ORDRE TES/422/2012, de 17 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a ens locals de Catalunya per al desenvolupament d'actuacions contra el canvi climàtic.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyOrdre

L’escala local ha estat, fins ara, un dels trets distintius entre les polítiques de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic. El paper dels governs locals és clau ja que disposen de la possibilitat real per canviar la tendència actual d’un model insostenible d’ocupació del territori, de malbaratament de l’energia i dels recursos, a més de la reducció en la generació d’excedents (residus, aigües contaminades, emissions atmosfèriques, etc.). El 80% de les actuacions per fer front al repte del canvi climàtic s’implanten en el si dels governs regionals i locals. Hi ha diverses iniciatives del món local adreçades al canvi climàtic i al desenvolupament sostenible, impulsades des de diversos àmbits administratius.

La Comissió Europea va iniciar formalment el Pacte d’alcaldes i alcaldesses el 29 de gener de 2008, sent la iniciativa més ambiciosa fins ara de participació de ciutats i ciutadans en l’assoliment dels objectius de la Política energètica sostenible de la Unió Europea. El Pacte consisteix en un compromís oficial de les ciutats adherides de superar els objectius establerts per la Unió Europea al 2020, reduint les emissions de CO 2 als territoris respectius en almenys un 20% mitjançant l’aplicació d’un Pla d’Acció per a l’energia sostenible.

El Decret 200/2010, de 27 de desembre, de creació, denominació i determinació de l’àmbit de competència dels departaments de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, va determinar les competències del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Atès que aquest Decret va comportar la creació del Departament de Territori i Sostenibilitat, que assumia una part de les competències de l’anterior Departament de Medi Ambient i Habitatge, en concret i entre d’altres, les referents a les polítiques davant el canvi climàtic;

Atès que el Decret 342/2011, de 17 de maig, de reestructuració del Departament de Territori i Sostenibilitat, a l’article 119.1 defineix, entre altres, com a funcions de la Direcció General de Polítiques Ambientals, promoure i difondre la utilització de les energies renovables i les mesures d’estalvi energètic, vetllar per a la coordinació de l’acció pública de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat i els ens locals de Catalunya en matèria de sensibilització ambiental, promoció, informació i educació per a la sostenibilitat, i impulsar a Catalunya l’establiment d’estratègies, plans i projectes en matèria de canvi climàtic, sobre la base dels compromisos adoptats per l’Estat espanyol i la Unió Europea i vetllar per a la integració de l’adaptació al canvi climàtic de les polítiques sectorials, i per l’impuls de projectes i actuacions concertades amb altres governs en matèria de polítiques climàtiques;

Per això, d’acord amb les previsions del capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, així com els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i la resta de normativa aplicable,

Ordeno:

Article únic

S’aproven les bases reguladores de les subvencions a ens locals de Catalunya per al desenvolupament d’actuacions contra el canvi climàtic que consten en l’annex d’aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Queda derogada l’Ordre MAH/244/2008, de 15 de maig, per la qual s’aproven les bases reguladores de les subvencions a ens locals per promoure accions de sostenibilitat local (DOGC núm. 5140, de 28.5.2008).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 17 de desembre de 2012

Lluís Recoder i Miralles

Conseller de Territori i Sostenibilitat

Annex

Bases reguladores

—1 Objecte

Aquestes bases tenen per objecte regular les subvencions a ens locals de Catalunya per al desenvolupament d’actuacions contra el canvi climàtic.

—2 Actuacions subvencionables

Poden ser objecte de les subvencions regulades en aquestes bases les actuacions per reduir les emissions difuses de gasos amb efecte d’hivernacle en el sector de la mobilitat que es detallen a continuació, i l’elaboració de Programes municipals d’adaptació al canvi climàtic:

2.1 Actuacions de reducció de les emissions difuses de gasos amb efecte d’hivernacle en el sector de la mobilitat.

2.1.1 Adquisició de vehicles elèctrics o híbrids nous matriculables per a la flota municipal.

2.1.2 Construcció i senyalització de carrils bici.

2.1.3 Adquisició de bicicletes i/o adquisició i instal·lació d’aparcaments de bicicletes.

2.2 Elaboració de Programes municipals d’adaptació al canvi climàtic.

El període d’execució de les actuacions és el que, a aquests efectes, s’indica en la convocatòria corresponent.

L’òrgan concedent pot ampliar aquest termini, a petició del/de la beneficiari/ària, si aquest acredita, en els termes i condicions previstes a l’article 49 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, la impossibilitat d’executar les actuacions dins del termini previst per causa justificada que no li sigui directament imputable. Aquesta ampliació de termini no pot excedir de la meitat del termini inicial, ni de l’exercici pressupostari corresponent, i es pot concedir sempre que no es perjudiquin drets de tercers.

—3 Beneficiaris/àries

3.1 Poden ser beneficiaris/àries de les subvencions regulades en aquestes bases els ajuntaments, els consells comarcals, les diputacions, els consorcis, les entitats municipals descentralitzades i les agrupacions de municipis, així com les agrupacions d’ens locals sense personalitat jurídica de Catalunya que executin una actuació de les que descriu la Base 2, en els termes i amb els requisits i les condicions que estableixen aquestes bases.

En el cas que la sol·licitud la presenti una entitat supramunicipal les actuacions han de tenir com destinatari final un o diversos municipis.

En el cas que una agrupació sense personalitat jurídica de la Base 3.1 sol·liciti una subvenció s’hauran de fer constar expressament, tant a la sol·licitud com en la resolució de concessió, els compromisos d’execució assumits per cada membre de l’agrupació, així com l’import de subvenció a aplicar per cada un d’ells, que tindran igualment, la consideració de beneficiaris. En qualsevol cas, s’haurà de nomenar un representant o apoderat únic de l’agrupació, amb poders bastants per complir les obligacions que, com a beneficiari, corresponen a l’agrupació.

3.2 Els beneficiaris/àries han de complir, en tot cas, els requisits següents:

  1. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  2. Estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries davant la Generalitat de Catalunya i l’Administració General de l’Estat, i de les obligacions davant la Seguretat Social.

    El compliment d’aquests requisits s’acredita mitjançant l’aportació de la documentació que preveu la Base 7.

    —4 Despeses subvencionables i import de les subvencions

    4.1 Es consideren despeses subvencionables les que tinguin una relació directa amb l’actuació subvencionada i es duguin a terme abans que acabi el termini de justificació de l’actuació que, a aquest efecte, s’inclou en la convocatòria.

    Només és subvencionable l’IVA que grava el valor de les despeses, en cas que el beneficiari/ària de la subvenció tingui la consideració de consumidor/a final.

    No tenen la consideració de despeses subvencionables:

  3. Les despeses financeres.

  4. Les despeses generals o de funcionament propi de l’ens local.

  5. Les despeses de personal propi de l’ens local.

  6. Les despeses que no estiguin definides o que no tinguin com a finalitat l’objecte de la subvenció, així com les despeses no imputables directament a les actuacions.

    4.2 Cada convocatòria fixa la posició...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR