectiu de captura pràcticament una única espècie, la tellerina. Aquest bivalve propi de les aigües costaneres més somes del litoral català és principalment abundant als fons sorrencs del delta de l'Ebre i representa una important font d'ingressos per a un col·lectiu de pescadors d'aquesta zona.

Durant els anys 2014 i 2015, aquesta activitat pesquera ha estat sotmesa a les disposicions d'un pla pilot de gestió que va tenir la seva continuïtat, una vegada finalitzada la vigència, amb el Pla de gestió del rastell de mà, a peu, al delta de l'Ebre durant els anys 2016, 2017 i 2018. Aquest últim Pla, vigent fins al mes d'octubre de 2018, es troba actualment prorrogat fins a l'entrada en vigor d'un nou Pla de gestió.

D'altra banda, el banc natural de tellerina del delta de l'Ebre també està sotmès al Pla de gestió de les dragues mecanitzades aprovat per l'Ordre ARP/362/2015, de 15 de desembre, per la qual s'estableix el Pla de gestió de l'activitat de marisqueig de bivalves mitjançant dragues mecanitzades (gàbies), en el marc de l'article 19 del Reglament (CE) 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre, relatiu a les mesures de gestió per a l'explotació sostenible dels recursos pesquers en el mar Mediterrani i pel qual es modifica el Reglament (CEE) 2847/93 i es deroga el Reglament (CE) 1626/94. Aquest Pla de gestió no incorpora el marisqueig de la tellerina que es practica amb draga manual, atès que aquesta modalitat s'exclou de l'àmbit d'aplicació del Reglament (CE) 1967/2006, l'article 2 del qual considera dragues únicament les d'embarcació i les mecanitzades.

Atès que el banc natural és explotat simultàniament per dues modalitats de rastells, un de caràcter manual i l'altre de mecanitzat, corresponents a dos subsectors ben diferenciats, cal establir els mecanismes per garantir una gestió homogènia a través de l'aplicació d'unes mesures tècniques que evitin, d'una banda, la interferència entre ambdues modalitats, i, d'una altra, assegurin la sostenibilitat pesquera de la totalitat del banc.

En el marc normatiu europeu esmentat i d'acord amb la Llei 2/2010, de 18 de febrer, de pesca i acció marítimes, el Decret 118/2018, de 19 de juny, sobre el model de governança de la pesca professional a Catalunya, estableix un model de regulació de la pesca extractiva basat, d'una banda, en una gestió singularitzada dins d'un format de plans de gestió que obliga a un seguiment exhaustiu de les captures per garantir una explotació sostenible del recurs, i d'una altra, en la participació, la consulta i la capacitat de decisió dels actors i les entitats que comparteixen interessos en la pesca o el marisqueig.

L'establiment d'aquests plans de gestió s'efectua a través dels comitès de cogestió on són representants tots els agents que intervenen en l'extracció del recurs pesquer de què es tracti.

Ara bé, en el cas de plans de gestió adreçats a activitats de pesca professional que afectin un reduït nombre d'unitats extractives o de poca dimensió econòmica, i sense impactes significatius sobre els hàbitats, aquest Decret permet la seva elaboració per part de l'Administració pesquera mateixa.

En el cas del marisqueig amb rastell de mà, a peu, practicat al delta de l'Ebre, aquesta activitat afecta un nombre reduït d'unitats extractives, i té una escassa dimensió econòmica i un impacte poc significatiu sobre els hàbitats on s'exerceix, circumstàncies que justifiquen l'aprovació del seu pla de gestió d'acord amb el procediment establert en l'article 9 del Decret 118/2018, de 19 de juny.

Conseqüentment, d'acord amb la Resolució del director general de Pesca i Afers Marítims de 3 de juliol de 2019 que aprova el projecte del Pla de gestió del rastell...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR