ORDRE TSF/96/2018, de 28 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores del concurs sobre prevenció de riscos laborals La Prevenció, un Valor Segur.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyOrdre

El Tercer Pla de Govern de Seguretat i Salut Laboral de Catalunya 2015-2020 inclou, dins els seus objectius, la millora de les condicions de treball dels treballadors i treballadores de Catalunya mitjançant la promoció d'actuacions de sensibilització en tots els àmbits, així com la necessitat d'integrar la prevenció en els continguts de la formació per tal de conscienciar les futures persones treballadores.

Les polítiques de prevenció de riscos laborals, mitjançant la normativa d'aplicació són les encarregades de garantir la seguretat i la salut en el treball dels treballadors i han d'aconseguir que l'empresari, mitjançant l'aplicació de les mesures oportunes i el desenvolupament de les activitats necessàries, eviti i controli els riscos a l'entorn laboral, així com conscienciar i integrar aquests principis en tots els àmbits i en tots els col·lectius.

Amb aquest objectiu, l'any 2007 la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball (DGRLQT) va crear els premis als millors cartells de prevenció de riscos laborals mitjançant el concurs La Prevenció, un Valor Segur, a fi de sensibilitzar la població sobre la importància de la prevenció dels riscos laborals, en fomentar el valor de la prevenció i promoure'n la difusió, i també estimular la creativitat i l'esperit crític dels estudiants, en conscienciar des d'una edat jove de la importància de seguir conductes segures i saludables. Aquest concurs s'ha mantingut al llarg d'aquests anys alhora que s'han ampliat les possibilitats de participar a un nombre més alt d'estudiants, ja que es diversifiquen les possibilitats de concursar en altres àmbits: fotografies, pictogrames i espots.

Amb aquesta Ordre tenim un nou i doble repte per tal d'ampliar les possibilitats de participació. D'una banda, s'ha substituït la categoria de curtmetratges per una de nova –els espots–, en considerar que la formació que es requereix per participar-hi té més demanda d'alumnes; així mateix, comporta menys complexitat tècnica dels treballs que han de presentar els participants. I, de l'altra, s'aconsegueix una millor adaptació a les inquietuds creatives dels participants i a les que imposa l'avenç tecnològic.

Igualment, s'impulsa la possibilitat de participar a estudiants d'altres nivells educatius i s'obre una nova línia de participació per a les persones que fins i tot ja han tingut experiència laboral però que, pensant en el seu futur, realitzen cursos en les entitats col·laboradores del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) i en els seus centres d'innovació i formació ocupacional (CIFO), amb unes característiques delimitades pel tipus de formació i dins de l'àmbit d'imatge i so, audiovisual, disseny gràfic o il·lustració.

Actualment, a la Comunitat Autònoma de Catalunya aquests continguts formatius són principalment de la competència del CIFO de l'Hospitalet de Llobregat, que ofereix formació en les àrees d'Edició i de Disseny Gràfic i Multimèdia a treballadors en actiu i a treballadors en situació d'atur dels sectors del disseny gràfic i de l'audiovisual clàssic, amb l'objectiu d'oferir l'especialització necessària per dedicar-se als àmbits emergents del disseny gràfic multiplataforma, el multimèdia editorial –especialment en l'àmbit de productes educatius–, la formació en línia, l'animació, el videojoc i la creació d'entorns virtuals. Així mateix, aquests continguts formatius també s'ofereixen a través d'entitats col·laboradores del SOC.

Des del punt de vista administratiu, d'acord amb el que estableix la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, per tal d'adaptar l'actuació de les administracions a la realitat social del moment, impulsa i promou els procediments administratius amb un ple funcionament electrònic, s'adapta tota la tramitació de la convocatòria a aquesta finalitat.

Atesos la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, que n'aprova el Reglament;

D'acord amb el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya;

Atesa la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern;

Atès l'Acord GOV/85/2016, de 28 de juny, pel qual s'aprova la modificació del model tipus de bases reguladores aprovat per l'Acord GOV/110/2014, de 22 de juliol, pel qual s'aprova el model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva, tramitats per l'Administració de la Generalitat i el sector públic, i se n'aprova el text íntegre;

Atès l'Acord del Govern de 28 de febrer de 2017, pel qual s'aprova la Instrucció de la Intervenció General de 20 de març de 2017, en matèria de publicitat;

D'acord amb l'article 81 del Decret 289/2016, de 30 d'agost, de reestructuració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que determina les funcions assumides per l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral com a òrgan adscrit a la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball;

Atès el vigent Conveni marc de col·laboració entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la Fundación Prevent en matèria de prevenció de riscos laborals, entitat amb la qual manté una col·laboració que es perllonga en el temps amb l'objectiu comú de fomentar entorns laborals més segurs;

Atesos els preceptes legals esmentats i els informes previs de l'Àrea Jurídica de Treball i Relacions Laborals de la Secretaria General i de la Intervenció Delegada del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i en ús de les facultats que em són atribuïdes,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases generals i específiques que regulen el concurs sobre prevenció de riscos laborals La Prevenció, un Valor Segur, que figuren als annexos d'aquesta Ordre, i que s'indiquen a continuació:

Annex 1. Bases generals reguladores del concurs de prevenció de riscos laborals La Prevenció, un Valor Segur.

Annex 2. Bases específiques de la categoria de cartells.

Annex 3. Bases específiques de la categoria de fotografies.

Annex 4. Bases específiques de la categoria de pictogrames.

Annex 5. Bases específiques de la categoria d'espots.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre TSF/67/2017, de 18 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores del concurs sobre prevenció de riscos laborals La Prevenció, un Valor Segur.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 28 de juny de 2018

Chakir El Homrani Lesfar

Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies

Annex 1

Bases generales reguladores del concurs de prevenció de riscos laborals La Prevenció, un Valor Segur.

–1 Objecte

1.1 Mitjançant l'atorgament d'aquests premis es reconeix el valor divulgatiu dels treballs presentats des del punt de vista de la prevenció de riscos laborals, ja que s'aconsegueix, d'una banda, conscienciar de la gran diversitat de riscos que ens envolten quotidianament en qualsevol tipus de feina, i, de l'altra, fomentar el valor de la prevenció per tal d'anticipar-se a possibles successos no desitjats, com són els danys a la salut derivats del treball. Identificar els riscos és el factor clau per poder eliminar-los o minimitzar-los posteriorment.

1.2 Així mateix, es tracta de sensibilitzar la població sobre la importància de la prevenció dels riscos laborals i de promoure la creativitat i l'esperit crític dels estudiants.

–2 Categories

Es poden convocar totes o alguna d'aquestes categories:

Categoria de cartells.

Categoria de fotografies.

Categoria de pictogrames.

Categoria d'espots.

–3 Destinataris i participació

3.1 La participació és oberta a l'alumnat de qualsevol centre educatiu públic, concertat o privat de Catalunya, matriculat als estudis indicats per a cada categoria o bé per a l'alumnat dels cursos en determinats àmbits, dels CIFO del territori de Catalunya, així com de qualsevol entitat col·laboradora del SOC que dugui a terme cursos en aquest entorn, d'acord amb les especificitats que es determinin.

3.2 L'alumnat es pot presentar a diverses categories sempre que compleixi els requisits establerts per a cadascuna.

3.3 Ateses les característiques dels destinataris, es delimita l'edat per poder participar a partir dels 16 anys.

–4 Requisits de les persones sol·licitants

4.1 Les persones sol·licitants han de complir els requisits següents:

  1. Estar o haver estat matriculat o matriculada en un centre educatiu públic, concertat o privat de Catalunya, d'acord amb les bases específiques de cada categoria, o bé realitzar o haver realitzat un curs en determinats àmbits dels CIFO del territori de Catalunya així com de qualsevol entitat col·laboradora del SOC que porti a terme cursos en aquest entorn, d'acord amb les característiques que es determinin a les bases específiques que contenen els annexos d'aquesta Ordre.

  2. No incórrer en cap de les circumstàncies que estableix l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  3. Estar al corrent de les obligacions tributàries amb l'Agència Tributària de l'Estat i amb la Generalitat, i de les obligacions amb la Seguretat Social.

  4. Presentar declaració sobre si s'han demanat o s'han obtingut ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, i fer-hi constar la relació detallada i la quantitat sol·licitada o obtinguda.

  5. Complir els requisits generals i específics de participació i dels treballs que assenyala aquesta Ordre de bases i la convocatòria corresponent.

  6. Complir la normativa sobre la propietat intel·lectual, i, en concret:

    f.1) Les persones sol·licitants han d'utilitzar, en els treballs presentats, imatges, sons i altres elements lliures o amb permís d'ús comercial i assumir les responsabilitats que puguin resultar del fet d'utilitzar-los.

    f.2) Les persones sol·licitants que utilitzin, en els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR