ORDRE PRE/42/2016, de 25 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions estructurals a emissores de televisió en català o en aranès, de titularitat privada.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyOrdre

Catalunya compta amb un sector privat de la comunicació en llengua catalana i occitana/aranesa, sòlid i emprenedor, que contribueix dia a dia a la construcció de l'espai català de comunicació. Aquest sector s'ha d'enfrontar, tanmateix, a una situació de desavantatge competitiu respecte a d'altres mitjans fets en altres idiomes amb moltes més expectatives de mercat. Per aquest motiu, la legislació vigent preveu de forma expressa l'establiment de mesures de foment dels mitjans de comunicació escrits en llengua catalana o occitana/aranesa. Aquestes subvencions contribueixen a protegir les iniciatives d'aquest sector, per tal que no es vegin perjudicades per les forces del mercat, i a garantir el dret a la informació de tots els ciutadans i la consolidació de la identitat nacional del país.

En aquest context, la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya, atribueix al Govern de forma expressa, a l'article 111.2.g), la competència per establir i aplicar mesures de foment, protecció i promoció del sector audiovisual de Catalunya. En desplegament d'aquesta previsió, el Departament de la Presidència convoca una línia de subvencions estructurals destinada a les emissores de televisió en català o aranès, de titularitat privada. Aquestes subvencions es regeixen actualment per les bases reguladores aprovades per l'Ordre PRE/146/2015, de 20 de maig, si bé en el temps transcorregut des de la seva aprovació han tingut lloc algunes modificacions legislatives que n'han afectat directament el procediment de gestió. En aquest sentit, cal fer esment, en primer lloc, de l'entrada en vigor de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, que obliga els sol·licitants de subvencions a subjectar-se a l'esmentada Llei i, en particular, als principis ètics i regles de conducta que aquesta determina al seu article 55.2, i més concretament, obliga els beneficiaris de subvencions a informar sobre les retribucions de llurs òrgans directius quan l'import proposat sigui superior a 10.000 euros. Així mateix, i de conformitat amb l'article 11 de la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes, s'ha introduït, en la base relativa a la documentació general a presentar amb les sol·licituds, la previsió d'una declaració responsable de la persona sol·licitant de no haver estat sancionada o condemnada per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere. D'altra banda, dins del concepte de suport a la producció pròpia s'ha incrementat l'import per treballador en totes les categories, de 500 euros a 1.000 euros, i el nombre de treballadors per mitjà establert a efectes del còmput de les subvencions, que passa de 5 a 10. D'aquesta manera, s'incrementa la valoració dels treballadors tant respecte dels altres conceptes que s'utilitzen per a definir l'import de l'ajut, com, en general, de l'import total de la subvenció.

En conseqüència, atès el que estableixen els articles 87 i següents del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

Fent ús de les atribucions que em confereix la normativa vigent,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions estructurals a emissores de televisió en català o en aranès, de titularitat privada, que consten a l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre PRE/146/2015, de 20 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions estructurals a emissores de televisió en català o en aranès, de titularitat privada.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 25 de febrer de 2016

Neus Munté i Fernàndez

Consellera de la Presidència

Annex

-1 Objecte

L'objecte d'aquestes bases és establir el procediment aplicable per a la concessió de subvencions estructurals a empreses privades i entitats sense ànim de lucre titulars o arrendatàries d'una llicència per prestar serveis de televisió en llengua catalana o aranesa, amb l'objectiu de consolidar la programació televisiva en aquestes llengües i així contribuir a la vertebració d'un espai català de comunicació, a l'enriquiment del patrimoni cultural del país i a l'enfortiment de la cohesió social.

-2 Persones destinatàries

2.1. Poden sol·licitar aquestes subvencions les societats mercantils, les entitats sense afany de lucre i, en general, les persones físiques i jurídiques privades que tinguin com a activitat, única o entre d'altres, l'emissió de programes televisius, i siguin titulars d'una llicència per a la prestació de serveis de televisió digital terrestre o bé siguin arrendatàries d'una llicència amb la corresponent autorització del Consell de l'Audiovisual de Catalunya. Les persones sol·licitants han d'haver emès en l'any anterior al de la convocatòria corresponent, d'acord amb els requisits establerts en aquestes bases, i continuar aquesta emissió en el moment de l'esmentada convocatòria.

2.2. En cap cas no poden optar a aquestes subvencions les institucions públiques, ni les entitats privades amb participació majoritària en el seu finançament d'institucions públiques, ni tampoc les entitats privades que gestionen emissores de televisió per encàrrec d'institucions públiques.

-3 Incompatibilitats

3.1 La percepció d'aquestes subvencions és incompatible amb la d'altres ajuts o subvencions per al mateix objecte atorgats per qualsevol departament o organisme de la Generalitat de Catalunya.

3.2 Això no obstant, la percepció d'aquestes subvencions és compatible amb l'obtenció d'altres ajuts o subvencions, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents d'altres administracions o ens públics o privats, sempre que l'import total no ultrapassi el cost de l'activitat subvencionada.

-4 Definicions

Als efectes de les subvencions que preveuen aquestes bases, s'estableixen les definicions següents:

  1. Programa de televisió: S'entén per programa de televisió un conjunt d'imatges en moviment, amb so o sense, que constitueix un element unitari dins l'horari de programació d'un canal. En tot cas, són programes de televisió: els llargmetratges, les manifestacions esportives, les sèries, els documentals, els programes infantils i les obres de teatre originals, així com les retransmissions en directe d'esdeveniments, culturals o de qualsevol altre tipus.

  2. Televisió d'àmbit local: S'entén per televisió local aquell servei de televisió que es presta a l'empara d'una llicència per al servei de comunicació audiovisual local.

  3. Televisió d'àmbit nacional: S'entén per televisió d'àmbit nacional aquella que presta el servei de televisió dins l'àmbit del conjunt del territori de Catalunya.

  4. Obres europees: Es consideren obres europees les obres audiovisuals compreses en els supòsits del número 12 de l'article 2 de la Llei 7/2010, de 31 de març, general de la comunicació audiovisual.

  5. Programació original: S'entén per programació original aquella que no consisteixi en la mera reemissió de programes televisius la difusió dels quals s'hagi realitzat o s'estigui realitzant per un altre mitjà.

  6. Audiència potencial: Volum total de la població de la demarcació o demarcacions en què pot emetre una emissora d'acord amb la llicència amb la qual opera.

  7. Programació sindicada de proximitat: S'entén per producció sindicada de proximitat la redifusió, en la programació d'un prestador de serveis de televisió d'àmbit local, de programes produïts o coproduïts per altres prestadors de serveis de televisió d'àmbit local que emetin en l'àmbit territorial de Catalunya. La programació del mateix prestador coproduïda amb tercers es computa com a producció original d'aquest.

    -5 Requisits de les persones sol·licitants

    Les persones sol·licitants hauran de complir, amb caràcter general, els requisits següents:

  8. Acreditar tenir una plantilla de personal mínima de 3 persones durant tot l'any anterior a la convocatòria, la qual cosa s'haurà de demostrar de la forma indicada a la base 9.3 c).

    O bé, alternativament, acreditar unes despeses, en concepte d'edició de continguts, mínimes del 20% respecte del total de despeses subvencionables d'acord amb la base 9.3 a) i 9.3 c). Aquest import haurà de ser com a mínim de 15.000 € (IVA i IRPF no inclòs).

    A les entitats sense finalitat de lucre no se'ls aplicarà aquest requisit.

  9. No estar sotmès a cap dels supòsits de prohibició d'obtenir subvencions, de conformitat amb l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  10. Complir totes les obligacions exigibles contingudes en els articles 32.1, 32.3, 33 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística , que s'acreditarà de la forma indicada a la base 9.1.2.l).

  11. Les persones físiques han d'estar donades d'alta en l'epígraf de l'impost d'activitats econòmiques corresponent a serveis de radiodifusió, televisió i transmissió de senyals de televisió.

  12. En el cas de fundacions, haver complert el deure de presentació dels comptes anuals davant el protectorat d'acord amb l'article 336-3 del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, aprovat per la Llei 4/2008, de 24 d'abril.

  13. En el cas d'associacions i fundacions ja constituïdes, haver complert la previsió d'adaptació dels estatuts i inscripció d'aquesta adaptació en el registre corresponent, segons la disposició transitòria primera de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, i la Llei 5/2011, del 19 de juliol, de modificació de l'anterior, si escau.

  14. En el cas d'empreses amb una plantilla igual o superior a 25 persones, disposar dels mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR