ORDRE EMO/288/2012, de 28 de setembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores de la línia d'ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l'economia social, i s'obre la convocatòria per a l'any 2012.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

Entre els objectius del Departament d’Empresa i Ocupació, figura promoure mesures per a la creació i el manteniment de l’ocupació a Catalunya. A aquest efecte, considera prioritari donar suport a les empreses anomenades de l’economia social: societats cooperatives (incloses agràries i federacions de cooperatives agràries) i les societats laborals, d’una banda; i, de l’altra, empreses d’inserció i centres especials de treball, que actuen en el mercat protegit de treball i que tenen com a objectiu la integració laboral d’aquests col·lectius.

En aquest sentit, el Departament d’Empresa i Ocupació té la voluntat de donar el seu suport per facilitar l’accés al finançament d’aquestes empreses, mitjançant l’aportació de garanties per cobrir les operacions de crèdit, complementàries a les que pugui aportar cada empresa.

És per això, que el dia 30 de juny de 2012 es va signar un conveni de col·laboració entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances per finançar projectes d’empreses de l’economia social i cooperativa, fruit de les fusions dels fons existents i provinents de tres convenis de col·laboració anteriors, signats amb aquest organisme. El primer conveni es va signar el 22 de setembre de 1987 per a la concessió a cooperatives i societats laborals de préstecs per a inversions en immobilitzat material o immaterial, préstecs per a bestretes de subvencions o contractes del Departament d’Empresa i Ocupació i préstecs per a circulant; el segon conveni es va signar el 4 de juliol de 1990, per a la concessió a cooperatives i la federació de cooperatives agràries de Catalunya d’avals de les operacions de crèdit en actius fixos; i finalment el tercer conveni es va signar el 17 de desembre de 2010 per a la concessió a empreses d’inserció, centres especials de treball, i entitats promotores d’aquells, de préstecs per inversió en actius fixos d’immobilitzat material i immaterial, per bestretes de subvencions i compromisos de pagament per contractes de l’administració pública i préstecs per a necessitats de circulant.

Amb aquesta finalitat, el Departament d’Empresa i Ocupació, mitjançant la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom ha implementat aquesta línia d’ajuts en forma d’avals a les empreses de l’economia social, amb l’objectiu de facilitar el seu accés al finançament bancari.

Atesa la Llei 1/2012, de 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 2012 (DOGC núm. 6075, de 27.2.2012);

D’acord amb l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta del/de la directora general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, amb l’informe previ de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, a proposta de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Bases reguladores

Aprovar les bases reguladores que hauran de regir aquesta convocatòria, les quals figuren a l’annex d’aquesta disposició.

Article 2

Convocatòria

Obrir la convocatòria per al 2012 consistent en una línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l’economia social.

Article 3

Règim jurídic

A aquesta Ordre i el seu annex els són aplicables el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002); la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), el Reglament que la desplega, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006), el Reglament (CE) núm. 1998/2006, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l’aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts de minimis (DOUE L 379, de 28.12.2006), i pel Reglament núm. 800/2008 de la Comissió, de 6 d’agost de 2008, pel qual es declaren determinades ajudes compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat.

Article 4

Sol·licituds i termini de presentació

4.1 El termini de presentació de sol·licituds de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l’economia social és des de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i fins al 31 de desembre de 2012.

4.2 Les empreses o entitats interessades hauran de presentar la sol·licitud mitjançant l’imprès corresponent, que es podrà obtenir:

- al web del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, www.gencat.cat/empresaiocupacio/impresos,

- al web de l’Oficina de Gestió Empresarial, www.gencat.cat/oge/index.html,

- al web de l’Oficina Virtual de Tràmits, www.gencat.cat/ovt.

Un cop omplert l’imprès, l’hauran de presentar a qualsevol oficina de la xarxa d’Oficines de Gestió Empresarial (OGE), indicada en el web de l’OGE, www.gencat.cat/oge/oficina/xarxa/index.html, adreçat a la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, del Departament d’Empresa i Ocupació.

També es poden presentar en qualsevol de les formes que preveu l’article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Article 5

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L’òrgan competent per a la tramitació i la resolució, el termini per a la conclusió del procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos es regula a les bases 9 i 10.

Article 6

Import màxim per prestar garanties

L’import màxim per prestar garantia és de 8.400.041,37 euros, del fons que a aquest efecte es va crear mitjançant el conveni de col·laboració entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances (ICF) per finançar projectes d’empreses de l’economia social i cooperativa, de data 30 de juny de 2012.

Disposició addicional

L’import del fons creat és d’11.443.262,37 euros, dels quals hi ha afectats, com a reserva per la garantia prestada en les operacions de préstecs vigents, 3.043.220,55 euros, resultant un saldo disponible per a noves operacions de 8.400.041,37 euros. El saldo d’aquest fons garantirà tant les operacions noves com les detallades a l’annex 1 del conveni signat el 30.6.2012 amb l’Institut Català de finances en les mateixes condicions contractuals, pròpies de cadascuna d’elles, fins a la seva total cancel·lació.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 28 de setembre de 2012

F. Xavier Mena

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex

Bases reguladores per a la concessió d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l’economia social

Disposicions generals

—1 Objecte

L’objecte d’aquestes bases és regular la concessió d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l’economia social.

—2 Tipologia de projectes

Es consideren objecte d’ajut les següents tipologies de projectes:

2.1 Projectes d’inversió. S’entendrà per inversió l’adquisició d’un o diversos actius fixos, materials o immaterials, dels inclosos al grup 2 del Pla general de comptabilitat, adscrits a la consecució d’una mateixa finalitat. S’entendrà per actiu productiu, aquell que s’incorpori a l’activitat principal de l’empresa i, conseqüentment, augmenti el valor de l’immobilitzat brut del seu balanç.

2.2 Projectes de circulant: projectes relatius a l’activitat del dia de l’empresa, necessitats de tresoreria, compra d’estocs o finançament de clients.

—3 Beneficiaris

Podran accedir als préstecs en el marc d’aquesta línia les empreses de l’economia social, concretament:

  1. Les empreses que tinguin forma de societat cooperativa, incloent-hi les agràries.

  2. Les societats laborals.

  3. Les federacions de cooperatives.

  4. Les societats agràries de transformació.

  5. Les empreses d’inserció, els centres especials de treball, i les entitats promotores d’aquests, en tant que empreses que actuen en el mercat protegit de treball i que tenen com a objectiu la integració laboral de persones amb discapacitat i amb risc d’exclusió social.

  6. Les persones físiques, en cas d’aportació de capital a entitats amb algunes de les formes jurídiques previstes a aquesta estipulació.

    —4 Requisits dels sol·licitants

    4.1 Amb caràcter general, els sol·licitants hauran de complir els requisits següents:

  7. Estar al corrent de compliment de les obligacions tributàries davant de l’Estat i la Generalitat de Catalunya, així com les obligacions davant la Seguretat Social.

  8. No estar subjectes a una ordre de recuperació pendent, després d’una decisió de la Comissió declarant un ajut il·legal i incompatible amb el mercat comú.

  9. Complir els requisits establerts als articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  10. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes en l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  11. No haver estat sancionat en resolució ferma durant l’any anterior a la convocatòria, per la comissió d’infracció greu en matèria d’integració laboral de discapacitats o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions de l’ordre social, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d’agost.

  12. ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR