ORDRE TES/73/2020, de 30 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a entitats sense ànim de lucre del tercer sector ambiental de Catalunya afectades econòmicament per la COVID-19.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyOrdre

El tercer sector és el conjunt d'entitats format per les organitzacions de titularitat privada sense ànim de lucre amb personalitat jurídica i inscrites en un registre públic. D'aquestes entitats, les que tenen com a missió la protecció i millora del medi ambient i la sostenibilitat s'inclouen dins la denominació de tercer sector ambiental.

La forma jurídica habitual d'aquestes organitzacions és l'associació, la fundació o la cooperativa sempre sense finalitat lucrativa.

El tercer sector ambiental és un actor clau en la construcció d'una societat més sostenible. És un actor social actiu en la identificació i solució dels problemes ambientals; és un element de cohesió i inclusió social en el territori; i és un sector que, especialment mitjançant el voluntariat, propugna valors socials positius i fomenta la implicació de la ciutadania en la millora ambiental del país.

Així mateix, les entitats que formen aquest sector proporcionen a l'Administració, i a la societat en general, dades de seguiment de la biodiversitat i avaluació de l'estat de conservació dels espais naturals protegits de Catalunya inclosos a la xarxa Natura 2000, i duen a terme part d'una tasca d'obligat compliment pels Estats de la Unió Europea, tal i com estableix l'article 11 de la Directiva 92/43/CEE, de 21 de maig, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i la flora silvestres.

En l'àmbit de la participació i la mobilització ciutadana, les entitats ambientals desenvolupen una tasca clau a través del voluntariat ambiental. Es calcula que prop de 12.000 persones participen de manera regular en projectes de voluntariat ambiental a Catalunya, i més de 20.000 en activitats puntuals. A més a més, les entitats tenen un paper imprescindible en la sensibilització i l'educació ambiental de la societat, peça clau a través de la qual els individus i les comunitats prenen consciència del resultat de la seva acció al medi i aprenen els coneixements, els valors, l'experiència i la determinació que els capaciten per actuar, individualment i col·lectivament, en la resolució dels problemes ambientals presents i futurs.

Totes aquestes entitats tenen el seu punt àlgid de feina durant la primavera i l'estiu, que és quan organitzen bona part de les sortides a la natura, tant sigui per fer activitats d'educació ambiental amb la ciutadania, i molt especialment amb els centres educatius, com per dur a terme accions de voluntariat i de seguiment d'espècies o protecció de les mateixes en l'època de cria. D'altres entitats, promouen campanyes de sensibilització envers la mobilitat sostenible, la millora de la gestió dels residus, o l'eficiència energètica, entre d'altres.

Degut a la pandèmia produïda per la COVID-19, i el confinament establert pel Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 (BOE núm. 67, de 14.3.2020) totes les activitats programades, o les que es podrien arribar a programar, han quedat totalment anul·lades i amb molt poques possibilitats que es puguin ajornar.

En aquests sentit, i en un moment certament delicat, el Departament de Territori i Sostenibilitat vol activar una línia d' ajuts específica que ajudi les entitats del tercer sector ambiental a mantenir les estructures que els permeten el funcionament ordinari i que són necessàries per a la reactivació de l'activitat habitual que desenvolupaven amb anterioritat a la declaració de l'estat d'alarma.

El procediment per a la concessió dels ajuts previstos en aquestes bases reguladores es considera d'interès general d'acord amb el previst en l'apartat 4 de la disposició addicional tercera del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 i, en conseqüència, no li és aplicable la suspensió de terminis establerta en el punt 1 de la mateixa disposició addicional tercera.

Per això, d'acord amb les previsions del capítol IX del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, així com els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i la resta de normativa aplicable;

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajuts a entitats sense ànim de lucre del tercer sector ambiental de Catalunya afectades econòmicament per la COVID-19, les quals consten a l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 30 de maig de 2020

Damià Calvet i Valera

Conseller de Territori i Sostenibilitat

Annex

Bases reguladores

  1. Objecte

    Aquestes bases reguladores tenen per objecte regular les condicions per a la concessió d'ajuts a entitats sense ànim de lucre del tercer sector ambiental de Catalunya afectades econòmicament per la COVID-19.

  2. Entitats beneficiàries

    2.1 Poden optar als ajuts les entitats sense afany de lucre (associacions, fundacions i cooperatives) que formen part del tercer sector ambiental de Catalunya que hagin estat afectades amb una reducció dràstica i involuntària de la seva activitat com a conseqüència de les restriccions imposades en el marc de la pandèmia de la COVID-19.

    2.2 Les cooperatives podran ser beneficiàries d'aquests ajuts sempre que compleixin amb els requisits que s'especifiquen en l'article 144 de la Llei 12/2015, del 9 de juliol, de cooperatives.

    2.3 Per poder optar als ajuts, les entitats esmentades han de tenir la seu o una delegació a Catalunya, exercir-hi la seva activitat i en els seus estatuts hi ha de constar que tenen com a finalitat principal la protecció i la millora del medi ambient.

    2.4 No poden optar a aquests ajuts les entitats següents:

    1. Les entitats del tercer sector que tinguin una finalitat principal diferent de la protecció i millora del medi ambient. En particular resten excloses les entitats que tinguin com a finalitat principal la cooperació o l'assoliment d'altres fins socials o culturals o la de vetllar pel benestar dels animals de companyia.

    2. Les associacions empresarials, els col·legis professionals i els sindicats.

  3. Requisits i incompatibilitats

    3.1 Per obtenir la condició de beneficiàries dels ajuts, les entitats sol·licitants han de complir els requisits següents:

    1. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

    2. Estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries davant l'Administració de la Generalitat de Catalunya i l'Administració General de l'Estat, i de les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment podrà adaptar-se a les mesures excepcionals adoptades en matèria tributària en motiu de la crisi de la COVID-19.

    3. Estar legalment constituïdes i inscrites en el registre corresponent.

    4. En el cas que tinguin activitat econòmica i establiments oberts al públic, complir les obligacions que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

    5. En el cas que tinguin activitat econòmica sense establiments oberts al públic, complir les obligacions que estableix l'article 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

    6. En el cas que tinguin activitat econòmica i una plantilla igual o superior a 50 persones, donar ocupació a persones amb discapacitat en un percentatge mínim d'un 2% de la plantilla respectiva, en compliment de l'obligació que preveu l'article 42 del text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o bé complir el que estableix el Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i el Decret 86/2015, de 2 de juny, que regulen el compliment alternatiu amb caràcter excepcional de la quota de reserva en favor de treballadors amb discapacitat, d'acord amb el que estableix l'article 92.5 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

    7. En el cas que tinguin activitat econòmica i una plantilla igual o superior a 25 persones, cal indicar els mitjans, amb l'acord dels agents socials, per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe i intervenir-hi als seus centres de treball.

    8. En el cas d'associacions i fundacions, cal haver adaptat els estatuts segons la disposició transitòria primera de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, i a la Llei 5/2011, del 19 de juliol, de modificació de l'anterior.

    9. En el cas de fundacions, cal haver complert el deure de presentar els comptes anuals davant del protectorat, d'acord amb l'article 336-3 del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, aprovat per la Llei 4/2008, de 24 d'abril.

    10. En el cas de cooperatives han de disposar dels llibres comptables, els registres diligenciats i els altres documents degudament auditats en els termes que exigeix la legislació mercantil i sectorial aplicable, així com els estats comptables i registres específics exigibles.

    11. No haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.

    12. Que el personal de l'entitat les activitats de les quals suposin l'accés i exercici a les professions, oficis i activitats que impliquin contacte habitual amb menors, disposa de les certificacions legalment establertes per no haver estat condemnat per sentència ferma per cap delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, que inclou l'agressió i abús sexual, l'assetjament sexual, l'exhibicionisme i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR