ORDRE JUS/198/2020, de 29 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de les subvencions a ens locals per a projectes adreçats a recuperar la memòria democràtica a través de la posada en valor i difusió del patrimoni memorial de Catalunya del període 1931-1980.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyOrdre

L'article 54 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que la Generalitat de Catalunya i els altres poders públics han de vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Catalunya com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques, i que, amb aquesta finalitat, han d'adoptar les iniciatives institucionals necessàries per al reconeixement i la rehabilitació de tots els ciutadans que han patit persecució com a conseqüència de la defensa de la democràcia i l'autogovern de Catalunya. També estableix que la Generalitat ha de vetllar perquè la memòria històrica es converteixi en símbol permanent de la tolerància, de la dignitat dels valors democràtics, del rebuig dels totalitarismes i del reconeixement de totes les persones que han patit persecució a causa de llurs opcions personals, ideològiques o de consciència.

Mitjançant el Decret 1/2018, de 19 de maig, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, es va atribuir al Departament de Justícia la competència en matèria de memòria democràtica. En consonància amb això, l'article 6 del Decret 6/2019, de 8 de gener, de reestructuració del Departament de Justícia disposa que correspon a la Direcció General de Memòria Democràtica fomentar, a través de convocatòries públiques o mitjançant la signatura de convenis de col·laboració, les iniciatives que, en relació amb l'àmbit de competència de la Direcció General, puguin sorgir de la societat civil, del món acadèmic o del territori.

D'altra banda, d'acord amb la Llei 13/2007, de 31 d'octubre, el Memorial Democràtic té per objecte desplegar les polítiques públiques del Govern adreçades a l'acció cívica de recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica, amb la finalitat de donar a conèixer d'una manera científica i objectiva el passat recent i estimular la comprensió del temps present. Entre d'altres competències, correspon al Memorial Democràtic valorar i determinar la incorporació d'entitats a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya, creada per l'Ordre IRP/91/2010, de 18 de febrer.

La Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya té per objecte recuperar la memòria democràtica a través de la posada en valor, senyalització i difusió del patrimoni memorial del període 1931-1980, i està formada per un conjunt d'ens que són titulars d'espais que constitueixen un patrimoni memorial representatiu de la lluita i els conflictes per la consecució dels drets i les llibertats democràtiques, i que tenen una voluntat comuna quant a la seva recuperació, conservació i difusió. La Xarxa, amb una identitat comuna, agrupa, coordina i difon tot un seguit de projectes a l'entorn del patrimoni memorial de Catalunya.

El Govern de la Generalitat valora positivament les activitats memorialistes i de restitució de la memòria històrica que desenvolupen els ens locals.

Per tot això, atesos els articles 87 i següents del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; l'Acord GOV/85/2016, de 28 de juny, pel qual s'aprova la modificació del model tipus de bases reguladores aprovat per l'Acord GOV/110/2014, de 22 de juliol, pel qual s'aprova el model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva, tramitats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic, i l'Ordre ECO/172/2015, de 3 de juny, sobre formes de justificació de subvencions;

A proposta de la Direcció General de Memòria Democràtica, d'acord amb l'article 92.3 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i en exercici de les facultats que m'atribueix l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores per a la concessió de les subvencions a ens locals per a projectes adreçats a recuperar la memòria democràtica a través de la posada en valor i difusió del patrimoni memorial de Catalunya del període 1931-1980.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre EXI/115/2017, d'1 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de les subvencions a ens locals per a projectes adreçats a recuperar la memòria democràtica a través de la posada en valor i difusió del patrimoni memorial de Catalunya 1931-1981 (DOGC núm. 7390, de 14.6.2017).

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Contra aquesta Ordre, que exhaureix la via administrativa, les persones interessades poden interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà de la publicació al DOGC, d'acord amb l'article 10.1. b ) de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Barcelona, 29 d'octubre de 2020

Ester Capella i Farré

Consellera de Justícia

Annex I

Bases reguladores per a la concessió de les subvencions a ens locals per a projectes adreçats a recuperar la memòria democràtica a través de la posada en valor i difusió del patrimoni memorial de Catalunya del període 1931-1980

−1 Objecte

1.1 L'objecte d'aquestes bases és regular la concessió de subvencions a ens locals per a projectes de recuperació de la memòria democràtica a través de la posada en valor i difusió del patrimoni memorial de Catalunya del període 1931-1980.

Els projectes susceptibles de subvenció s'agrupen en els àmbits següents:

Àmbit 1. Projectes adreçats a la conservació, la reparació i la difusió d'espais de memòria que ja hagin estat objecte d'actuacions de recuperació de la memòria democràtica de Catalunya en el moment de publicació de la convocatòria corresponent.

A efectes d'aquestes bases, es consideren espais de memòria aquells béns adscrits a un municipi o consell comarcal que configuren el patrimoni memorial de Catalunya i estan relacionats amb algun dels àmbits temàtics de la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya (la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura, la Transició, l'exili, la deportació, la repressió franquista, la resistència democràtica i la construcció de la societat democràtica).

S'inclouen en aquest àmbit els projectes que incloguin alguna de les actuacions següents:

  1. Actuacions adreçades al manteniment i la preservació dels espais de memòria.

  2. Actuacions adreçades a la reparació d'espais de memòria.

  3. Actuacions adreçades a la posada en valor, dignificació, dinamització i difusió dels espais de memòria.

  4. Actuacions adreçades a la restitució de plafons informatius en espais de memòria i senyals d'orientació en itineraris.

  5. Actuacions d'adequació de camins i rutes de memòria.

    Àmbit 2. Projectes per a la recuperació, dignificació i difusió d'espais de memòria relacionats amb esdeveniments succeïts durant la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura, la Transició, o relatius a l'exili, la deportació, la repressió franquista, la resistència democràtica i la construcció de la societat democràtica.

    Els projectes han de basar-se en la recerca (documental, mitjançant entrevistes o altres mètodes de recerca historiogràfics), han de tenir per objecte recuperar la memòria individual o col·lectiva de fets relatius a la història local, i han de tenir com a finalitat última posar en valor i senyalitzar espais i llocs públics relacionats amb els fets descrits.

    S'inclouen en aquest àmbit els projectes que incloguin alguna de les actuacions següents:

  6. Congressos, simposis, jornades, seminaris i altres actuacions de formació i difusió de caire similar.

  7. Projectes educatius.

  8. Exposicions temporals.

  9. Actuacions culturals i artístiques vinculades directament amb la dignificació i la posada en valor d'espais de memòria.

    Àmbit 3. Projectes per a la senyalització d'espais i llocs públics o la realització d'obres en espais de memòria que no hagin estat objecte d'actuacions de recuperació de la memòria democràtica de Catalunya en el moment de publicació de la convocatòria corresponent.

    Dins d'aquest àmbit hi ha les modalitats següents:

    Modalitat a): Projectes per a la senyalització d'espais i de llocs públics destinats a la dignificació i difusió d'esdeveniments relacionats amb la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura, la Transició, l'exili, la deportació, la repressió franquista, la resistència democràtica i la construcció de la societat democràtica.

    Modalitat b): Projectes d'obres de reforma i millora, d'adequació, d'ampliació i de modernització d'espais de memòria.

    1.2 Un mateix ens local pot sol·licitar la subvenció per a un projecte diferent per als àmbits 1 i 2, i per a un projecte igual o diferent per a cadascuna de les modalitats de l'àmbit 3.

    1.3 Un mateix grup d'ens locals pot sol·licitar la subvenció per a un projecte conjunt diferent per als àmbits 1 i 2, i per a un projecte conjunt igual o diferent per a cadascuna de les modalitats de l'àmbit 3, amb les condicions que estableix la base 3.4. Un mateix ens local pot formar part de grups diferents.

    −2 Beneficiaris

    En cas de projectes duts a terme per un únic ens local, poden ser beneficiaris de les subvencions regulades en aquestes bases els municipis i els consells comarcals que tinguin adscrit un espai de memòria.

    En cas de projectes conjunts duts a terme per un grup d'ens local, poden ser beneficiaris de les subvencions regulades en aquestes bases...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR