ORDRE ENS/303/2016, de 14 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions a centres educatius i establiments, per al desenvolupament de programes de formació i inserció.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Ensenyament
Rango de LeyOrdre

La Resolució ENS/1102/2014, de 21 de maig, estableix els Programes de Formació i Inserció, i la Resolució ENS/2250/2014, de 6 d'octubre, estableix l'estructura dels programes de formació i inserció (DOGC núm. 6727, de 14.10.2014).

L'alumnat que no supera l'educació secundària obligatòria requereix d'accions específiques a fi de preservar el seu dret efectiu a la formació i a la inclusió, especialment si es troba en situacions de risc d'exclusió, bé per no disposar d'ocupació ni seguir cap formació, bé per presentar necessitats especials de suport i adaptació educatives, o bé per altres circumstàncies socials o personals.

Els programes de formació i inserció, ofereixen a joves no ocupats i poc qualificats una via de segona oportunitat que els permeti reintroduir-se en el sistema educatiu per prosseguir estudis de formació professional, evitant l'abandonament primerenc, i que alhora els faciliti l'aprenentatge imprescindible per accedir al mercat de treball amb més possibilitats d'obtenir una ocupació qualificada i duradora. Així mateix es preveu el desenvolupament d'aquests programes en el marc de la Garantia juvenil i del Programa operatiu d'ocupació juvenil pel període 2014-2020 del Fons Social Europeu.

La Unió Europea ha proposat l'Estratègia Europa 2020, que planteja una via de superació de la crisi progressant cap a una economia intel·ligent, sostenible i inclusiva, que, entre altres coses, exigeix la reducció de l'abandonament primerenc de l'educació, la millora dels nivells formatius de la població i l'augment de la població ocupada. La Recomanació del Consell de 22 d'abril de 2013 sobre l'establiment de la Garantia Juvenil, proposa fer front a la major vulnerabilitat a l'atur dels joves i indica la conveniència de facilitar-los propostes formatives quan, quatre mesos després d'acabar l'educació formal, no disposin de treball ni segueixin un itinerari formatiu. En les Conclusions sobre el marc financer plurianual del 8 de febrer de 2013, el Consell Europeu va decidir crear una Iniciativa sobre Ocupació Juvenil per a donar suport a les mesures establertes en el Paquet d'Ocupació Juvenil proposat per la Comissió el 5 de desembre de 2012 i, en particular la Garantia Juvenil.

El Pla Nacional d'implantació de la Garantia Juvenil, aprovat pel Govern espanyol és el document que determina el marc en el que es produirà la implementació de la Garantia Juvenil a Espanya. Per altra banda, i dins del període d'implementació de la Garantia Juvenil en Espanya, s'ha aprovat el Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil (POEJ) en el marc del període de programació 2014-2020 del Fons Social Europeu, que definirà i concretarà les mesures a implantar previstes en el Pla.

El Govern de la Generalitat ha aprovat el document Bases per a l'estratègia d'ocupació juvenil a Catalunya, que constitueix el marc de referència de la Garantia Juvenil a Catalunya.

En aquest marc normatiu, el Departament d'Ensenyament, amb l'objectiu de facilitar l'oferta de Programes de Formació i Inserció per poder atendre les necessitats del col·lectiu de joves de 16 anys a 21 anys que no ha obtingut el títol de graduat en educació secundària obligatòria, considera oportú concedir subvencions a centres educatius i establiments per al desenvolupament d'aquests programes.

El Departament d'Ensenyament publica anualment la relació de centres i establiments que ofereixen els programes de formació i inserció, d'acord amb el que estableix l'article 6 de la Resolució ENS/1102/2014, de 21 de maig, per la qual s'estableixen els programes de formació i inserció.

L'Ordre TAS/718/2008, de 7 de març, desenvolupa el Reial decret 395/2007, de 23 de març, pel qual es regula el subsistema de formació professional per a l'ocupació en matèria de formació d'oferta i s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al seu finançament (BOE núm. 67, de 18.3.2008).

El Reglament (UE) 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, estableix les disposicions comunes relatives als “Fons Estructurals i d'Inversió Europeus” i les disposicions generals relatives al FEDER, al FSE i al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de Pesca, i deroga el Reglament (CE) 1083/2006 del Consell.

El Reglament (UE) 1304/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, regula el FSE i deroga el Reglament (CE) 1081/2006 del Consell.

La Llei 18/2014, de 15 d'octubre, aprova mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l'eficiència (BOE núm. 252, de 17.10.2014), i estableix al Títol IV el règim d'implantació del Sistema Nacional de Garantia Juvenil.

Per tot això, de conformitat amb el que preveuen el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i a proposta de la Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, a centres educatius i establiments autoritzats pel Departament d'Ensenyament per impartir Programes de Formació i Inserció (PFI).

Les referències que contenen les bases reguladores als serveis territorials del Departament d'Ensenyament, s'entenen realitzades al Consorci d'Educació de Barcelona pel que respecta al territori de la ciutat de Barcelona, d'acord amb el seu règim d'assumpció de funcions.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre ENS/331/2015, de 28 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions a centres educatius i establiments, per al desenvolupament de programes de formació i inserció, i s'obre la convocatòria pública per al curs 2015-2016.

Disposició transitòria

Els expedients de subvencions que s'hagin atorgat d'acord amb la disposició que deroga aquesta Ordre es continuaran regint per les bases reguladores a l'empara de les quals es van atorgar.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Contra aquesta Ordre, que exhaureix la via administrativa, les persones interessades poden interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos comptats a partir de l'endemà de la publicació al DOGC, segons el que estableix l'article 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Així mateix, poden interposar potestativament recurs de reposició, previ al recurs contenciós administratiu, davant la consellera d'Ensenyament, en el termini d'un mes comptat a partir de l'endemà de la publicació al DOGC, segons el que estableixen els articles 77 de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques, o qualsevol altre recurs que considerin convenient per a la defensa dels seus interessos.

Barcelona, 14 de novembre de 2016

Meritxell Ruiz Isern

Consellera d'Ensenyament

Annex

Bases reguladores

  1. Objecte

    L'objecte d'aquestes subvencions és fomentar la impartició de Programes de Formació i Inserció per part de centres educatius i establiments autoritzats pel Departament d'Ensenyament a impartir-los.

    La finalitat dels Programes de Formació i Inserció és proporcionar als joves de 16 anys a 21 anys que no han obtingut el títol de graduat en educació secundària obligatòria, la formació general i professional que els permeti una inserció social i laboral satisfactòria, així com la seva continuïtat formativa.

  2. Beneficiaris

    Poden participar en aquesta convocatòria els centres educatius privats, els públics que no siguin titularitat de la Generalitat de Catalunya i els establiments autoritzats pel Departament d'Ensenyament a impartir Programes de Formació i Inserció el curs pel qual s'obri la convocatòria.

  3. Requisits i obligacions dels centres educatius i establiments participants

    3.1 Els centres educatius i els establiments que sol·licitin la subvenció han de complir els requisits i obligacions següents:

    1. Estar al corrent de les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat, i de les obligacions davant la Seguretat Social.

    2. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, que impossibiliten per ser beneficiari de la subvenció.

    3. Complir els requisits que estableixen els articles 32, 33 i 36 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

    4. No haver estat sancionats/ades, en resolució ferma en els últims 3 anys, per la comissió d'infracció greu en matèria d'integració laboral de disminuïts o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball en els últims 5 anys, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l'ordre social, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost.

    5. Els centres o establiments amb una plantilla igual o superior a 25 persones han de disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe i intervenir-hi als seus centres de treball, d'acord amb els agents socials, i utilitzar-los adequadament, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

    6. Disposar d'un sistema d'organització i de gestió de la prevenció, d'acord amb la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, i la normativa que la desenvolupa.

    7. Complir les obligacions i no incórrer en els supòsits de prohibició establerts als articles 90 bis i 92 bis del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

    8. Els centres educatius i establiments que tinguin una plantilla de 50...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR