ORDRE AAM/87/2014, de 20 de març, per la qual s'aprova el Pla de gestió de la sonsera al litoral català (2014-2019).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

La modalitat de pesca artesanal amb sonsera al litoral català ha estat regulada a Catalunya des de l'any 1987 per l'Ordre de 15 de gener de 1987, per la qual es reglamenta la pesca del sonso Gymnammodytes cicerellus Rafinesque , 1810, en el litoral català, i successives modificacions. Aquesta regulació ha estat completada en el decurs dels anys mitjançant l’adopció de diverses mesures per al control dels recursos pesquers.

El Reglament (CE) núm. 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre de 2006, relatiu a les mesures de gestió per a l'explotació sostenible dels recursos pesquers en el mar Mediterrani, i pel qual es modifica el Reglament (CEE) núm. 2847/93 i es deroga el Reglament (CE) núm. 1626/94, estableix l'obligatorietat que els estats membres aprovin plans de gestió per a les pesqueres realitzades amb xarxes d'arrossegament, xarxes de tir des d'embarcació, xàvegues, xarxes de cèrcol i dragues en les seves aigües territorials.

L’article 13 d’aquest Reglament disposa una sèrie de prohibicions sobre fondàries i distància a la costa per practicar la pesca amb sonsera. No obstant això, la Comissió Europea pot autoritzar una exempció respecte a aquesta prohibició establerta a l’apartat 1 de l’article 13 del Reglament sempre que es compleixin una sèrie de condicions previstes als apartats 5 i 9 de l’esmentat article 13.

Aquesta excepció és indispensable per a l'exercici de la modalitat de la pesca amb sonsera i afecta les embarcacions autoritzades segons la present Ordre, que consten en el Cens oficial de la flota pesquera operativa i tenen un registre de captures en la pesquera amb sonsera superior a cinc anys.

Els plans de gestió són una eina indispensable per a aquelles pesqueres que, per les seves especials característiques o per les de l'entorn en el qual es desenvolupen, requereixin una regulació específica i l'aplicació de certes excepcions previstes en el Reglament (CE) 1967/2006. L'aprovació d'aquestes excepcions per part de la Comissió Europea o de l'Estat membre, segons correspongui, ve condicionada pel fet que en els plans de gestió es prevegin, entre d'altres, aspectes vinculats a la reducció de l'esforç, o almenys a no incrementar-lo, i a la conservació dels ecosistemes marins.

L’article 26 de la Llei 2/2010, 18 de febrer, de pesca i acció marítimes, disposa que el departament competent en matèria de pesca i acció marítima pot aprovar plans de gestió dels recursos pesquers i marisquers, d’acord amb la política pesquera comuna.

Així mateix, l’article 9 d’aquesta Llei disposa la possibilitat d’atorgar un permís especial de pesca si les circumstàncies concurrents aconsellen limitacions de l’esforç pesquer o marisquer o mesures específiques de conservació dels recursos.

D’acord amb l’article 49.1.f) del Decret 270/2013, 23 de desembre, de reestructuració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, una de les funcions de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims és la d’aprovar els plans de gestió de les diferents modalitats de pesca i fer-ne el seguiment.

El dia 10 de febrer de 2014 va ser presentat a la Comissió Europea el Pla de gestió definitiu de la sonsera amb les recomanacions del Comitè Econòmic, Científic i Tècnic de la Pesca. El Pla, que ha rebut el vistiplau en data 20 de febrer de 2014, recull les justificacions i motivacions del conjunt de mesures tècniques que seran d’aplicació durant els propers cinc anys.

El Pla de gestió de la Sonsera es gestiona seguint el model de cogestió, a través del Comitè de Cogestió de la Modalitat de la Sonsera (CCMS), constituït en el marc del procediment de comunicació del Pla de gestió de la sonsera de la Comissió Europea, amb membres de l’administració pesquera estatal i autonòmica, representants de les confraries de pescadors afectades, organitzacions no governamentals i organismes científics, amb unes funcions i procediment d’actuació regulats en la seva acta de constitució.

Aquesta Ordre inclou les mesures tècniques d’aplicació del Pla de gestió de la sonsera al litoral català i, a més, mesures per al control de les activitats pesqueres i, per tant, compleix les condicions establertes en l'article 13, apartat 9, del Reglament (CE) núm. 1967/2006 i l'article 14 del Reglament (CE) núm.1224/2009 del Consell. Les mesures tècniques establertes en la present Ordre s'adopten també d'acord amb els dictàmens de l’informe científic realitzat durant l’any 2013 per l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC) que ha estat incorporat al Pla de gestió de la sonsera. L'enfocament de la gestió establerta en el present pla de gestió es basa en el principi de gestió adaptativa.

El Codi de conducta per a la pesca responsable de la FAO de 1995 fa èmfasi en la necessitat de l'adopció d'un enfocament ecosistèmic de la pesca. En resposta a això, l’any 2001, 57 països van emetre la declaració de Reykjavík sobre la pesca responsable en l'ecosistema marí, que incloïa una declaració de la seva intenció de treballar en la incorporació de consideracions d'ecosistema en l'ordenació pesquera. Seguint aquest Codi de conducta el recurs de la sonsera es gestionarà a partir l'enfocament ecosistèmic i, dins d'aquest marc, es perseguirà l'objectiu de situar la pesquera entorn del rendiment màxim sostenible. En relació amb l'enfocament ecosistèmic es realitzarà el control i seguiment dels fons explotats, evitant praderies de fanerògames i zones rocoses, així com el control estricte de les espècies acompanyants.

En relació amb les espècies piscícoles autoritzades per a la modalitat de la sonsera, la present Ordre utilitza en l'articulat el nom comercial local; així, el terme sonso és l'utilitzat per denominar les dues espècies de sonso dels caladors catalans ( Gymn am m odytes c icerelus i G. semisquamatus ) i llengüeta, el terme utilitzat per denominar les espècies de gòbids autoritzades per la present Ordre ( Aphia mi nuta i Crystal l ogobius linearis ).

D'acord amb els informes científics i la percepció dels diferents sectors implicats, l'estat del sonso el 2013 com a recurs pesquer sembla trobar-se en una situació saludable. Això significa que no hi ha motius d'alarma immediata, per la qual cosa la quota anual màxima establerta a l’Ordre és de 819 tones per al sonso. Per a la llengüeta es parteix de les mitjanes de captura històriques 2001-2013, i es fixa una quota anual màxima d’1.8 tones d' Aphia minuta i de 3.8 tones de Crystallogobius linearis .

En conseqüència, a proposta de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, d'acord amb la Constitució espanyola i l'Estatut d'autonomia de Catalunya, així com amb la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte, àmbit d'aplicació i període de vigència

  1. És objecte de la present Ordre l’aprovació del Pla de gestió de la pesquera, amb l'art de tir des d'embarcació denominada sonsera, a les aigües interiors del litoral de Catalunya amb un període de vigència de 5 anys i que es revisarà als 3 anys.

  2. El recurs pesquer objecte d'aquesta Ordre es gestionarà sobre la base de l'enfocament ecosistèmic i, dins d'aquest marc, es perseguirà l'objectiu de situar la pesquera entorn del rendiment màxim sostenible.

Article 2

Seguiment tecnicocientífic

  1. El Pla de gestió de la sonsera és objecte d’un seguiment tecnicocientífic que segueix les indicacions previstes en l’annex III i que es porta a terme a través d’un Comitè de Cogestió de la Modalitat de la Sonsera (CCMS) en què participen les entitats i administracions que col·laboren amb el departament competent en matèria de pesca i afers marítims, d’acord amb el conveni que s’estableixi amb aquesta finalitat.

  2. Aquest seguiment té per objecte proporcionar a la Comissió Europea les justificacions tècniques i científiques exigides per la normativa de la Unió Europea vigent en matèria de protecció dels recursos pesquers del Mediterrani.

  3. Quan, per dictamen científic, en relació amb l'estat del recurs, així es requereixi, per resolució del director general de Pesca i Afers Marítims, es poden reduir o incrementar quotes.

Article 3

Cens específic i característiques tècniques de les embarcacions

  1. Es crea un cens específic d'embarcacions autoritzades per a la modalitat de pesca amb sonsera constituït per aquelles embarcacions que compleixen els requisits establerts en aquesta Ordre.

  2. La Direcció General de Pesca i Afers Marítims podrà actualitzar el cens específic quan, per motius de seguretat marítima o modernització, l’armador d’una de les embarcacions del cens sol·liciti la seva substitució per una de nova adquisició que, en qualsevol cas, haurà de reunir les condicions previstes en el punt següent.

  3. Amb la finalitat d'homogeneïtzar les dimensions de les embarcacions del cens específic...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR