ORDRE ARP/75/2020, de 4 de juny, per la qual es deroga l'Ordre AAM/206/2015, de 3 de juny, per la qual es declara d'utilitat pública la lluita contra el virus de la sharka i s'estableixen mesures per a la seva prevenció i lluita i s'estableixen determinades mesures transitòries.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

El virus de la sharka ( plum pox virus ) és un organisme nociu que causa danys molt greus als fruiters de pinyol i altres plantes del gènere Prunus. Els diferents aïllats del virus de la sharka es classifiquen en diversos tipus que es diferencien per la gravetat dels símptomes en les espècies vegetals que infecten i la capacitat de dispersió. La sharka tipus M és especialment agressiva en presseguer i nectariner i la seva dispersió al camp és molt eficient. Es transmet per pugons de manera no persistent i per material vegetal propagatiu infectat.

D'acord amb la Directiva 2000/29/CE del Consell, de 8 de maig, relativa a les mesures de protecció contra la introducció a la Comunitat d'organismes nocius per als vegetals o productes vegetals i contra la seva propagació a l'interior de la Comunitat, i les seves modificacions, el virus de la sharka va ser classificat com un organisme nociu de quarantena a la Unió Europea.

D'acord amb l'article 5 del Decret 137/2014, de 7 d'octubre, sobre mesures per evitar la introducció i propagació d'organismes nocius especialment perillosos per als vegetals i productes vegetals, l'Ordre AAM/206/2015, de 3 de juny, va declarar d'utilitat pública la lluita contra el virus de la sharka i va establir mesures per a la seva prevenció i lluita. Aquestes mesures van ser modificades mitjançant l'Ordre ARP/46/2016, de 3 de març, i l'Ordre ARP/19/2019, de 12 de febrer.

D'acord amb el Reglament d'execució UE 2019/2072 de la Comissió, de 28 de novembre, pel qual s'estableixen condicions uniformes per a l'execució del Reglament UE 2016/2031 del Parlament Europeu i del Consell en allò referent a les mesures de protecció contra les plagues dels vegetals, es deroga el Reglament (CE) 690/2008 de la Comissió i es modifica el Reglament d'execució (UE) 2018/2019 de la Comissió, en què es modifica l'estatus fitosanitari del virus de la sharka i deixa de ser considerat plaga de quarantena, cal derogar la normativa per adaptar-la als requisits que estableix el nou Reglament, i, en conseqüència, cal deixar de considerar d'interès públic la lluita contra el virus de la sharka.

D'altra banda, es considera necessari establir un règim transitori d'aplicació d'alguna de les mesures establertes a l'Ordre, inclòs el règim d'indemnitzacions que es fixa en quatre mesos des de l'entrada en vigor d'aquesta Ordre.

Conseqüentment, a proposta de la directora general d'Agricultura i Ramaderia i en ús de les atribucions que m'han estat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR