ORDRE JUS/38/2017, de 17 de març, per la qual es clausuren el Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona i el Centre Penitenciari Obert 1 de Barcelona.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyOrdre

D'acord amb les línies bàsiques d'actuació del Govern de la Generalitat de Catalunya, que consten recollides en els plans de govern que s'han adoptat successivament com a eina de vertebració d'una gestió pública eficient del servei públic d'execució penal, es posa de manifest que les línies estratègiques en matèria d'infraestructures penitenciàries s'ha d'adreçar, entre d'altres compromisos, a potenciar la rehabilitació i la reinserció social de les persones internes.

Entre el conjunt d'actuacions previstes pel Govern en aquesta matèria, ja en el Pla director d'equipaments penitenciaris 2004-2010, que tenia com a objectiu avaluar les necessitats dels centres penitenciaris per tal de modernitzar aquest tipus d'instal·lacions a Catalunya i així donar resposta tant al constant increment d'interns com a la necessària renovació d'equipaments obsolets o saturats, es preveia com una de les seves principals característiques la necessitat de tancament del Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona i la construcció d'un nou centre per a preventius a les comarques de Barcelona.

La configuració d'aquest establiment permet constatar que ja no reuneix les condicions òptimes per desenvolupar-hi el model penitenciari català, que no disposa d'espais adequats per a la realització d'activitats i que part dels que hi ha estan en condicions deficients de conservació, fet que requeriria una inversió econòmica milionària si calgués adequar-los. Igualment, des del punt de vista de la seguretat, i malgrat les inversions tecnològiques fetes en els darrers anys, els sistemes de seguretat del centre no compleixen els criteris de seguretat definits i aplicats en els nous equipaments construïts.

En aquesta mateixa línia, el Pla director d'equipaments penitenciaris 2013-2020 continua conservant entre els seus objectius el tancament del Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona, ja que es tracta d'una instal·lació que no compleix les condicions adequades per desenvolupar el model d'execució penal de Catalunya. Igualment, una altra de les fites marcades és la definició d'un nou model funcional per a equipaments de medi obert, mitjançant instal·lacions residencials adaptades a les necessitats pròpies d'un règim de vida més pròxim a la vida en llibertat, i no ubicades en centres penitenciaris estructuralment antics.

Amb la finalitat d'aconseguir que els equipaments penitenciaris siguin més eficients, aquest Pla recull un conjunt d'actuacions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR