ORDRE AAR/141/2009, de 23 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de la participació en programes de qualitat dels aliments per a les persones agricultores i ramaderes, i es convoquen els corresponents a l'any 2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/141/2009, de 23 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de la participació en programes de qualitat dels aliments per a les persones agricultores i ramaderes, i es convoquen els corresponents a l'any 2009.

El foment, la defensa i la millora de la qualitat dels productes alimentaris, que gaudeixen d'unes característiques diferencials i de qualitat, han estat prioritats de l'Administració. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural dóna suport als productes que segueixen un programa comunitari i nacional de qualitat, concretament els productes que gaudeixen d'un distintiu comunitari de denominació d'origen protegida (DOP), indicació geogràfica protegida (IGP), denominació d'origen vínica (DO), els productes ecològics (PAE), els productes de la producció integrada (PI) i també els productes que gaudeixen de la marca de qualitat alimentària (Marca Q).

Els distintius d'origen i qualitat dels productes agroalimentaris DOP, IGP, DO possibiliten la protecció i la valoració dels productes de la terra que presenten característiques diferencials pel seu origen principalment, i estan regulats a la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i al Decret 28572006, de 4 de juliol, de desenvolupament de la llei anterior.

La producció agrària ecològica (PAE) es pot definir com un conjunt de tècniques agràries que exclouen l'ús de productes químics de síntesi, com fertilitzants, plaguicides o antibiòtics, per tal de preservar el medi ambient, mantenir o augmentar la fertilitat dels sòls i proporcionar aliments amb totes les seves propietats naturals, d'acord amb el que regula la Llei 15/2002, de 29 de desembre, i normativa de desenvolupament.

La producció integrada (PI), que defineix el Decret 241/2002, de 8 d'octubre, pel qual es regula la producció integrada a Catalunya, és un sistema agrícola de producció d'aliments vegetals, frescos i/o transformats, obtinguts mitjançant mètodes de producció als quals s'aplica una combinació harmònica de factors biològics, agronòmics, químics i biotecnològics, amb la finalitat d'optimitzar la qualitat del producte amb un màxim respecte pel medi ambient.

La marca de qualitat alimentària (Marca Q) és una marca propietat de la Generalitat de Catalunya que s'atorga per a productes agroalimentaris que tenen unes característiques diferencials fixades per un reglament específic, que compleixen els graus superiors de les normes de qualitat i que són controlats i certificats per una entitat externa.

L'article 33 del Reglament (CE) 1698/2005, del Consell, de 20 de setembre, relatiu als ajuts al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), estableix que es podran concedir ajuts, entre d'altres conceptes, per a la participació de les persones agricultores en programes relatius a la qualitat dels aliments.

D'acord amb aquest Reglament, el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) 2007-2013, aprovat per la Comissió Europea el 15 de febrer de 2008 mitjançant la Decisió C(2008)702, preveu una mesura de suport a les persones agricultores que participin en programes relatius a la qualitat dels aliments. Aquesta mesura persegueix fomentar la participació de les persones agricultores que segueixin programes de qualitat mitjançant una ajuda a les despeses fixes que suposa.

La participació de les persones agricultores i ramaderes en aquests programes suposa unes despeses addicionals per als productors i productores, a causa bàsicament dels costos relacionats amb la certificació del producte.

Conseqüentment, valorada la conveniència de continuar amb el foment de les actuacions objecte de subvenció, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i a proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats al foment de la participació de les persones agricultores i ramaderes en programes relatius a la qualitat dels aliments que es publiquen a l'annex.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats al foment de la participació de les persones agricultores i ramaderes en programes relatius a la qualitat dels aliments per a 2009 d'acord amb les bases reguladores aprovades en l'article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes, que computa des de l'endemà de la publicació de l'Ordre en el DOGC.

2.3 Aquests ajuts tenen el caràcter de cofinançats amb un reemborsament previst del FEADER del 23%, amb fons del DAR en un 77%, d'acord amb el que preveu el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2007-2013 i aniran a càrrec de la partida pressupostària AG06 D/482000100/6130 del pressupost del DAR de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2009, per un import màxim de 500.000 euros i la partida pressupostària AG06 D/470000100/6130 per un import màxim de 50.000, euros.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei de Denominacions i Marques.

2.5 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és el director o la directora general d'Alimentació Qualitat i Indústries Agroalimentàries. A aquests efectes es nomena una comissió de valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel subdirector o subdirectora general d'Estratègia Rural, el subdirector o subdirectora general de Qualitat Agroalimentària, el subdirector o subdirectora general d'Agricultura i el o la cap del Servei de Denominacions i Marques.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de 5 mesos, a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR