ORDRE SLT/218/2019, de 10 de desembre, per la qual es crea la Comissió Departamental per a l'Impuls Estratègic en l'Atenció Primària i la Salut Comunitària dins el Sistema de Salut de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyOrdre

D'acord amb el Pla de salut de Catalunya 2016-2020, després de trenta anys des de l'inici de la reforma de l'atenció primària a Catalunya i malgrat que el balanç és globalment molt positiu, tant en termes de qualitat assistencial com de resultats en salut, l'estructura que presenta ara per ara aquest nivell assistencial no permet donar una resposta plenament adaptada a les necessitats actuals de la població ni dels professionals, i les situacions conjunturals demanen una nova orientació del primer nivell assistencial del nostre sistema de salut.

És per això que es va jutjar convenient endegar un procés d'anàlisi i de reflexió que ajudi a identificar els elements que calia transformar de l'atenció primària, a fi de facilitar el posicionament de les persones i les seves necessitats socials i de salut en el centre del procés d'atenció. I aquest procés de reflexió havia de conduir a l'elaboració d'un pla estratègic de transformació de l'atenció primària i salut comunitària a Catalunya que, abastant àmbits que ara no estan formalment integrats a l'atenció primària, permetés una coordinació millor amb els altres nivells assistencials, facilités la continuïtat de l'atenció, potenciés la resolució, i millorés la satisfacció dels ciutadans i dels professionals.

En aquest sentit, després d'un procés de treball de més d'un any, que va comptar amb la participació de gairebé 400 persones –inclosos grups de pacients, professionals assistencials, gestors de diferents plans directors (salut mental, sociosanitari, cronicitat...) i gestors de programes de l'atenció primària i salut comunitària, de l'atenció social, de pediatria, de salut pública, de rehabilitació, de l' atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) i de l'atenció urgent–, neix l'Estratègia nacional d'atenció primària i salut comunitària, alineada amb altres estratègies i plans directors del Departament de Salut, com són el Programa de prevenció i atenció a la cronicitat i Pla director sociosanitari, l'Estratègia de salut mental i addiccions, el Pla nacional d'urgències de Catalunya, el Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública, el Pla de sistemes d'informació i el Marc de la participació ciutadana en salut, entre d'altres.

Per les característiques del Departament de Salut, els projectes en relació amb l'atenció primària i salut comunitària i la responsabilitat del seu desenvolupament en el territori plantegen dificultats. És, per aquest motiu, voluntat del Departament de Salut que aquestes dificultats es minimitzin mitjançant la creació de la Comissió Departamental per a l'Impuls Estratègic en l'Atenció Primària i la Salut Comunitària dins el Sistema de Salut de Catalunya, amb la finalitat d'implementar les polítiques de millora en l'àmbit de l'atenció...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR