ORDRE TSF/188/2016, de 27 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores que han de regir la convocatòria de subvencions per a la incorporació de persones sòcies treballadores o persones sòcies de treball en cooperatives i societats laborals.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyOrdre

En el context econòmic actual, l'increment de la creació de llocs de treball i la creació d'empreses esdevé una prioritat i una aposta estratègica per ampliar i fer créixer l'activitat econòmica. Calen nous estímuls, mecanismes i respostes efectives de suport a l'emprenedoria i a la constitució de noves empreses que permetin obrir vies de reactivació econòmica.

En aquest sentit, cal tenir en compte el recent Estudi prospectiu anual de la Comissió Europea sobre el creixement per al 2016, on es destaca essencialment la prioritat a les polítiques adequades que puguin reforçar la recuperació econòmica.

Per això, enguany cal continuar mobilitzant els recursos necessaris que donin suport a la generació d'ocupació i a les empreses cooperatives i societats laborals, i seguir consolidant el compromís social a les empreses d'economia social i cooperativa.

El Pla d'acció sobre emprenedoria 2020 a Europa, recollit a la Comunicació de la Comissió al Parlament Europeu, al Consell, al Comitè Econòmic i Social Europeu i al Comitè de les Regions, estableix també la necessitat de promoure a Europa mesures per facilitar la creació d'empreses i un entorn molt més favorable perquè les persones emprenedores i les empreses puguin prosperar i créixer.

En coherència amb aquest objectiu de creació i creixement, en data 20 de juliol de 2015, es va publicar l'Ordre EMO/212/2015, de 8 de juliol, per la qual es va establir una línia específica de subvencions per a la incorporació de persones sòcies en cooperatives o societats laborals.

Aquesta línia de subvencions ha esdevingut un instrument essencial per reforçar de forma directa tant la generació d'ocupació com la creació i el creixement d'empreses d'economia social i cooperativa, i assolir part de les finalitats i els objectius de les polítiques actives d'ocupació en aquest sector.

La present Ordre reguladora permet la continuïtat d'aquesta línia de subvencions per a les cooperatives i les societats laborals i respon als objectius del Govern de la Generalitat de Catalunya en el marc del programa aracoop i de la promoció de polítiques d'ocupació per un país amb més i millor feina.

Atès el Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis (DOUE L 352, de 24.12.2013);

Atès el Reglament (UE) núm. 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis al sector agrícola (DOUE L 352, de 24.12.2013);

Atès el Reglament (UE) núm. 717/2014 de la Comissió, de 27 de juny, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis al sector de la pesca i de l'aqüicultura (DOUE L 190, de 28.6.2014);

Atès el Reglament (UE) núm. 360/2012 de la Comissió, de 25 d'abril, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis concedits a empreses que prestin serveis d'interès econòmic general (DOUE L 114/8, de 26.4.2012).

Atesos el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Vistos els informes de l'Àrea Jurídica d'Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, i en virtut de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores que han de regir la convocatòria de subvencions per a la incorporació de persones sòcies treballadores o persones sòcies de treball en cooperatives i societats laborals, que preveu l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició transitòria

Els expedients de subvencions que s'hagin atorgat d'acord amb la disposició que deroga aquesta Ordre es continuen regint per les bases reguladores a l'empara de les quals es van atorgar.

Disposició derogatòria

Queda derogada l'Ordre EMO/212/2015, de 8 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a la incorporació de socis o sòcies treballadors/ores o socis o sòcies de treball en cooperatives i societats laborals, i es fa pública la convocatòria per a l'any 2015.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 27 de juny de 2016

Dolors Bassa i Coll

Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies

Annex

Bases reguladores

Base 1

Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular el procediment de concessió de subvencions per a la incorporació de persones sòcies treballadores o persones sòcies de treball en cooperatives i societats laborals.

Base 2

Entitats beneficiàries

Poden ser beneficiàries d'aquesta subvenció les cooperatives i les societats laborals.

Base 3

Requisits per obtenir la condició de beneficiari o beneficiària

3.1 Les empreses sol·licitants han de complir els requisits següents:

  1. Complir les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat de Catalunya i les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment s'ha de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentar el formulari de sol·licitud, amb la prèvia resolució d'atorgament i abans de rebre qualsevol pagament.

  2. No estar subjectes a una ordre de recuperació pendent, després d'una decisió de la Comissió en què declara un ajut il·legal i incompatible amb el mercat comú.

  3. Complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  4. No trobar-se en cap de les circumstàncies que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  5. No haver estat sancionades mitjançant resolució ferma per la comissió d'una infracció greu en matèria d'integració laboral de discapacitats o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions de l'ordre social aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, o, si han estat sancionades, que hagin aplicat les mesures correctores previstes i abonat les quantitats requerides per aquest concepte.

  6. Complir les obligacions i no incórrer en els supòsits de prohibició que estableixen els articles 90.bis i 92.bis del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

  7. En cas que tingui una plantilla de 50 o més persones treballadores, complir amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa, que preveu l'article 42.1 del Text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional que preveu el Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i el Decret 86/2015, de 2 de juny.

  8. En el cas que tingui una plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe i intervenir-hi als seus centres de treball, d'acord amb els agents socials, i utilitzar-los adequadament, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

  9. Complir l'obligació de respectar la igualtat de tracte i d'oportunitats a l'àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, adoptar mesures adreçades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre homes i dones. En el cas de les empreses de més de 250 treballadors o treballadores s'ha d'elaborar i aplicar amb caràcter obligatori un pla d'igualtat, d'acord amb el que estableix l'article 45 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per la igualtat efectiva entre homes i dones.

  10. Disposar d'un sistema d'organització i de gestió de la prevenció, d'acord amb la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals; el Reial decret 39/1997, d'1 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels serveis de prevenció, així com amb les modificacions posteriors introduïdes per la Llei 54/2003, de 12 de desembre, de reforma del marc normatiu de la prevenció de riscos laborals.

  11. Complir l'obligació que estableix la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l'adolescència, que el personal de les entitats les activitats de les quals suposin l'accés i l'exercici de les professions, els oficis i les activitats que impliquin contacte habitual amb menors, no pot haver estat condemnat per sentència ferma per algun delicte contra llibertat i indemnitat sexual, que inclou l'agressió i l'abús sexual, l'assetjament sexual, l'exhibicionisme i la provocació sexual, la prostitució i l'explotació sexual i corrupció de menors, així com per tràfic d'éssers humans.

  12. No haver estat sancionades per resolució administrativa ferma o condemnades per sentència judicial ferma, de conformitat amb l'article 11 la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.

  13. Estar legalment constituïda i inscrita als registres corresponents, i als específics en funció de la seva activitat, o bé haver iniciat els tràmits per al seu registre mitjançant la presentació de la sol·licitud d'inscripció de la societat. En aquest últim cas ha d'estar inscrita de forma definitiva, com a màxim, el 30 de novembre de l'any de la convocatòria.

  14. Mantenir-se al dia de les seves obligacions registrals d'acord amb el Reial decret 1784/1996, de 19 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament del Registre mercantil; l'article 18 de la Llei 12/2015, del 9 de juliol, de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR