ORDRE AAR/196/2009, de 17 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a organitzacions sense ànim de lucre i entitats locals per a actuacions de difusió de l'alimentació ecològica, i es convoquen els corresponents a 2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/196/2009, de 17 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a organitzacions sense ànim de lucre i entitats locals per a actuacions de difusió de l'alimentació ecològica, i es convoquen els corresponents a 2009.

La producció agroalimentària ecològica és un sistema de producció encaminat a l'obtenció d'aliments d'elevada qualitat nutritiva i organolèptica mitjançant l'aplicació de mètodes productius sostenibles i respectuosos amb el medi ambient i l'entorn rural, sotmesos a un estricte sistema de control i certificació.

El Reglament (CE) 834/2007, del Consell, de 28 de juny de 2007, regula la producció i l'etiquetatge dels productes ecològics i deroga el Reglament (CEE) 2092/91; i el Reglament (CE) 889/2008, de la Comissió, de 5 de setembre de 2008, estableix disposicions d'aplicació del Reglament (CE) 834/2007, del Consell, respecte de la producció ecològica, el seu etiquetatge i el seu control. A Catalunya, a més, la producció agroalimentària ecològica està regulada pel Quadern de normes tècniques aprovat per la Resolució de la Direcció General de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries de 26 de juliol de 2006.

El 25 de novembre de 2008, el Govern de Catalunya va aprovar un Pla per promoure l'alimentació i l'agricultura ecològiques pel període 2008-2012, amb l'objectiu de promoure les produccions i el consum de productes i aliments ecològics a Catalunya. Un dels objectius estratègics d'aquest Pla d'acció és el foment del sector i, més concretament, el foment de les iniciatives d'àmbit local. Entre les actuacions d'aquest objectiu operatiu hi ha la col·laboració amb les organitzacions socials sense ànim de lucre i amb les entitats locals que desenvolupin iniciatives de divulgació i sensibilització de la producció agroalimentària ecològica.

Les organitzacions socials sense ànim de lucre i les entitats locals, per la seva gran interacció amb la societat i el territori, tenen un potencial important d'èxit en projectes de difusió i sensibilització. A més, i d'acord amb la quantitat de sol·licituds presentades en la convocatòria d'aquest ajut l'any 2008, s'ha d'esmentar que hi ha un interès marcat, tant per diverses organitzacions socials desplegades arreu del territori català com de les entitats locals, en difondre l'alimentació ecològica en el seu àmbit geogràfic i social concret.

D'altra banda, el Reglament CE 1698/2005, del Consell, de 20 de setembre, relatiu a l'ajut al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, estableix les normes generals de l'ajut comunitari al desenvolupament rural i la participació d'aquest Fons al finançament d'una sèrie de mesures. El Programa de desenvolupament rural de Catalunya per al període 2007-2013 recull, entre d'altres, unes mesures destinades a donar suport a les organitzacions de productors/es per desenvolupar activitats d'informació i promoció en programes de qualitat dels aliments. Dins d'aquesta mesura, els productors i les productores ecològics es troben prioritzats. Tanmateix, i d'acord amb el Pla d'acció per a l'alimentació i l'agricultura ecològiques 2008-2012, es creu necessari, com a eina per fomentar el sector de Catalunya, desenvolupar una línia específica d'ajuts per a activitats de difusió dels aliments ecològics.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport a la difusió de l'alimentació ecològica mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a organitzacions sense ànim de lucre i entitats locals per a la realització d'actuacions de difusió de l'alimentació ecològica, les quals es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar per a 2009 els ajuts destinats a organitzacions sense ànim de lucre i entitats locals per a la realització d'actuacions de difusió de l'alimentació ecològica, d'acord amb les bases reguladores aprovades en l'article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes, que computa des de l'endemà de la publicació de l'Ordre en el DOGC.

2.3 Els ajuts d'aquesta Ordre aniran a càrrec de les partides pressupostàries AG03D/482000100/6120, amb un import de 70.000 euros, i AG03D/460000100/6120, amb un import de 70.000 euros, dels pressuposts del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural per a l'any 2009, dotades amb un import màxim de 140.000 euros.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei de Producció Agrícola.

2.5 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és el director o la directora general d'Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel/per la subdirector/a general d'Agricultura, el/la subdirector/a general de Qualitat, el/la subdirector/a general d'Estratègia Rural, el/la cap del Servei de Producció Agrícola i el/la responsable de Producció Agrària Ecològica.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de tres mesos, a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR