ORDRE ARP/187/2020, de 27 d'octubre, per la qual s'amplien els terminis de presentació de la declaració anual de gestió de dejeccions ramaderes i altres fertilitzants nitrogenats i de la declaració anual per l'aplicació del mètode del balanç de nitrogen, i es modifica l'annex 2 del Decret 153/2019, de 3 de juliol, de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes i d'aprovació del programa d'actuació a les zones vulnerables en relació amb la contaminació per nitrats que procedeixen de fonts agràries.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

L'article 38 del Decret 153/2019, de 3 de juliol, de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes i d'aprovació del programa d'actuació a les zones vulnerables en relació amb la contaminació per nitrats que procedeixen de fonts agràries, regula la declaració anual de gestió de dejeccions ramaderes i altres fertilitzants nitrogenats i estableix que s'ha de presentar dins el darrer trimestre de cada any.

La disposició final desena del Decret 153/2019, de 3 de juliol, faculta el conseller o la consellera competent en matèria d'agricultura i ramaderia per modificar els terminis i les condicions que ha de tenir la declaració anual de gestió de dejeccions ramaderes i de fertilitzants nitrogenats.

L'article 4 de l'Ordre ARP/225/2019, de 16 de desembre, per la qual s'estableix una metodologia de càlcul del nitrogen de les dejeccions ramaderes de bestiar porcí, estableix una declaració anual per l'aplicació del mètode del balanç de nitrogen, que s'ha de presentar durant el darrer trimestre de cada any.

La coincidència en el temps del termini de presentació d'ambdues declaracions, l'elevat nombre de declaracions que s'han de presentar durant el darrer trimestre de l'any i la coincidència del final del període amb les festes nadalenques congestiona el sistema i dificulta el compliment dels terminis establerts. S'ha de tenir en compte que la majoria de persones titulars d'explotacions ramaderes, d'explotacions agrícoles i de centres de gestió de dejeccions ramaderes deleguen la presentació d'aquestes declaracions a personal tècnic que ha d'assumir un volum molt elevat de feina en pocs mesos.

Per facilitar el compliment d'aquests obligacions, es considera necessari ampliar el termini de presentació d'ambdues declaracions tenint en compte que en cap cas l'ampliació d'aquests terminis no desvirtua l'objectiu de les declaracions.

D'altra banda, l'apartat 4 lletra b) de l'annex 2.2 del Decret 153/2019, de 3 de juliol, relatiu a les característiques constructives de les instal·lacions d'emmagatzematge, estableix que en emmagatzematges de planta circular la proporció entre altura i diàmetre és 1:4 o superior. En la resta d'emmagatzematges, la proporció entre altura i superfície és 1:5 o superior. Tanmateix, es constata que els emmagatzematges amb una fondària superior a 3 metres comporten riscos importants de seguretat, un augment significatiu dels costos de construcció, un increment de consum energètic...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR