ORDRE PRE/226/2016, de 29 d'agost, per la qual es regulen els aspectes tècnics i organitzatius del procés de registre previ en el fitxer Seu electrònica de l'Administració de la Generalitat de Catalunya necessari per als sistemes d'identificació i signatura basats en claus concertades.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyOrdre

Exposició de motius

La consolidació en la implantació de l'administració electrònica en les administracions públiques exigeix com a requeriment bàsic el fet d'assolir que la pràctica totalitat de les tramitacions es puguin fer en línia i a la vegada aportar elements que facilitin aquesta gestió telemàtica.

Una condició imprescindible per aconseguir aquest objectiu és el fet de garantir uns sistemes d'identificació digital que permetin acreditar de manera segura la identitat de les persones que es relacionen amb les administracions públiques així com també de proveir-los de sistemes de signatura en els casos que, a més, sigui necessari acreditar l'autenticitat de l'expressió de la seva voluntat i consentiment.

En el marc de la Generalitat de Catalunya, la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya i la Llei 29/2010, del 3 d'agost, de l'ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya regulen l'ús dels mitjans electrònics entre l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic i la ciutadania, definint el que ha de ser el model català d'administració electrònica. En aquest sentit, cal destacar el pas endavant que suposa l'aplicació de l'article 13.3 de la Llei 29/2010, que estableix com a element fonamental per a la implantació d'aquest model la creació d'una base de dades amb la finalitat de mantenir les dades dels ciutadans i les empreses de Catalunya per tal de permetre la comunicació dels diversos òrgans de l'Administració de la Generalitat amb les persones interessades respecte a les relacions juridicoadministratives derivades de les seves competències. També regula en el mateix article la informació que ha de tenir aquesta base de dades i les cessions cap a d'altres administracions públiques.

Posteriorment, el Decret 232/2013, de 15 d'octubre, pel qual es crea la Seu electrònica, també estableix a l'article 9 que cal garantir la identificació de les persones físiques o jurídiques a través d'un sistema de signatura electrònica basat en documents identificadors, certificats digitals, la utilització de claus concertades prèviament en un registre o qualsevol altre sistema establert per la regulació de cada procediment.

Així mateix, l'article 29 del Decret 56/2009, de 7 d'abril, per a l'impuls i el desenvolupament dels mitjans electrònics a l'Administració de la Generalitat, ja havia regulat la necessitat de publicar un protocol d'identificació i signatura electrònica que regulés la implantació de la signatura electrònica en les actuacions administratives.

L'Ordre del Departament de Governació i Relacions Institucionals GRI/233/2015, de 20 de juliol, aprova el Protocol d'Identificació i Signatura Electrònica (PISE), que estableix els requeriments i condicions per a la identificació i signatura dels serveis i tràmits electrònics segons el seu nivell de seguretat i la naturalesa de la persona interessada. Aquest Protocol està adaptat al nou règim establert pel Reglament (UE) núm. 910/2014, de 23 de juliol, del Parlament Europeu i del Consell relatiu a la identificació electrònica i als serveis de confiança per a les transaccions electròniques en el mercat interior.

L'Acord del Govern GOV/92/2015, de 16 de juny, aprova el sistema d'identificació electrònica idCAT Mòbil i l'ús del Validador de credencials d'identitat (VALid) amb l'objectiu de posar en marxa un servei comú de confiança, en el qual les aplicacions de les administracions públiques catalanes poden delegar els processos d'autenticació de les persones a partir de l'actuació i el nivell de garantia exigit i facilitar la validació a través dels sistemes d'identificació aprovats per les diferents administracions públiques fomentant, per tant, la interoperabilitat entre administracions públiques. El sistema idCAT Mòbil s'integra dins del sistema de Validació d'Identitats VALid.

L'entrada en vigor de la Llei 16/2015, del 21 de juliol, de simplificació de l'activitat administrativa de l'Administració de la Generalitat i dels governs locals de Catalunya i d'impuls de l'activitat econòmica, afegeix una nova disposició addicional, la setzena, a la Llei 26/2010, del 3 d'agost, per tal de donar un pas endavant en la promoció de sistemes d'identificació, autenticació i signatura electrònica no avançada a partir de la utilització de claus concertades en un registre previ, l'aportació d'informació coneguda per ambdues parts o altres sistemes no criptogràfics. Per aconseguir aquesta fita, autoritza la utilització de les dades i codis alfanumèrics que figurin impresos en targetes identificadores o d'accés a serveis públics, inclosa la targeta sanitària.

El sistema d'identitat electrònica de la Generalitat, més enllà d'admetre i regular l'ús i els casos d'aplicació dels sistemes criptogràfics tradicionals basats en certificats digitals, incorpora un sistema d'identificació i signatura electrònica no criptogràfics anomenat idCAT Mòbil basat en la utilització de claus concertades prèviament en un registre i la tramesa d'un codi d'un sol ús al telèfon mòbil. Aquest sistema exigeix com a requeriment previ el registre de la ciutadania en el fitxer anomenat Seu electrònica de l'Administració de la Generalitat de Catalunya (en endavant fitxer Seu electrònica) que recull les dades de contacte de les persones, les quals constitueixen la informació coneguda per ambdues parts, ciutadania i Administració, i que permet fer les validacions corresponents prèvies a la tramesa del codi d'un sol ús al telèfon mòbil.

Així mateix, la Llei 16/2015, del 21 de juliol, també estableix la necessitat de materialitzar en una ordre del conseller o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR