ORDRE ARP/59/2017, de 7 d'abril, per la qual es redueix el nombre de llicències per a la pesca de corall vermell (Corallium rubrum) durant la campanya 2017 i s'estableix la suspensió temporal de la pesquera a partir de la finalització de la campanya d'enguany.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

Els articles 119.2 i 3 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atribueixen competència exclusiva a la Generalitat de Catalunya en matèria de pesca marítima en aigües interiors, la regulació i gestió dels recursos pesquers, i la regulació i gestió del marisqueig i l'establiment de les condicions per practicar-los.

La pesca del corall vermell ( Corallium rubrum ) és una activitat pesquera que a Catalunya es practica exclusivament al litoral gironí, on la naturalesa rocosa i abrupta de la costa constitueix l'hàbitat idoni per a la implantació natural i el desenvolupament d'aquesta espècie sèssil que forma les colònies sobre la superfície de les roques. D'acord amb els registres històrics, la pesca del corall vermell ja era important a les costes de l'Empordà durant el segle XI i ha estat al llarg dels segles una font d'ingressos important per a les comarques del nord català. La recent invenció de l'escafandre autònom i posteriorment dels vehicles submarins operats remotament (ROV), unida a la creixent demanda de corall, tant de baixa com d'alta qualitat, per part del mercat de la joieria i l'orfebreria n'han posat en perill la supervivència.

Entre els anys 2001 i 2003, per encàrrec de l'Administració pesquera catalana, es va efectuar l'Estudi de seguiment de l'estat de les poblacions de corall vermell al litoral català. Ja aleshores, les conclusions d'aquest estudi encarregat a l'Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d'Investigacions Científiques (ICM-CSIC) posaven de manifest la sobreexplotació del recurs i la reducció de les poblacions de corall vermell en els darrers 15-20 anys, i proposaven un conjunt de mesures dràstiques de reducció d'esforç i de lluita contra el furtivisme, l'altre mal endèmic d'aquesta pesquera.

Com a conseqüència de les conclusions preocupants de l'estudi de seguiment de les poblacions de corall, el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar el Decret 389/2004, de 21 de setembre, pel qual es regula la pesca de corall vermell ( Corallium rubrum ) a les aigües interiors del litoral català. Aquest Decret, consensuat amb les disposicions de l'Estat aplicables a les aigües exteriors i també amb les del Govern balear, enduria les anteriors mesures tècniques de gestió amb l'objectiu esmentat de reduir l'esforç i de facilitar i millorar l'efectivitat en la inspecció i el control de l'activitat.

El Decret 54/2014, de 15 d'abril, pel qual es regula l'extracció de corall vermell ( Corallium rubrum ) en les aigües interiors del litoral català, estableix la regulació de la pesca de corall vigent. En relació amb la limitació de l'esforç pesquer, el Decret fixa, entre altres mesures, una campanya de pesca autoritzada de 6 mesos l'any, un màxim de 10 llicències, una extracció màxima anual per coraller de 300 kg de corall vermell brut i una única immersió al dia. Amb la intenció de preservar la pesquera en determinades zones, recorda les prohibicions d'extracció de corall en les zones vedades previstes en la Llei 4/1998, de 12 de març, de protecció del cap de Creus, en les de l'àmbit d'aplicació de la Llei 15/2010, de 28 de maig, de declaració del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i la prohibició expressa d'extracció de corall vermell a les reserves naturals parcials situades en l'àmbit marí del Cap de Creus per l'Ordre MAH/293/2005 i també en la zona de Ses Negres, regulada per l'Ordre de 3 de març de 1993, per la qual es prohibeix la pesca i l'extracció de recursos marins vius i s'estableixen normes de compliment obligat a la zona vedada del Cap Negre al Pa de Pessic, continguda al litoral del municipi de Begur.

La Comissió General de Pesca del Mediterrani (CGPM), òrgan internacional establert en virtut del Conveni...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR