ORDRE ARP/51/2020, de 4 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a la millora de la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

La Comissió Europea, mitjançant la Decisió (UE) 2019/974 de la Comissió, de 12 de juny, va aprovar el programa de millora de la producció i la comercialització dels productes apícoles per al període 2020-2022, presentat per l'Estat, de conformitat amb el Reglament (UE) 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre.

El programa nacional preveu les mesures d'ajut següents: actuacions destinades a l'assistència tècnica a apicultors i a organitzacions d'apicultors, lluita contra les agressions i les malalties de l'arnar, en particular contra la varroasi, racionalització de la transhumància, mesures de suport als laboratoris d'anàlisi dels productes apícoles, mesures de suport a la repoblació de la cabanya apícola, cooperació amb organismes especialitzats per a crear programes d'investigació aplicada en el sector de l'apicultura, seguiment del mercat i millora de la qualitat dels productes per explotar el seu potencial en el mercat.

El Reial decret 930/2017, de 27 d'octubre, pel qual es regula el règim d'ajuts a l'apicultura en el marc dels programes nacionals anuals i es modifica el Reial decret 209/2002, de 22 de febrer, pel qual s'estableixen normes d'ordenació de les explotacions apícoles (BOE 264, de 31.10.2017), regula el règim d'ajuts per al foment de les activitats destinades a millorar la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura i incorpora els canvis introduïts per la normativa europea en els darrers anys sobre les mesures a incloure en els plans nacionals, el seu finançament i altres disposicions de gestió i control.

Els ajuts al sector apícola, les bases reguladores dels quals s'aproven en aquesta disposició, estan integrats en el Programa nacional d'ajuda a l'apicultura 2020-2022 esmentat.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector apícola mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la millora de la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura que es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre per als conceptes subvencionables de cadascuna de les línies d'actuació que figuren a l'annex 2.

Article 2

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública dels ajuts regulats en les bases reguladores aprovades en l'article 1, el qual consta a l'annex 3 d'aquesta Ordre.

Disposició addicional

Aquests ajuts cofinançats amb el FEAGA es tramiten d'acord amb les funcions d'organisme pagador que estableix el Decret 393/2006, de 17 d'octubre, pel qual es constitueix i es regula l'organització i el funcionament de l'Organisme Pagador dels ajuts finançats pel FEAGA i el FEADER (DOGC núm. 4745, de 19.10.2006).

Disposició derogatòria

Es deroguen l'Ordre ARP/125/2017, de 15 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a la millora de la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura, i les seves modificacions efectuades per l'Ordre ARP/45/2018, de 17 d'abril, per la qual es modifiquen les bases reguladores dels ajuts destinats a la millora de la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura, aprovades per l'Ordre ARP/125/2017, de 15 de juny.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 4 de maig de 2020

Teresa Jordà i Roura

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Annex 1

Bases reguladores

  1. Objecte dels ajuts

    1.1 L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és millorar la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura en l'àmbit territorial de Catalunya.

    1.2 A efectes de l'Ordre, es consideren les línies d'actuació següents:

    1. Assistència tècnica a les persones apicultores i a les agrupacions de persones apicultores.

    2. Lluita contra les agressions i les malalties de l'arnar, en particular contra la varroasi.

    3. Racionalització de la transhumància.

    4. Mesures de suport als laboratoris d'anàlisi de la mel i de productes apícoles per ajudar els apicultors a comercialitzar i valoritzar els seus productes.

    1.3 Els conceptes subvencionables dins de cadascuna de les línies d'actuació queden recollits a l'annex 2 de l'Ordre.

  2. Persones beneficiàries i perceptores dels ajuts

    Poden ser beneficiàries i perceptores d'aquests ajuts:

    1. Les cooperatives apícoles, les associacions i les agrupacions de persones productores amb personalitat jurídica en què les persones apicultores integrants i sol·licitants dels ajuts compleixin els requisits que estableixen els apartats 3.1 i 3.2 d'aquestes bases reguladores.

    2. A títol individual i respecte de les actuacions que figuren a l'apartat c) de l'annex 2 de l'Ordre, les persones físiques o jurídiques i les comunitats de béns titulars d'una explotació apícola que, a més de complir els requisits que estableixen els apartats 3.1 i 3.2 d'aquestes bases reguladores, acreditin la condició de persona agricultora professional, d'acord amb la normativa aplicable a Catalunya, i es trobin incloses en el sistema especial per a treballadors/es per compte propi agrari del règim especial de treballadors/es autònoms/es. En el cas de persones jurídiques i de comunitats de béns, aquesta acreditació haurà de ser per a tots els seus membres.

    3. Els apicultors inclosos en una sol·licitud d'ajut presentada per una cooperativa o una associació o agrupació de productors/es no podran sol·licitar l'ajut a títol individual.

  3. Requisits i incompatibilitats de les persones beneficiàries i perceptores de l'ajut

    3.1 Les persones beneficiàries i perceptores de l'ajut han de complir els requisits i les condicions generals establerts a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

    1. El compte on s'ha d'ingressar l'import de l'ajut inclòs en l'imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona beneficiària i perceptora de l'ajut.

    2. Presentar declaració sobre si s'han demanat i/o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

    3. En cas d'empreses amb 50 o més treballadors, complir la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.

    4. En cas d'empreses de plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe i per intervenir-hi als seus centres de treball d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.

    5. No tenir la consideració d'empresa en situació de crisi, d'acord amb la definició continguda en les directrius comunitàries sobre ajuts estatals de salvament i de reestructuració d'empreses en crisi (DOUE 2014/C 249/01, de 31.7.2014).

    6. Quan es tracti de persones físiques empresàries: estar donada d'alta en el cens de l'Impost sobre Activitats Econòmiques en aquells supòsits en què sigui obligatori.

    7. Quan es tracti d'entitats sense ànim de lucre: estar inscrites en el registre corresponent.

    8. En cas de comptar amb centres laborals: complir la normativa de política lingüística fent constar, com a mínim en català, els rètols i les informacions de caràcter fix que continguin text que han de figurar a l'interior dels centres laborals adreçats a les persones que hi treballen.

    9. En cas de comptar amb centres i establiments oberts al públic: complir la normativa de política lingüística atenent els consumidors en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya i redactant, com a mínim en català, la senyalització i els cartells d'informació general de caràcter fix i els documents d'oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments oberts al públic.

    10. En el cas d'associacions, tenir els estatuts de l'entitat adaptats a la Llei 5/2011, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, abans del 31 de desembre de 2012.

    11. En el cas d'agrupació de persones físiques o jurídiques, aquesta agrupació no es podrà dissoldre fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció que preveuen l'article 100.4 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i l'article 65 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

    12. En el cas d'empreses i entitats, no haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere. En el cas d'empreses de més de 150 treballadors, a més, disposar d'un pla d'igualtat entre dones i homes d'acord amb l'article 36 de la Llei 17/2015, de 21 de juliol.

    13. Les persones sol·licitants d'aquests ajuts s'han d'adherir al codi ètic que figura com a annex 4 d'aquesta Ordre.

      3.2 Les persones apicultores beneficiàries d'aquests ajuts també han de complir els requisits següents:

    14. Tenir actualitzades les dades en els registres d'explotació ramadera segons la normativa vigent.

    15. Tenir inscrita l'explotació al Registre d'Explotacions Apícoles amb anterioritat a l'1 de gener de l'any de presentació de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR