ORDRE PRE/211/2019, de 28 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions a projectes que fomentin i consolidin l'espai català de comunicació per a empreses periodístiques privades editores de premsa en suport paper.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyOrdre

Catalunya compta amb un sector privat de la comunicació en llengua catalana i aranesa, sòlid i emprenedor, que contribueix dia a dia a la construcció de l'espai català de comunicació. Els mitjans d'aquest sector s'han d'enfrontar, tanmateix, a una situació de desavantatge competitiu respecte a d'altres mitjans fets en altres idiomes amb moltes més expectatives de mercat. Per aquest motiu, la legislació vigent preveu expressament l'adopció de mesures de foment, i més concretament, la convocatòria de subvencions per als mitjans de comunicació en llengua catalana i aranesa, dins del marc de l'article 50 de l'Estatut d'autonomia, que obliga els poders públics de Catalunya a protegir el català i l'aranès en tots els àmbits i fomentar-ne l'ús, la difusió i el coneixement. Aquestes mesures estan previstes en l'article 27.3 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, i l'article 20 de la Llei 35/2010, de l'1 d'octubre, de l'occità, aranès a l'Aran.

Durant els darrers anys els mitjans de comunicació en suport de paper es troben immersos en una important crisi ocasionada principalment per la davallada de la difusió i les vendes davant la disminució del nombre de lectors, que aposten per fer-ho per internet, i la baixada dels ingressos per inversió publicitària. A Catalunya això ha comportat la desaparició de nombroses capçaleres, que no han pogut fer front a la crisi, i que les que es mantenen hagin hagut d'adoptar diferents mesures per tal de reinventar-se i poder continuar.

En aquest escenari, el suport a la premsa en suport de paper en llengua catalana i aranesa ha d'anar enfocat, sobretot, cap a quatre aspectes fonamentals: l'enfortiment de l'estructura empresarial, l'elaboració de continguts en català o aranès de qualitat, l'exploració de noves vies d'ingressos i la inversió en tecnologia. Alhora, l'elaboració de continguts de qualitat requereix recuperar i professionalitzar les plantilles, mitjançant la creació de llocs de treball i l'aposta per periodistes ben formats, donant així continuïtat a la política que ja s'està fent des del Govern els darrers anys.

La política de foment dels mitjans de comunicació en llengua catalana i aranesa, que es vehicula a través del Departament de la Presidència, competent en matèria de relacions amb els mitjans de comunicació, es duu a terme, bàsicament, a través de subvencions estructurals, complementades per unes línies de subvencions a projectes que fomentin i consolidin l'espai català de comunicació. Entre aquestes línies s'inclouen, entre d'altres, les subvencions a projectes d'empreses periodístiques privades editores de premsa en suport de paper, regulades actualment per les bases aprovades per l'Ordre CMC/197/2008, de 24 d'abril, modificada per l'Ordre PRE/179/2012, de 25 de juny. En els darrers anys, s'havia suspès la convocatòria d'aquestes subvencions, com a conseqüència de la crisi econòmica, però les circumstàncies més amunt exposades n'aconsellen la reactivació i actualització. Això implica la necessitat d'aprovar unes noves bases, amb l'objecte d'actualitzar els requisits establerts per a l'atorgament de les subvencions i adaptar el procediment de concessió al marc general vigent en l'actualitat.

L'aprovació d'aquestes bases confirma, d'altra banda, el compromís del Govern amb el Codi deontològic de la professió periodística, atenent així una de les conclusions del VI Congrés de Periodistes de Catalunya, que tingué lloc a Barcelona el mes de novembre de 2016, i també amb allò que estipula la Moció 141/XI del Parlament de Catalunya, aprovada el 29 de juny de 2017, sobre les subvencions públiques als mitjans de comunicació privats, especialment en matèria de transparència, igualtat efectiva de dones i homes, drets laborals i professionals i de col·laboració de la Generalitat en la viabilitat del mitjà.

De conformitat amb el que estableixen els articles 87 i següents del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes, la Llei 5/2008, del 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, i l'Acord GOV/110/2014, de 22 de juliol, modificat per l'Acord GOV/85/2016.

Per tot l'exposat, i en ús de les atribucions que em confereix la normativa vigent, i, en concret, l'article 92.3 del Text refós de la llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions a projectes que fomentin i consolidin l'espai català de comunicació per a empreses periodístiques privades editores de premsa en suport paper, que consten a l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Queden derogades l'Ordre CMC/197/2008, de 24 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores per al concurs públic de concessió de subvencions a projectes que fomentin i consolidin l'espai català de comunicació per a empreses periodístiques privades editores de premsa en suport paper (DOGC núm. 5125, de 6.5.2008; l'article 4 de l'Ordre CMC/540/2010, de 12 de novembre, per la qual es modifiquen bases de subvencions en els àmbits de la cultura i els mitjans de comunicació per ampliar el termini de presentació de justificants (DOGC núm. 5762, de 24.11.2010); i l'Ordre PRE/179/2012, de 25 de juny, per la qual es modifiquen les bases reguladores de les subvencions per a projectes en l'àmbit dels mitjans de comunicació (DOGC núm. 6159, de 28.6.2012).

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 28 de novembre de 2019

Meritxell Budó Pla

Consellera de la Presidència

Annex

Bases

  1. Objecte

    1.1 L'objecte d'aquestes bases és la concessió de subvencions a empreses periodístiques privades editores de premsa en suport paper per a la realització de projectes que fomentin i consolidin l'espai català de comunicació, que s'executin durant l'any de la convocatòria i que siguin susceptibles de ser inclosos en algun dels supòsits següents:

    1. Projectes per a l'edició de noves publicacions en català o aranès.

    2. Projectes per a l'edició de nous continguts addicionals a una publicació ja existent.

    3. Projectes per a l'edició en llengua catalana d'una publicació ja existent.

    4. Projectes per al redisseny de capçaleres ja existents.

    5. Projectes per a millores en l'edició, la distribució i la promoció.

    6. Projectes que impliquin l'enfortiment de l'estructura empresarial: creació de nous llocs de treball, millora dels contractes ja existents, ampliació i creació de nous departaments, entre d'altres.

    7. Projectes de formació dels professionals. Les persones beneficiàries d'aquests projectes poden ser treballadors o treballadores amb contracte laboral de qualsevol dels àmbits del mitjà: àrea d'elaboració de continguts, tècnica i de producció i de gestió comercial.

    8. Projectes que impliquin una innovació o millora substancial en l'aplicació o en l'ús de les noves tecnologies.

    9. Projectes per a activitats externes vinculades a l'espai de comunicació: jornades, taules rodones, ponències, col·loquis, entre d'altres.

      1.2. En cap cas no podran optar a aquestes subvencions els projectes d'empreses editores de publicacions que incorrin almenys en algun dels supòsits següents:

    10. Les publicacions editades o coeditades per institucions públiques, per entitats privades amb participació majoritària d'institucions públiques en el seu finançament o govern, o per entitats privades per encàrrec d'institucions públiques.

    11. Les publicacions corporatives, butlletins i totes les que pel seu objectiu o contingut s'adrecen principalment als membres d'una entitat.

    12. Els reclams publicitaris, les guies comercials i, en general, totes les publicacions el contingut de les quals sobrepassi el 55% de publicitat pròpia o aliena.

  2. Persones destinatàries

    2.1 Poden optar a les subvencions regulades en aquestes bases:

    1. Les empreses periodístiques, d'acord amb la definició que preveu la base 4.a).

    2. Les agrupacions de persones físiques, les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat que, tot i no tenir personalitat jurídica, desenvolupin la seva activitat amb ànim lucratiu i es trobin en la situació que motiva la concessió d'aquestes subvencions, sens perjudici del que estableix la base 1.2.a).

      2.2 Quan es tracti d'agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, sense personalitat jurídica, s'ha de fer constar expressament, tant en formalitzar la sol·licitud com en la resolució de concessió, els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'agrupació, així com l'import de la subvenció que ha d'aplicar cadascun, els quals també tenen consideració de persones beneficiàries. L'agrupació no es pot dissoldre fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció que preveuen l'article 100.4 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i l'article 65 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

      2.3 En cap cas no poden optar a aquestes subvencions:

    3. Les associacions i d'altres col·lectius sense ànim de lucre que editin un mitjà de comunicació.

    4. Les organitzacions i col·legis professionals, les organitzacions sindicals i les organitzacions representatives del sector de la comunicació.

  3. Incompatibilitats

    3.1 La percepció d'aquestes subvencions és incompatible amb la percepció d'altres ajuts per al mateix objecte atorgats per part de qualsevol altre organisme dependent de la Generalitat de Catalunya durant l'any de la convocatòria.

    3.2 Això no obstant, la percepció d'aquestes subvencions és...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR