ORDRE PDA/175/2019, de 25 de setembre, sobre l'atorgament del distintiu Soc smart per la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Polítiques Digitals i Administració Pública
Rango de LeyOrdre

L'article 53 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, aprovat mitjançant la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, disposa que els poders públics han de facilitar el coneixement de la societat de la informació, impulsar l'accés a la comunicació i a les tecnologies de la informació, en condicions d'igualtat, en tots els àmbits de la vida social, inclòs el laboral, i fomentar que aquestes tecnologies es posin al servei de les persones i no afectin negativament els seus drets.

A més, el precepte esmentat disposa que la Generalitat de Catalunya ha de promoure la formació, la recerca i la innovació tecnològiques perquè les oportunitats de progrés que ofereix la societat del coneixement i de la informació contribueixin a la millora del benestar i la cohesió socials.

L'article 3.b) de la Llei 9/2014, de 9 de maig, general de telecomunicacions, estableix que s'ha de promoure el desenvolupament del sector de les telecomunicacions i de tots els nous serveis digitals impulsant la cohesió social i territorial.

Mitjançant l'Acord del Govern de 28 d'octubre de 2014, el Govern va aprovar l'Estratègia Smart de Catalunya (SmartCAT), que, alineada amb l'Estratègia Europa 2020 de la Comissió Europea, estén el concepte de ciutat intel·ligent ( smart city ) a tot el territori i desplega un programa que aprofita l'ús de la tecnologia i la informació digital per tal d'innovar en els serveis públics, impulsar el creixement econòmic i promoure una societat més intel·ligent, sostenible i integradora.

En el marc de l'Estratègia SmartCAT de la Generalitat de Catalunya, l'any 2014 es va posar en marxa el Catalonia SmartLab per tal de potenciar projectes innovadors al territori català. Aquesta iniciativa té l'objectiu d'acostar les solucions tecnològiques més emergents i innovadores als municipis de Catalunya tot duent a terme proves de tecnologies emergents en entorns reals. El Catalonia SmartLab és un espai de proves per a aquells productes que tinguin una implicació directa en el funcionament de la ciutat o en els serveis que proporcionen els ajuntaments. Es tracta d'espais de proves per a projectes que aportin beneficis i donin resposta a les necessitats de la ciutadania i per a aquells projectes que estiguin alineats amb els objectius, les prioritats i les línies d'actuació dels ajuntaments.

Així mateix, l'any 2015 es va posar en marxa l'Observatori SmartCAT per identificar i difondre les diferents iniciatives referents a les ciutats intel·ligents] que s'estan duent a terme al territori català. Aquesta plataforma ofereix una visió integral i actualitzada d'aquestes iniciatives per tal de:

- Potenciar l'aprenentatge i l'intercanvi d'experiències, així com la creació de sinergies entre administracions.

- Actuar com a finestra d'entrada centralitzada, en què empreses i emprenedors puguin conèixer la situació actual de la població, així com les seves prioritats en el desenvolupament de projectes smart .

- Atraure inversió en l'àmbit de les ciutats intel·ligents i de les TIC.

El resultat de la tasca de l'Observatori es presenta actualment en un visualitzador web que posa a disposició de qualsevol persona informació relativa als projectes smart i a la situació actual dels municipis catalans pioners en aquest àmbit. La seva adreça actual és observatori.smartcatalonia.gencat.cat .

En aquest context, la Generalitat vol reforçar aspectes importants com són la recollida de coneixement, els projectes tecnològics...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR