DECRET 429/1981, de 2 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament Provisional d'Organització i Funcionament del Consell Consultiu de la Generalitat de Catalunya. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 197, p. 194, de 5.2.1982).

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

Atès que la Disposició final primera de la Llei 1/1981, de 25 de febrer, de creació del Consell Consultiu de la Generalitat, preveu que el Consell Consultiu elabori i que el Consell Executiu aprovi el Reglament Provisional d'Organització i Funcionament del Consell Consultiu;

Atès que el Consell Consultiu, en la seva sessió del dia 22 de setembre de 1981, va aprovar el Projecte de Reglament Provisional d'Organització i Funcionament;

Atès que, en la sessió del Consell Executiu celebrada els dies 22 i 26 d'octubre de 1981, es va prendre l'acord pel qual s'aprova el Reglament Provisional d'Organització i Funcionament del Consell Consultiu de la Generalitat de Catalunya,

Decreto:

Article primer

- Aprovar el Reglament Provisional

d'Organització i Funcionament del Consell Consultiu de la Generalitat de Catalunya, transcrit annex al present Decret.

Article segon

- Aquest Reglament entrarà en vigor l'endemà

d'haver estat publicat al Diari Oficial de la Generalitat.

Barcelona, 2 de novembre de 1981

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Reglament Provisional d'Organització i Funcionament del Consell Consultiu de la Generalitat

Títol Preliminar Disposicions Generals

Article 1

- El Consell Consultiu és l'Alt Organisme

Consultiu de la Generalitat de Catalunya. Té la seva seu a la ciutat de Barcelona.

Article 2

- El Consell Consultiu, per la seva naturalesa,

gaudeix d'independència respecte als òrgans legislatius, executius i jurisdiccionals. El Consell Consultiu exerceix les seves funcions amb autonomia orgànica i funcional per tal de garantir la seva objectivitat i la seva independència.

Article 3

- És funció institucional del Consell Consultiu

vetllar per l'observança i el compliment de la Constitució i de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

Article 4

- El Consell Consultiu desenvolupa la seva funció

institucional mitjançant l'emissió de dictàmens de caràcter tècnico-jurídic, que en cap cas no expressaran criteris d'oportunitat o de conveniència.

Article 5

- Els dictàmens del Consell Consultiu són sempre

emesos per escrit i a sol·licitud formal de part legítima.

Article 6.- 1 Els dictàmens no són vinculants.
  1. Els òrgans que sol·licitin dictamen del Consell Consultiu no podran, al mateix temps o després, demanar parers, informes o dictàmens jurídico-tècnics de cap altre òrgan de la Generalitat que recaiguin sobre la qüestió consultada o un aspecte d'aquesta. S'exceptua el cas d'actuacions davant el Tribunal Constitucional quant a les consultes o informes dirigits a la defensa més eficaç de l'òrgan actuant.

Article 7

- Els dictàmens, qualsevulla que sigui llur

naturalesa, només tindran per objecte la matèria que constitueix funció institucional del Consell.

Article 8

- La sol·licitud de dictamen serà preceptiva quan

així ho disposi l'Estatut, la Llei de creació del Consell o qualsevol altra llei de Catalunya. En els altres supòsits, serà facultativa.

Article 9

- Els dictàmens seran signats per tots els

Consellers assistents a la sessió d'aprovació, encara que en dissenteixin o hi formulin vot particular.

Títol I Competències

Article 10

- D'acord amb el que preveuen l'article 41 de

l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i la Llei del Parlament 1/1981, de 25 de febrer, el Consell Consultiu ostenta com a competència específica dictaminar sobre l'adequació a la Constitució i a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya:

  1. De les lleis i normes amb rang de Llei de l'Estat, prèvia a la interposició davant el Tribunal Constitucional del recurs d'inconstitucionalitat pel Govern o pel Parlament de Catalunya.

  2. De tots els projectes i proposicions de llei sotmesos a debat i a aprovació pel Parlament de Catalunya.

Article 11

- Estan legitimats per sol·licitar el dictamen:

  1. En el cas de l'article 10, lletra a, la Mesa del Parlament i el Govern de la Generalitat.

  2. En el cas de l'article 10, lletra b, la Mesa del Parlament i el Govern de la Generalitat.

Article 12

- En el marc de la funció de vetllar pel

compliment de la Constitució i de l'Estatut d'Autonomia, el Consell Consultiu podrà també dictaminar amb caràcter facultatiu en els supòsits següents:

  1. Amb caràcter previ al requeriment en els casos de conflictes positius de competència que el Govern de la Generalitat pugui plantejar d'acord amb els articles 161.1, apartat c, de la Constitució i l'article 63 i següents de la Llei orgànica 2/1979, de 3 d'octubre, del Tribunal Constitucional.

  2. Normes generals dictades pel Govern de la Generalitat per a l'execució de les lleis.

  3. Els acords o convenis a què es refereixin l'article 145.2 de la Constitució, l'article 27, punts 1, 2 i 4 de l'Estatut d'Autonomia i la Disposició addicional cinquena del mateix Estatut.

Article 13

- Per sol·licitar els dictàmens a què es

refereix l'article anterior, estan legitimats: 1. En el supòsit de l'apartat a, el Govern de la Generalitat. 2. En el cas de l'apartat b, els Jutges i Tribunals de l'Ordre Civil amb seu a Catalunya i el Síndic de Greuges i el Govern de la Generalitat amb caràcter previ a la seva aprovació. 3. En el cas de l'apartat c, la Mesa del Parlament i el Govern de la Generalitat.

Article 14

- En els supòsits de dictamen a què fa

referència l'article 12 apartats b) i c), el Consell Consultiu només podrà refusar d'emetre el dictamen, totalment o parcialment, mitjançant decisió que haurà de ser motivada i presa amb el vot favorable d'almenys cinc consellers. L'esmentada decisió es comunicarà a l'òrgan consultant dins dels cinc dies següents a la recepció de la sol·licitud. Si s'escau, el dictamen haurà d'ésser emès en el termini màxim de trenta dies.

Article 15

- El Consell Consultiu, en l'exercici de les

seves competències, tindrà les atribucions següents:

  1. Recaptar de les persones o organismes a iniciativa dels quals se sol·liciti dictamen al Consell la informació, oral o escrita, i la documentació complementàries que siguin necessàries o convenients per a l'emissió d'aquell dictamen.

  2. Demanar del Parlament, del Govern de la Generalitat, dels ens locals i institucionals de Catalunya i dels òrgans consultants la informació i la documentació que siguin necessàries o convenients per a l'exercici de les seves competències.

  3. Sol·licitar informes de persones o corporacions que posseeixin especials coneixements sobre les matèries relacionades amb les qüestions que es sotmetin a dictamen del Consell. En els supòsits dels apartats a i b d'aquest article, la persona, organisme o institució destinatari de la petició, podrà refusar de lliurar la documentació que tingui caràcter confidencial o reservat, comunicant-ho així al Consell Consultiu en el termini de tres dies.

Article 16

- Correspon també al Consell Consultiu:

  1. Interpretar i suplir aquest Reglament en els casos de deute i d'omissió, respectant els principis en els quals s'informa.

  2. Redactar i aprovar un Reglament de Règim Interior i modificar-lo i donar-ne compte, en ambdós casos, a la Mesa del Parlament i al Govern de la Generalitat.

Article 17

- El Consell podrà assistir, bé corporativament,

bé representat pel President o algun altre Conseller delegat per aquest, a sessions de la Mesa del Parlament o del Govern de la Generalitat, quan expressament sigui sol·licitada la seva presència, per tal d'aclarir punts o conceptes dels dictàmens prèviament emesos pel Consell Consultiu. En aquests casos quedarà delimitada la intervenció pels termes de la sol·licitud.

Títol II De la Constitució del Consell

Article 18

- La presa de possessió dels Consellers, elegits

d'acord amb el que estableix l'article 3 de la Llei 1/1981, de 25 de febrer, es farà dins dels deu dies següents al nomenament, en acte públic i presidit pel President de la Generalitat i en presència del Govern de la Generalitat, la Mesa del Parlament i el Consell Consultiu. El President de la Generalitat sol·licitarà de cada nou Conseller la següent promesa: "Prometeu vetllar per l'observança i el compliment de la Constitució i de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i exercir d'acord amb la vostra consciència i honor el càrrec de membre del Consell Consultiu per al qual heu esta nomenat?". El Conseller contestarà: "Sí, ho prometo".

Article 19

- L'elecció de President es farà en sessió

extraordinària convocada i presidida, amb aquest sol objecte, pel Conseller més antic, i en cas d'igual antiguitat, pel de més edat. En aquesta sessió...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR