ORDRE AAR/452/2007, de 28 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per al foment de la participació en programes de qualitat dels aliments per a les persones agricultores i ramaderes i es convoquen els corresponents a l'any 2007.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/452/2007, de 28 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per al foment de la participació en programes de qualitat dels aliments per a les persones agricultores i ramaderes i es convoquen els corresponents a l'any 2007.

El foment, la defensa i la millora de la qualitat dels productes alimentaris, que gaudeixen d'unes característiques diferencials i de qualitat, han estat prioritats de l'Administració. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural dóna suport als productes que segueixen un programa comunitari i nacional de qualitat, concretament els productes que gaudeixen d'un distintiu comunitari de denominació d'origen protegida (DOP), indicació geogràfica protegida (IGP), denominació d'origen vínica (DO), els productes ecològics (PAE), i també els productes que gaudeixen de la marca de qualitat alimentària (Marca Q).

Els distintius d'origen i qualitat dels productes agroalimentaris DOP, IGP, DO possibiliten la protecció i la valoració dels productes de la terra que presenten característiques diferencials pel seu origen principalment.

La producció agrària ecològica es pot definir com un conjunt de tècniques agràries que exclouen l'ús de productes químics de síntesi, com fertilitzants, plaguicides o antibiòtics, per tal de preservar el medi ambient, mantenir o augmentar la fertilitat dels sòls i proporcionar aliments amb totes les seves propietats naturals.

La marca de qualitat alimentària (Marca Q) és una marca propietat de la Generalitat de Catalunya que s'atorga per a productes agroalimentaris que tenen unes característiques diferencials fixades per un reglament específic, que compleixen els graus superiors de les normes de qualitat i que són controlats i certificats per una entitat externa.

El Programa de desenvolupament rural de Catalunya per al nou període de programació 2007-2013 (PDR) preveu, entre d'altres mesures, la mesura de suport als agricultors i agricultores que participin en programes relatius a la qualitat dels aliments que té per objecte fer front als costos derivats de la participació de les persones agricultores i ramaderes en programes de qualitat.

La participació de les persones agricultores i ramaderes en aquests programes suposa unes despeses addicionals per als productors i productores, a causa bàsicament dels costos relacionats amb la certificació del producte.

Valorada la conveniència de continuar amb el foment de les actuacions objecte de subvenció, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores de les subvencions per al foment de la participació de les persones agricultores i ramaderes en programes relatius a la qualitat dels aliments les quals es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

Convocar les subvencions per al foment de la participació de les persones agricultores i ramaderes en programes de qualitat, que són les denominacions d'origen protegides (DOP), les indicacions geogràfiques protegides (IGP), les denominacions d'origen víniques (DO), la producció agrària ecològica (PAE) i la marca de qualitat alimentària de Catalunya (Marca Q) corresponents a l'any 2007, per a les actuacions realitzades durant l'any 2007, d'acord amb les bases reguladores que s'aproven a l'article 1 d'aquesta Ordre.

Article 3

3.1 El termini de presentació de sol·licituds és d'un mes a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

3.2 Les subvencions que estableix aquesta Ordre tenen el caràcter de cofinançades amb la Unió Europea, d'acord amb el que preveu el Programa de desenvolupament rural, mesura 132, i aniran a càrrec de l'aplicació pressupostària AG06 D/482000100/6140 del pressupost del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2008, per una quantia màxima de 240.000 euros corresponents a l'exercici 2008.

Els crèdits inicials indicats podran modificar-se amb subjecció a la normativa vigent.

3.3 L'òrgan competent per a la tramitació del procediment és el Servei de Denominacions i Marques.

3.4 L'òrgan competent per dictar la resolució corresponent és el director o la directora general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

3.5 La Comissió de valoració estarà formada pel subdirector o subdirectora general d'Estratègia Rural, el subdirector o subdirectora general de Qualitat Agroalimentària, el subdirector o subdirectora general d'Agricultura i el/la cap del Servei de Denominacions i Marques.

3.6 El termini màxim per emetre la resolució de concessió i notificar-la per escrit amb acusament de recepció a la persona interessada és de tres mesos comptat a partir de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. Si en aquest termini no s'ha dictat resolució expressa, s'ha d'entendre que la sol·licitud s'ha desestimat.

3.7 Contra la resolució del director o la directora general de d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes comptat a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

Disposició transitòria

La concessió de les subvencions que estableix aquesta Ordre queda condicionada a què la Comissió Europea aprovi el Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2007-2013, i s'haurà d'adaptar, si escau, als termes que estableixi la decisió de la Comissió Europea.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 28 de novembre de 2007

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex

Bases reguladores

.1 Règim jurídic

El règim jurídic aplicable a les subvencions que regulen aquestes bases l'integren el Reglament CE 1975/2006, de la Comissió, de 7 de desembre, pel qual s'estableixen disposicions d'aplicació del Reglament CE 1698/2005, pel que fa a l'aplicació dels procediments de control i la condicionalitat en relació amb les mesures d'ajut al desenvolupament rural (DOUE núm. 368, de 23.12.2006); el Reglament CE 1974/2006, de la Comissió...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR