ORDRE TES/178/2018, de 23 d'octubre, per la qual s'estableix el procediment d'autorització dels centres d'immersió per a la gestió d'activitats d'immersió a la zona estrictament protegida de les Illes Medes i les condicions de la distribució de les llicències d'immersió entre els centres autoritzats.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyOrdre

L'article 144.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atribueix a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d'espais naturals, la qual, respectant el que disposa l'article 149.1.23 de la Constitució, inclou, en tot cas, la regulació i la declaració de les figures de protecció, delimitació, planificació i gestió d'espais naturals i d'hàbitats protegits situats a Catalunya. La Generalitat de Catalunya també té la competència exclusiva en matèria d'activitats marítimes, que inclou el busseig professional i la formació i les titulacions en matèria d'activitats d'esbarjo, d'acord amb l'article 119.3, apartats c) i d), de l'Estatut.

La Llei 19/1990, de 10 de desembre, de conservació de la flora i la fauna del fons marí de les Illes Medes, va establir una àrea protegida i una zona estrictament protegida al medi marí de les Illes Medes i va preveure un règim específic per conservar i protegir la fauna i la flora. Així mateix, preveia l'aprovació d'un pla amb el contingut determinat a l'article 6.

Mitjançant el Decret 222/2008, d'11 de novembre, es va aprovar el Pla rector d'ús i gestió de l'àrea protegida de les Illes Medes (PRUG), amb una vigència inicial de quatre anys.

La Llei 15/2010, del 28 de maig, de declaració del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, de dues reserves naturals parcials i d'una reserva natural integral, deroga la Llei 19/1990, de 10 de desembre, i estableix, en la seva disposició transitòria tercera, que el Pla rector d'ús i gestió de l'àrea protegida de les Illes Medes, aprovat pel Decret 222/2008, d'11 de novembre, es manté vigent mentre no s'aprovin el Pla rector d'ús i gestió establert per l'article 11 i el decret de creació de l'òrgan rector i dels òrgans col·laboradors determinats pels articles 16 i 19.

Al Reial decret 1005/2017, de 24 de novembre, pel qual es modifica el Pla rector d'ús i gestió de l'àrea protegida de les Illes Medes, aprovat pel Decret 222/2008, d'11 de novembre, s'estableixen les regles d'aplicació durant la seva vigència transitòria i es crea el Consell Científic del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, modifica el Decret 222/2008, d'11 de novembre, i el Document normatiu del Pla rector d'ús i gestió de l'àrea protegida de les Illes Medes (PRUG), que el Decret esmentat va aprovar. Així, es modifica la regulació de l'autorització dels centres d'immersió exigida pels articles 16 i 19 del Document normatiu del PRUG. En aquest sentit, en la nova redacció de l'article 28 del Document normatiu del PRUG, s'estableix que s'ha de regular per ordre del conseller o consellera competent en la gestió dels espais naturals protegits el procediment per a l'autorització dels centres d'immersió i les condicions de la distribució de les llicències d'immersió entre els centres autoritzats. La nova disposició final quarta del Decret 222/2008, d'11 de novembre, estableix que l'Ordre indicada s'ha aprovar, com a màxim, el mes de juny de l'any 2018 i la nova disposició transitòria segona preveu que durant l'any 2018 s'han de realitzar les actuacions necessàries per aplicar el procediment que es reguli en l'Ordre indicada.

Aquest Reial decret a més desenvolupa la figura del guia que apareixia al Decret 222/2008, d'11 de novembre, i en detalla aquells casos en els quals es requereix de la seva participació en les immersions realitzades pels centres d'immersió i l'anomena guia submarí.

La present Ordre, amb la finalitat de donar compliment al mandat recollit a l'article 28 del Document normatiu del PRUG, té per objecte regular el procediment d'autorització dels centres d'immersió per a la gestió d'activitats d'immersió realitzades a la zona estrictament protegida de les Illes Medes i establir les condicions de distribució de les llicències d'immersió.

Quant al seu contingut, l'Ordre està integrada per catorze articles dividits en tres capítols, dues disposicions addicionals, una disposició transitòria i una disposició final amb el règim d'entrada en vigor de la norma. El capítol primer determina l'objecte i àmbit d'aplicació de l'Ordre, el capítol segon inclou els preceptes reguladors del procediment d'autorització dels centres d'immersió, els requisits que han de complir, el sistema de presentació de les sol·licituds i la documentació que han d'acompanyar, els òrgans competents per a la tramitació i resolució del procediment, la vigència i contingut de les autoritzacions, l'atorgament de les autoritzacions per a la gestió de les activitats d'immersió amb escafandre autònom i de les autoritzacions per a la gestió de les activitats d'immersió sense mitjans de respiració artificial. En darrer terme, el capítol tercer regula els criteris de distribució de les llicències d'immersió entre els centres autoritzats. S'incorporen tres annexos, el primer amb la relació de documentació a adjuntar a la sol·licitud per part dels centres d'immersió, el segon amb els criteris de valoració dels centres que cal aplicar en el procediment d'autorització i, finalment, el tercer amb els requisits i els criteris de valoració dels guies submarins bons coneixedors.

En l'elaboració de la present Ordre s'ha acomplert amb els principis de bona regulació que inspiren l'elaboració de les disposicions reglamentàries, formulats a l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i a l'article 62 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Ha quedat garantida la necessitat de la norma, la coherència amb el marc normatiu vigent, la proporcionalitat de les noves previsions i la seguretat jurídica que aporta la nova regulació, així com el compliment de les obligacions de transparència. La present Ordre té especial cura en vetllar alhora per l'equilibri dels ecosistemes naturals i per la simplificació i racionalització que actualment regeixen l'activitat administrativa, tot tenint en compte els principis d'eficàcia i eficiència que han de presidir l'actuació de les administracions públiques.

De forma prèvia a l'elaboració del projecte, en compliment del que preveu l'article 133.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, es va obrir consulta pública amb la finalitat d'obtenir l' opinió de les persones i entitats potencialment afectades per la futura regulació.

Aquesta Ordre s'ha tramitat segons el que disposen l'article 59 i següents de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.

A proposta de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, en ús de les atribucions conferides per l'article 28 del document normatiu del Pla rector d'ús i gestió de l'àrea protegida de les Illes Medes, aprovat pel Decret 222/2008, d'11 de novembre,

Ordeno:

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

La present Ordre té per objecte regular el procediment d'autorització dels centres d'immersió per a la gestió d'activitats d'immersió realitzades a la zona estrictament protegida de les Illes Medes i establir les condicions de la distribució de les llicències d'immersió entre els centres autoritzats.

Article 2

Àmbit d'aplicació

L'àmbit de les activitats d'immersió objecte de les autoritzacions que regula la present Ordre és la zona estrictament protegida de les Illes Medes, que es correspon amb l'actual Reserva natural...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR