ORDRE TES/130/2018, de 24 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a actuacions d'ordenació ambiental de la il·luminació exterior.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyOrdre

La Llei 6/2001, de 31 de maig, d'ordenació ambiental de l'enllumenament per a la protecció del medi nocturn, té com a finalitat prevenir i corregir la contaminació lumínica a fi de mantenir les condicions naturals de les hores nocturnes, en benefici de la fauna, de la flora i dels ecosistemes en general, de promoure l'eficiència energètica dels enllumenats exteriors, d'evitar la llum artificial innecessària, molesta i sobrera, i de prevenir i corregir els efectes de la contaminació lumínica en la visió del cel.

El 27 d'agost de 2015, es va publicar el Decret 190/2015, de 25 d'agost, de desplegament de la Llei 6/2001, de 31 de maig, d'ordenació ambiental de l'enllumenament per a la protecció del medi nocturn (DOGC núm. 6944, de 27.8.2015), que té per objecte regular les característiques de les instal·lacions i els aparells d'il·luminació pel que fa a la contaminació lumínica que poden produir.

El Govern de la Generalitat de Catalunya té, com a un del eixos bàsics de la seva política sobre el medi ambient, cercar la màxima eficiència en l'aprofitament de tots els recursos i la minimització dels impactes en el medi.

El compliment de la normativa de protecció del medi nocturn i l'aplicació de les millors tècniques disponibles en l'enllumenat permeten reduir la despesa energètica i el consum de recursos naturals, combatre el canvi climàtic i reduir l'impacte de les activitats antropogèniques sobre l'entorn, per millorar la qualitat ambiental del territori.

El Departament de Territori i Sostenibilitat executa les directrius generals de la política de medi ambient acordades pel Govern de la Generalitat de Catalunya i exerceix les competències en aquesta matèria, d'acord amb el Decret 2/2016, de 13 de gener, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i el Decret 227/2016, de 2 d'agost, de reestructuració del Departament de Territori i Sostenibilitat.

L'article 14 de la Llei 6/2001, de 31 de maig, disposa que s'han d'establir línies d'ajuts específics per promoure l'adaptació dels enllumenats exteriors a les prescripcions de la Llei, i que per a l'atorgament d'aquests ajuts és criteri preferent que l'enllumenat sigui dins una zona E1 o un punt de referència.

L'article 8 del Decret 190/2015, de 25 d'agost, crea una nova figura de protecció especial del medi nocturn, ja que estableix que, amb independència de les zones i dels punts de referència reflectits en el Mapa de la protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya, es poden declarar espais amb un cel nocturn de qualitat les àrees en què, per les seves singulars característiques, es considera convenient preservar la qualitat del cel nocturn.

El punt 2 de la disposició transitòria primera del Decret 190/2015, de 25 d'agost, estableix que les instal·lacions d'il·luminació exterior ubicades en espais que siguin objecte de modificació de la zona de protecció i passin a ser zona E1, han d'adequar les característiques de les seves làmpades a les de tipus I, d'acord amb l'apartat 1 de l'annex 2 del Decret esmentat, en el termini de quatre anys des de la data d'aprovació del canvi de zona de protecció.

L'Ordre TES/177/2015, de 8 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a actuacions d'ordenació ambiental de la il·luminació exterior, es va publicar amb anterioritat a l'entrada en vigor del Decret 190/2015, de 25 d'agost i no preveien les prescripcions per als nous enllumenats establerts per la disposició esmentada.

Així mateix, des de la publicació de l'Ordre TES/177/2015, de 8 de juny, s'han produït diverses modificacions normatives que afecten el procediment per a la concessió de subvencions.

Per les raons exposades, i amb objectiu de preservar la qualitat del cel nocturn i prevenir els efectes nocius de la contaminació lumínica en el medi, s'ha considerat necessari aprovar aquestes noves bases reguladores, per incentivar la millora de les instal·lacions d'il·luminació exterior situades en zones d'especial protecció del medi nocturn, així com la de les instal·lacions que poden incidir en zones de protecció especial malgrat estar situades a una distancia considerable. Així, en el cas de les zones de protecció alta (E2) i moderada (E3) situades a més de 2 km d'una zona de protecció màxima (E1), només es preveuen com a destinataris de les subvencions els municipis de fins a 40.000 habitants, per tal de prioritzar aquelles actuacions que incideixin sobre un nombre significatiu del total dels punts de llum d'un municipi i que, per tant, podran comportar una millora significativa en el medi nocturn de l'entorn.

Per això, d'acord amb les previsions del capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, així com els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i la resta de normativa aplicable,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores de les subvencions per a actuacions d'ordenació ambiental de la il·luminació exterior, les quals consten en l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Resta derogada l'Ordre TES/177/2015, de 8 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a actuacions d'ordenació ambiental de la il·luminació exterior (DOGC núm. 6894 – 17.6.2015), modificada per l'Ordre TES/9/2016, de 20 de gener (DOGC núm. 7048 – 29.1.2016).

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà del dia que es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 24 de juliol de 2018

Damià Calvet i Valera

Conseller de Territori i Sostenibilitat

Annex

Bases reguladores

  1. Objecte

    Aquesta línia de subvencions té com a objecte el foment de la realització d'actuacions de millora de la il·luminació exterior existent amb la finalitat de reduir la contaminació lumínica.

  2. Actuacions subvencionables

    2.1 Poden ser objecte de les subvencions regulades per aquestes bases:

    Les actuacions de millora de les instal·lacions d'il·luminació exterior existents que, d'acord amb el Mapa de la protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya, es realitzin en:

    Cas A)

    - Íntegrament, en punts de referència i les seves àrees d'influència (quan estiguin classificades com a zones de protecció màxima envers la contaminació lumínica, E1).

    - Íntegrament, en municipis amb àrees declarades Espais amb un cel nocturn de qualitat, amb un pla de prevenció de la contaminació lumínica aprovat, inclòs en l'inventari de la direcció general competent en matèria de contaminació lumínica, i quan tot el terme municipal estigui classificat com a zona de protecció màxima envers la contaminació lumínica (E1).

    Cas B)

    Íntegrament, en zones de protecció màxima envers la contaminació lumínica (E1), no incloses en el cas A).

    Cas C)

    - Íntegrament, en àrees d'influència d'un punt de referència (quan no estiguin classificades com a zones de protecció màxima envers la contaminació lumínica, E1).

    - En municipis amb àrees declarades espais amb un cel nocturn de qualitat, amb un pla de prevenció de la contaminació lumínica aprovat, inclòs en l'inventari de la direcció general competent en matèria de contaminació lumínica i amb actuació de millora realitzada, íntegrament, en zona de protecció alta envers la contaminació lumínica (E2).

    Cas D)

    En municipis amb àrees declarades espais amb un cel nocturn de qualitat, amb un pla de prevenció de la contaminació lumínica aprovat, inclòs en l'inventari de la direcció general competent en matèria de contaminació lumínica i amb actuació de millora realitzada, parcialment o íntegrament, en zona de protecció moderada envers la contaminació lumínica (E3).

    Cas E)

    En zones de protecció alta (E2) i/o moderada (E3) envers la contaminació lumínica que estiguin, parcialment o íntegrament, a una distància inferior o igual a 2 km de zones de protecció màxima (E1).

    Cas F)

    En zones de protecció alta (E2) i/o moderada (E3) envers la contaminació lumínica que estiguin a més de 2 km de zones de protecció màxima (E1) en municipis de fins a 40.000 habitants.

    Als efectes de determinar la població dels municipis sol·licitants, s'utilitzaran les dades de l'últim cens de població aprovat per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

    2.2 Les actuacions subvencionables han d'incloure totes o algunes de les accions següents:

    - Substitució de làmpades o substitució/instal·lació de sistemes de filtratge de la radiació.

    - Substitució de llums.

    - Substitució i/o instal·lació de sistemes d'accionament.

    - Substitució i/o instal·lació de sistemes de regulació de flux lluminós.

    Per aparells d'enllumenat que compleixin les característiques següents:

    En els casos A) i B) de la base 2.1:

    - Les làmpades han de ser del tipus I i com a mínim han ser de classe d'eficiència energètica A (d'acord amb l'annex 2 del Decret 190/2015, de 25 d'agost). S'admeten sistemes de filtratge de la radiació que permetin arribar a les característiques anteriors.

    - Els llums han d'emetre un flux d'hemisferi superior instal·lat de com a màxim l'1%.

    - La instal·lació ha de disposar de sistemes d'accionament i de regulació de flux lluminós.

    - La instal·lació ha de complir els nivells d'il·luminació mantinguts màxims (d'acord amb l'article 12 del Decret 190/2015, de 25 d'agost).

    En els casos C), D), E) i F) de la base 2.1:

    - Les làmpades han de ser del tipus I (d'acord amb l'annex 2 del Decret 190/2015, de 25 d'agost) o d'altres amb una temperatura de color màxima de 2.700 K i com a mínim han de ser de classe d'eficiència energètica A. S'admeten sistemes de filtratge de la radiació que permetin arribar a les característiques anteriors.

    - Els llums han d'emetre un flux d'hemisferi superior instal·lat de com a màxim l'1%.

    - La instal·lació ha de disposar de sistemes d'accionament i de regulació de flux...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR