ORDRE EXI/286/2016, de 10 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a projectes de recuperació i foment de la memòria democràtica, i de promoció de la pau i dels drets humans.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència
Rango de LeyOrdre

El Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, mitjançant la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, duu a terme les polítiques públiques de recuperació i foment de la memòria democràtica, i de promoció de la pau i dels drets humans.

D'acord amb l'article 14.1 f) del Decret 45/2016, de 19 de gener, d'estructuració del Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament té la funció de fomentar, a través de convocatòries públiques o mitjançant la signatura de convenis de col·laboració, les iniciatives que, en l'àmbit de la seva competència, puguin sorgir de la societat civil o del món acadèmic.

El Govern de la Generalitat valora positivament les activitats que desenvolupen les entitats i fundacions memorialistes, i les dedicades a la promoció de la pau i dels drets humans.

Per tot això, vistos els articles 87 i següents del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; l'Acord GOV/85/2016, de 28 de juny, pel qual s'aprova la modificació del model tipus de bases reguladores aprovat per l'Acord GOV/110/2014, de 22 de juliol, pel qual s'aprova el model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva, tramitats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic; l'Acord de Govern de 22 de juliol on s'aprova la instrucció per a la unificació de criteris en la gestió general de les subvencions tramitades per la Generalitat de Catalunya i pels ens que conformen el seu sector públic, i l'Ordre ECO/172/2015 de 3 de juny, sobre formes de justificació de subvencions.

A proposta de la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, i en exercici de les facultats que m'atribueix l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores de les subvencions a entitats, cooperatives i fundacions sense ànim de lucre, domiciliades a Catalunya, per a projectes de recuperació i foment de la memòria democràtica, i de promoció de la pau i dels drets humans.

Disposició derogatòria

Es deroga expressament l'ORDRE GRI/179/2014, de 10 de juny (DOGC núm. 6652) per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a projectes de recuperació i foment de la memòria democràtica, i de promoció de la pau i dels drets humans, i s'obre la convocatòria per al bienni 2014-2015.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 10 d'octubre de 2016

Raül Romeva i Rueda

Conseller del Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència

Annex

Bases reguladores

Base 1. Objecte

L'objecte d'aquesta línia de subvencions és donar suport a projectes realitzats majoritàriament a Catalunya, que ja s'hagin realitzat en el moment de la publicació de la convocatòria corresponent i destinats a la recuperació i el foment de la memòria democràtica, i la promoció de la pau i dels drets humans. En concret, es dóna suport a les línies temàtiques següents:

Línia 1: Projectes de recuperació i difusió de la memòria democràtica: preferentment, projectes de recollida de testimonis de l'exili i la deportació republicans, i de la postguerra catalana, així com també projectes de documentació i geolocalització de fosses comunes i llocs de repressió a la Guerra Civil.

Línia 2: Projectes de difusió i sensibilització en matèria de drets humans: preferentment, els centrats en la situació dels drets humans dins l'actual context socioeconòmic de Catalunya, i que promoguin objectius establerts en les lleis catalanes de defensa o garantia de drets humans (infància, immigració, no discriminació, equitat de gènere i drets de les dones, LGTB i pobresa energètica).

Línia 3: Projectes de difusió i sensibilització en el camp de la cultura de la pau: preferentment, projectes transversals i amb incidència intergeneracional.

Base 2. Terminis

Els terminis de presentació de sol·licituds, d'execució dels projectes i de justificació s'estableixen en la resolució de convocatòria corresponent.

Base 3. Entitats beneficiàries

Poden optar a les subvencions previstes en aquesta Ordre les entitats sense ànim de lucre, fundacions o cooperatives sense ànim de lucre, domiciliades a Catalunya, l'objecte de les quals tingui relació directa amb les finalitats que són objecte de subvenció en aquesta Ordre o bé amb activitat prèvia constatable mitjançant la memòria o recull d'activitats dels darrers dos anys en els àmbits de recuperació i foment de la memòria democràtica, i de promoció de la pau i dels drets humans.

En queden excloses les entitats i fundacions orgànicament vinculades a partits polítics, a universitats, a organitzacions sindicals o a associacions empresarials.

Base 4. Requisits i condicions

Per obtenir la condició de beneficiàries dels ajuts, les entitats sol·licitants han de complir els requisits i les condicions generals que estableix l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

4.1 Estar inscrites al registre corresponent.

4.2 Complir les mesures d'integració social de persones discapacitades d'acord amb la normativa vigent.

4.3 Complir les normes en matèria d'eradicació de la violència masclista d'acord amb la normativa vigent.

4.4 Complir la normativa en matèria de política lingüística.

4.5 Haver complert el deure de presentar els comptes anuals al Protectorat de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb l'article 336-3 del llibre tercer del Codi Civil de Catalunya, aprovat per la Llei 4/2008, de 24 d'abril.

4.6 Declarar que són certes i completes les dades que es detallen en la sol·licitud, així com en tota la documentació annexa a la sol·licitud.

4.7 Haver adaptat els estatuts a la disposició transitòria primera de la Llei 4/2008,de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, i a la Llei 5/2011, del 19 de juliol, de modificació de l'anterior.

4.8 No haver estat sancionades ni condemnades per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, sancionades per resolució administrativa ferma o condemnades per sentència judicial ferma, d'acord amb l'article 11.1 de la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.

4.9 Presentar declaració sobre si s'han demanat i/o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

4.10 Complir la normativa sobre propietat intel·lectual.

4.11 Respectar allò establert a la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.

Base 5. Procediment de concessió:

5.1 El procediment de concessió de la subvenció amb independència de la línia temàtica del projecte, s'ha de fer en règim de concurrència competitiva.

5.2 L'òrgan competent per a l'ordenació i la instrucció del procediment de concessió de les subvencions a què es refereixen aquestes bases és la persona titular de la Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans.

5.3 Una comissió tècnica (Comissió d'Avaluació) ha d'avaluar les sol·licituds presentades i emetre l'informe corresponent, a partir del qual l'òrgan instructor ha d'elevar la proposta de resolució a la persona titular de la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, que resoldrà el procediment. La proposta de resolució s'ha de motivar aplicant els criteris de valoració previstos en aquestes bases.

5.4 Els membres de la Comissió d'Avaluació són nomenats per la persona titular de la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament. La Comissió d'Avaluació està integrada per la persona titular de la Subdirecció General de Memòria Pau i Drets Humans, que la presideix, dos/dues tècnics/ques del departament competent en matèria de recuperació i foment de la memòria democràtica, i de promoció de la pau i dels drets humans, un dels quals actua com a secretari/ària de la Comissió, i un professor expert en Drets Humans. S'ha de vetllar per garantir la paritat de gènere en la Comissió d'Avaluació, sempre que sigui possible.

5.5 Un cop avaluades les sol·licituds, l'òrgan instructor formula la proposta de concessió dels ajuts d'acord amb l'informe de la Comissió d'Avaluació. Posteriorment, la persona titular de la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament emet la resolució provisional i definitiva de la convocatòria.

5.6.1 L'atorgament d'aquestes subvencions està supeditat a la possibilitat de reducció parcial o total de l'ajut, abans que no es dicti la resolució definitiva de concessió, com a conseqüència de les restriccions que derivin del compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

Base 6. Activitats i conceptes subvencionables

Es considera despesa subvencionable la que de manera inequívoca respongui a la naturalesa de l'activitat objecte de l'ajut, resulti estrictament necessària, i s'efectuï en el termini d'execució que prevegi la convocatòria corresponent. En cap cas el cost dels béns o serveis objecte de l'ajut no pot superar el seu valor de mercat.

6.1 Són subvencionables les despeses directament relacionades amb l'objecte de la subvenció; és a dir, les despeses derivades d'activitats destinades a la recuperació i el foment de la memòria democràtica, i la promoció de la pau i dels drets humans.

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR