ORDRE ASC/512/2009, de 18 de novembre, de la targeta acreditativa de la discapacitat.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Accio Social i Ciutadania
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ASC/512/2009, de 18 de novembre, de la targeta acreditativa de la discapacitat.

El Reial decret 1971/1999, de 23 de desembre, de procediment per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de discapacitat, regula amb caràcter general el reconeixement del grau de discapacitat i aprova els barems d'aplicació, determina els òrgans competents per realitzar el reconeixement i estableix els aspectes bàsics del procediment que cal seguir, amb la finalitat que la valoració sigui uniforme a tot l'Estat, i garanteix la igualtat de condicions d'accés del ciutadà o ciutadana als beneficis, drets econòmics i serveis que els organismes públics ofereixin. L'article 6 d'aquest Reial decret preveu que la competència de la qualificació del grau de discapacitat sigui transferida a les comunitats autònomes.

L'Estatut d'autonomia de Catalunya aprovat per la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, atribuïa competència exclusiva a la Generalitat en matèria de serveis socials. Mitjançant el Reial decret 1517/1981, de 8 de juliol, es va fer efectiu el traspàs de serveis de la Seguretat Social a la Generalitat de Catalunya en matèria de seguretat social.

Igualment, el vigent Estatut d'autonomia de Catalunya aprovat per la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, atribueix competència exclusiva a la Generalitat en matèria de serveis socials.

La resolució de reconeixement de grau, que es dicta d'acord amb la normativa aplicable, és un document que reconeix un determinat grau de discapacitat i la seva presentació constitueix una condició imprescindible per a l'obtenció de determinats beneficis establerts per la normativa estatal, autonòmica i local.

Amb la finalitat que les persones amb discapacitat reconeguda legalment puguin acreditar de forma àgil i pràctica, davant de terceres persones, la seva discapacitat i facilitar-los així l'accés a determinats serveis que pugin millorar la seva qualitat de vida a través d'un instrument més pràctic i còmode en el moment d'acreditar la seva discapacitat, aquesta Ordre crea la targeta acreditativa de la discapacitat, que no substitueix la resolució de grau de discapacitat, la qual s'haurà de presentar quan les administracions o organismes públics ho requereixin.

Per tot això, d'acord l'informe del Consell General de Serveis Socials, i en ús de les facultats que m'atorga l'article 12.d) de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

La present Ordre té per objecte la creació de la targeta acreditativa de la discapacitat i la regulació de la seva concessió.

Article 2

Finalitat i efectes

2.1 La targeta acreditativa de la discapacitat té com a finalitat donar testimoni fefaent i servir de document probatori de la condició de discapacitat de la persona titular, i tindrà un format únic per a tots els tipus de discapacitat.

2.2 Anualment el Departament competent en matèria de serveis socials publicarà una guia actualitzada d'avantatges i beneficis vinculats a la titularitat de la targeta.

Article 3

Beneficiaris

Es podran beneficiar de la targeta acreditativa de la discapacitat les persones amb la residència habitual a Catalunya que tinguin reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33%.

Article 4

Condicions d'ús de la targeta

4.1 La targeta acreditativa de la discapacitat és un document personal i intransferible que acredita la discapacitat reconeguda a la persona titular.

La seva presentació ha d'anar acompanyada, sempre, del document identificador de la persona amb discapacitat (DNI o NIE).

4.2 Sempre que les administracions o organismes públics ho considerin oportú, podran sol·licitar la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR