ORDRE ENS/187/2017, de 31 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores del procediment de concessió de subvencions destinades al finançament d'activitats de federacions i confederacions d'associacions de mares i pares d'alumnes de centres educatius no universitaris.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Ensenyament
Rango de LeyOrdre

La Llei 12/2009, del de juliol, d'educació, es fa ressò al llarg del seu articulat del sistema públic d'ajuts amb objectius tan diversos com són compensar les desigualtats econòmiques i socials, procurar la participació de les famílies en el procés educatiu i promoure la realització d'activitats complementàries i extraescolars, més enllà de l'horari lectiu.

Aquesta Llei preveu el foment per part del Govern de la representació institucional de les federacions i confederacions d'associacions de mares i pares d'alumnes, les activitats de les quals incideixen en la millora de la qualitat educativa i fomenten els mecanismes de participació dels progenitors dins la comunitat educativa.

Per això, i de conformitat amb el que preveu el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament de desplegament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

En ús de les atribucions que em confereix la legislació vigent i, en concret, l'article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya i, a proposta de la Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores del procediment de concessió de subvencions en règim de concurrència no competitiva destinades al finançament d'activitats de federacions i confederacions d'associacions de mares i pares d'alumnes de centres educatius no universitaris, que consten a l'annex d'aquesta Ordre.

Les referències que contenen les bases reguladores als serveis territorials del Departament d'Ensenyament, s'entenen realitzades al Consorci d'Educació de Barcelona pel que respecta al territori de la ciutat de Barcelona, d'acord amb el seu règim d'assumpció de funcions.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre ENS/111/2016, de 9 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores del procediment de concessió de subvencions destinades al finançament d'activitats de federacions i confederacions d'associacions de mares i pares d'alumnat de centres educatius no universitaris.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Contra aquesta Ordre, que exhaureix la via administrativa, les persones interessades poden interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos comptats a partir de l'endemà de la seva publicació al DOGC, segons el que preveu l'article 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Així mateix, poden interposar potestativament recurs de reposició, previ al recurs contenciós administratiu, davant la consellera d'Ensenyament, en el termini d'un mes comptat a partir de l'endemà de la seva publicació al DOGC, segons el que disposen els articles 77 de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o qualsevol altre recurs que considerin convenient per a la defensa dels seus interessos.

Barcelona, 31 de juliol de 2017

Clara Ponsatí i Obiols

Consellera d'Ensenyament

Annex

Bases reguladores

-1 Objecte

L'objecte d'aquestes bases és establir el procediment de concessió de subvencions en règim de concurrència no competitiva destinades al foment de la realització d'activitats de les federacions i confederacions d'associacions de mares i pares d'alumnes de centres educatius no universitaris, per tal de facilitar i potenciar la vida associativa d'aquestes entitats dins la comunitat educativa.

-2 Entitats beneficiàries

Les subvencions s'adrecen a les federacions i confederacions d'associacions de mares i pares d'alumnes, tant d'ensenyaments de règim general com de règim especial.

Queden excloses les associacions de mares i pares d'alumnes constituïdes a l'empara del Decret 202/1987, de 19 de maig, pel qual es regulen les associacions de pares d'alumnes.

-3 Requisits i condicions de les entitats beneficiàries

3.1 Les entitats sol·licitants han de complir els requisits i les condicions següents:

  1. Els requisits i les condicions generals establerts a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  2. Estar legalment constituïdes i inscrites en el registre corresponent.

  3. Estar al corrent de les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat, i de les obligacions davant la Seguretat Social. La presentació de la sol·licitud de subvenció autoritza l'Administració de la Generalitat per a comprovar d'ofici les dades corresponents al compliment d'aquelles obligacions.

  4. Donar compliment a la normativa sobre política lingüística, i en concret, als articles 32, 33 i 36 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  5. Estar al corrent de pagament d'obligacions per reintegrament de subvencions.

  6. Fer accessibles al públic els comptes anuals i, si escau, complir també amb l'obligació de presentació dels comptes anuals en el registre corresponent.

  7. Quan per a la realització de l'activitat objecte de la subvenció s'utilitzi qualsevol element susceptible de generar drets d'autor, complir la normativa sobre propietat intel·lectual.

  8. Tenir adaptats els estatuts segons la disposició transitòria primera de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, i a la Llei 5/2011, de 19 de juliol, de modificació de l'anterior.

  9. No fer donacions, aportacions o prestacions de serveis a títol gratuït en favor de partits polítics, fundacions o associacions que hi estiguin vinculades orgànicament.

  10. Presentar declaració sobre si s'han demanat i/o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

  11. Les entitats que sol·licitin una subvenció per un import superior a 10.000,00 euros, han de comunicar a l'òrgan concedent la informació relativa a les retribucions de llurs òrgans de direcció o administració, per tal que l'òrgan concedent, un cop concedida la subvenció, les faci públiques, sempre que aquesta superi l'import de 10.000,00 euros.

  12. Si l'ens compta amb 50 o més treballadors s'ha de donar compliment amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla prevista a l'article 42.1 del Text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.

  13. Si l'ens compta amb una plantilla igual o superior a 25 persones, s'han d'indicar els mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i per intervenir-hi als seus centres de treball, d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

  14. No s'ha d'haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.

  15. Les persones sol·licitants respectaran allò establert a la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.

  16. Quan per raó de l'activitat a realitzar sigui necessari, caldrà presentar una declaració responsable conforme es disposa de les certificacions legalment establertes, o d'haver-les sol·licitat prèviament a la publicació de la proposta provisional, per acreditar que el personal de les entitats les activitats de les quals suposin l'accés i exercici a les professions, oficis i activitats que impliquin contacte habitual amb menors, no ha estat condemnat per sentència ferma per cap delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, que inclou l'agressió i abús sexual, l'assetjament sexual, l'exhibicionisme i la provocació sexual, la prostitució i l'explotació sexual i la corrupció de menors, així com per tràfic d'éssers humans, i que, en cas que canviï alguna persona adscrita, es compromet a fer la comprovació oportuna pel que fa al cas.

    3.2 L'entitat sol·licitant ha de complir els requisits d'aquests bases generals, així com qualsevol altra obligació legal o reglamentària que pugui afectar-los.

    3.3 El compliment dels requisits i les condicions s'acredita mitjançant les declaracions responsables que conté la sol·licitud, sense perjudici de la documentació que han de presentar els interessats juntament amb aquesta.

    La presentació de la sol·licitud de subvenció faculta l'ens competent per comprovar la conformitat de les dades que s'hi contenen o es declaren, així com l'autorització expressa per consultar dades tributàries.

    -4 Requisits de les activitats subvencionables

    Per poder ser subvencionades, les activitats han de tenir les següents característiques:

    - Actuacions que l'entitat realitzi tant a favor de la formació dels pares i mares d'alumnes com del foment de l'esperit associatiu.

    - Activitats adreçades a estimular la participació dels pares i mares en els òrgans de govern dels centres.

    - Organització d'activitats de formació i d'informació a les associacions de pares i mares d'alumnes.

    - Activitats adreçades a la millora de la convivència escolar als centres educatius.

    - Realització d'activitats arreu de Catalunya i en especial en sectors geogràfics i de població amb escasses possibilitats d'accedir-hi habitualment.

    - Utilització del català en les activitats pròpies de l'entitat.

    - Activitats que tinguin per objecte fomentar i facilitar la integració escolar de l'alumnat amb necessitats educatives especials.

    -5...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR