ORDRE TSF/176/2016, de 20 de juny, per la qual s'estableixen les bases reguladores de la línia d'ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l'economia social.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyOrdre

L'economia social a Catalunya contribueix a crear llocs de treball estables i de qualitat, a distribuir millor la riquesa, a desenvolupar el territori, així com a prestar serveis socials de forma eficient.

En matèria economicofinancera, les empreses que conformen l'economia social presenten uns nivells de capitalització inferiors al que seria recomanable i el sistema creditici ordinari sovint no s'adequa prou al context ni a la realitat de les seves necessitats.

Per donar respostes efectives a aquesta situació, millorar la reactivació econòmica d'aquest sector, i enfortir-ne les activitats i capacitats, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la Direcció General d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa, proposa facilitar l'accés al finançament d'aquestes empreses i entitats mitjançant l'aportació de garanties per cobrir operacions de crèdit, complementàries a les que pugui aportar cada empresa o entitat.

Aquesta Ordre permet seguir oferint la línia financera d'economia social a les societats cooperatives, les societats laborals, les federacions de les entitats de l'economia social, les societats agràries de transformació, les empreses d'inserció, els centres especials de treball, així com a les entitats promotores d'aquests, o bé a les persones físiques, en cas d'aportació de capital a aquestes entitats, i, finalment, a les fundacions i les associacions que duen a terme activitat econòmica, i alhora permet introduir condicions més favorables al crèdit, així com la reducció de terminis en la gestió de les operacions i la simplificació en la gestió.

Vist que el Pla de Govern 2013-2016 estableix l'objectiu de facilitar instruments financers al teixit empresarial català per millorar-ne la competitivitat i avançar cap a la recuperació econòmica i la creació d'ocupació, així com els objectius d'Europa 2020 a través de l'Estratègia Catalunya 2020, de creixement intel·ligent, sostenible i integrador;

Vist que l'1 de juny de 2016 es va signar un Conveni de col·laboració entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i l'Institut Català de Finances (ICF), l'objecte del qual és l'obertura d'una línia de préstecs directes de l'ICF a les empreses de l'economia social, garantits pel Departament Treball, Afers Socials i Famílies mitjançant el Fons de Garantia d'Economia Social i Cooperativa;

Vistos els informes de l'Àrea Jurídica d'Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, i en virtut de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores que han de regir la convocatòria de la línia d'ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l'economia social, que es preveuen a l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició transitòria

Els expedients dels ajuts que s'hagin atorgat d'acord amb la disposició que deroga aquesta Ordre s'han de continuar regint per les bases reguladores a l'empara de les quals es van atorgar.

Disposició derogatòria

Queda derogada l'Ordre EMO/54/2015, de 20 de març, per la qual s'estableixen les bases reguladores de la línia d'ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l'economia social, i es fa pública la convocatòria per a l'any 2015.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 20 de juny de 2016

Dolors Bassa i Coll

Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies

Annex

Bases reguladores

Base 1

Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular la concessió d'ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses d'economia social.

Base 2

Persones beneficiàries

Poden ser beneficiàries d'aquesta línia d'ajuts les empreses de l'economia social amb seu social o activitat a Catalunya següents:

  1. Les empreses que tinguin forma de societat cooperativa.

  2. Les societats laborals.

  3. Les federacions de les entitats de l'economia social.

  4. Les societats agràries de transformació.

  5. Les empreses d'inserció, els centres especials de treball i les entitats promotores d'aquests, com a empreses que actuen en el mercat protegit de treball i que tenen com a objectiu la integració laboral de persones amb discapacitat i amb risc d'exclusió social.

  6. Les persones físiques, en cas d'aportació de capital a entitats amb alguna de les formes jurídiques que preveu aquesta base.

  7. Les fundacions i les associacions que portin a terme una activitat econòmica inscrites al Registre d'entitats, serveis i establiments de serveis socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

    Base 3

    Requisits per obtenir la condició d'entitats beneficiàries

    3.1 Les entitats sol·licitants han de complir els requisits següents:

  8. Complir les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat de Catalunya i les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment s'ha de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentar el formulari de sol·licitud, prèviament a la resolució d'atorgament i abans de rebre qualsevol pagament.

  9. No estar subjectes a una ordre de recuperació pendent, després d'una decisió de la Comissió en què declari un ajut il·legal i incompatible amb el mercat comú.

  10. Complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  11. No trobar-se en cap de les circumstàncies que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  12. No haver estat sancionades mitjançant resolució ferma per la comissió d'una infracció greu en matèria d'integració laboral de discapacitats o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions de l'ordre social aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, o, si han estat sancionades, que hagin aplicat les mesures correctores previstes i abonat les quantitats requerides per aquest concepte.

  13. Complir les obligacions i no incórrer en els supòsits de prohibició que estableixen els articles 90.bis i 92.bis del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

  14. Disposar dels llibres comptables, els registres diligenciats i els altres documents degudament auditats en els termes que exigeix la legislació mercantil i sectorial aplicable a la persona beneficiària en cada cas, així com els estats comptables i registres específics exigibles.

  15. En cas que tingui una plantilla de 50 o més persones treballadores, complir amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa, que preveu l'article 42.1 del Text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional que preveuen el Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i el Decret 86/2015, de 2 de juny.

  16. En el cas que tingui una plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe i intervenir-hi als seus centres de treball, d'acord amb els agents socials, i utilitzar-los adequadament, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

  17. Complir l'obligació de respectar la igualtat de tracte i d'oportunitats a l'àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, adoptar mesures adreçades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre homes i dones. En el cas de les empreses de més de 250 treballadors, s'ha d'elaborar i aplicar amb caràcter obligatori un pla d'igualtat, d'acord amb el que estableix l'article 45 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva entre homes i dones.

  18. Disposar d'un sistema d'organització i de gestió de la prevenció, d'acord amb la Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals; el Reial decret 39/1997, d'1 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels serveis de prevenció, i les modificacions posteriors introduïdes per la Llei 54/2003, de 12 de desembre, de reforma del marc normatiu de la prevenció de riscos laborals.

  19. Les empreses o les entitats han d'estar inscrites degudament als registres corresponents.

  20. Mantenir-se al dia de les seves obligacions registrals d'acord amb el Reial decret 1784/1996, de 19 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament del Registre mercantil; l'article 18 de la Llei 12/2015, de 9 de juliol, de cooperatives; el Decret 203/2003, d'1 d'agost, sobre l'estructura i el funcionament del Registre general de cooperatives, i el Reial decret 2114/1998, de 2 d'octubre, sobre Registre administratiu de societats laborals.

  21. Les fundacions i les associacions han d'haver adaptat els seus estatuts segons la disposició transitòria primera de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, i la Llei 5/2011, del 19 de juliol, de modificació de l'anterior.

  22. Les fundacions han d'haver complert el deure de presentar els comptes anuals davant del protectorat, d'acord amb l'article 336.3 del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, aprovat per la Llei 4/2008, de 24 d'abril.

  23. Estar donades d'alta a l'activitat econòmica.

  24. No haver superat la quantitat màxima d'ajuts de minimis que pot rebre una empresa en el període de 3 exercicis fiscals.

  25. No haver estat sancionada per resolució administrativa ferma o condemnada per sentència judicial ferma, de conformitat amb l'article 11 de la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.

  26. Complir l'obligació que estableix la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR