ORDRE VEH/85/2017, d'11 de maig, per la qual s'estableix l'obligació de l'ús dels mitjans electrònics en les presentacions i pagament de diverses autoliquidacions per a determinats obligats tributaris.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda
Rango de LeyOrdre

La Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària (LGT), va implicar un aprofundiment en la incorporació de les noves tecnologies de la informació en la gestió dels tributs. En l'article 96 aquesta norma recull l'exigència ja formulada en la Llei de procediment administratiu, d'aplicació en el moment en què es va aprovar la LGT i continua vigent en les recents lleis 39/2015 i 40/2015, ambdues d'1 d'octubre, per promoure la utilització per part de les administracions públiques de les tècniques i els mitjans electrònics, informàtics i telemàtics necessaris per al desenvolupament de la seva activitat i l'exercici de les seves competències. Tanmateix, aquestes dues últimes lleis van més enllà ja que preveuen l'obligació de determinats subjectes de relacionar-se per mitjans electrònics amb les administracions públiques.

Així mateix, mitjançant l'article 13 del Decret 56/2009, de 7 d'abril, per a l'impuls i el desenvolupament dels mitjans electrònics a l'Administració de la Generalitat, estableix que per ordre del conseller o consellera competent en la matèria es pot imposar, per causes objectives justificades, a les persones jurídiques, públiques o privades o col·lectius de persones físiques, l'obligació d'utilitzar només mitjans electrònics per a la comunicació amb els ens previstos a la lletra a) de l'article 2.1, és a dir, l'Administració general i institucional de la Generalitat, sempre que per raó de la seva capacitat econòmica o tècnica, dedicació professional o altres motius acreditats tinguin garantits l'accés i la disponibilitat dels mitjans electrònics necessaris.

També, l'article 43 de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, estableix que les administracions públiques han d'utilitzar de manera preferent els mitjans electrònics en la tramitació dels procediments administratius. Així mateix, l'article 43.2 de la mateixa Llei preveu que es pot imposar l'obligatorietat de l'ús dels mitjans electrònics si s'estableix per reglament, sempre que els interessats siguin persones jurídiques o col·lectius de persones físiques que, amb motiu de llur capacitat econòmica o tècnica, dedicació professional o altres motius acreditats, tinguin garantit l'accés als mitjans tecnològics necessaris i llur disponibilitat.

Per altra banda, l'Acord del Govern de 3 de febrer de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR