ORDRE ARP/361/2006, de 18 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts plurianuals per al foment de la modernització, la intercooperació i la concentració de les cooperatives i altres entitats associatives agràries, i es convoquen els corresponents a l'any 2006.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/361/2006, de 18 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts plurianuals per al foment de la modernització, la intercooperació i la concentració de les cooperatives i altres entitats associatives agràries, i es convoquen els corresponents a l'any 2006.

El Reglament CE 1/2004 de la Comissió, de 23 de desembre de 2003, sobre l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció, transformació i comercialització de productes agraris, assenyala que la política aplicable al desenvolupament rural hauria d'anar encaminada a restablir i potenciar la competitivitat de les zones rurals i per tant, contribuir al manteniment i a la creació de llocs de treball en aquestes zones.

El Reglament CE 1698/2005 del Consell, de 20 de setembre, sobre ajut al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), considera que cal tenir en compte els objectius generals en matèria de cohesió econòmica i social establerts al Tractat i contribuir a la seva consecució amb el foment de la transformació i la comercialització de productes agraris, la introducció de noves tecnologies i innovacions, l'oferta de noves possibilitats de comercialització de productes agraris posant èmfasi en la qualitat, la millora de la protecció al medi ambient i la seguretat laboral, i centrar-se, com a norma general, en les petites i mitjanes empreses que són les més aptes per aportar valor afegit als productes locals, ja que en un context de creixent competència és important vetllar perquè els sectors agroalimentari i forestals puguin aprofitar oportunitats dels mercats mitjançant enfocaments amplis i innovadors en la creació de productes, processos i tecnologies.

La Decisió del Consell 2006/144/CE, de 20 de febrer, sobre directrius estratègiques comunitàries de desenvolupament rural (DOUE L núm. 55, de 25.2.2006), considera necessari actuar per assolir les prioritats de la comunitat, especialment en relació amb els objectius de desenvolupament sostenible, l'estratègia reformada de creixement i de creació d'ocupació.

Així mateix, la Llei 18/2002, de 5 de juliol, de cooperatives, estableix als articles 139, 140, 143, 145 i a la disposició addicional 1, la importància del moviment cooperatiu per al sector agrari i per al desenvolupament rural, i la necessitat d'adoptar mesures de foment i suport a les cooperatives per tal que puguin complir els seus objectius.

També el Parlament de Catalunya va aprovar la Resolució 35/VI sobre les mesures per impulsar la cooperació i la formació al món agrari, que conté l'elaboració i l'execució d'un pla de suport i millora del sector cooperatiu, amb la finalitat de reforçar la competitivitat de les explotacions agràries catalanes.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre, subjecta als principis i les disposicions de la Llei 18/2002, de 5 de juliol, dotada de plena personalitat jurídica i que té com a finalitats la representació dels interessos generals dels socis, el manteniment i la divulgació dels principis del moviment cooperatiu i de serveis, assistència i actuacions d'interès general per al cooperativisme agrari català. Considerades les característiques de la Federació, es creu convenient destinar una de les línies d'ajut a fomentar les actuacions que desenvolupi aquesta entitat com a eix vertebrador del teixit agrari cooperatiu.

En aquest marc normatiu, el foment de la modernització i la concentració de les cooperatives i de l'oferta cooperativa a Catalunya ha de contribuir a la millora de l'orientació econòmica i social de les cooperatives i les entitats associatives agràries, amb l'adopció de mesures per incrementar la dimensió econòmica i social de les cooperatives, restablir i potenciar la competitivitat de les cooperatives i les zones rurals i facilitar el desenvolupament d'activitats econòmiques i socials, amb la millora de la qualitat, les condicions mediambientals i la capacitat de creació d'ocupació en l'àmbit rural, com un element important per reforçar la posició del sector cooperatiu en la indústria agroalimentària i el comerç en el mercat interior i exterior.

En conseqüència, valorada la conveniència de fomentar la modernització, la intercooperació i la concentració de les cooperatives agràries de Catalunya mitjançant l'aplicació de noves estratègies empresarials i comercials, així com les directrius comunitàries sobre ajuts estatals al sector agrari, i en ús de les competències que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts plurianuals per al foment de la modernització, la intercooperació i la concentració de les cooperatives i altres entitats associatives agràries, per mitjà de la concentració empresarial, amb la finalitat que puguin adaptar-se als canvis del mercat, a les normes comercials i a la demanda dels consumidors, mantenir o crear nous llocs de treball i aprofitar noves sortides comercials. Les esmentades bases reguladores es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats al foment de la concentració de les cooperatives i altres entitats associatives agràries de Catalunya per als anys 2006, 2007 i 2008, d'acord amb les bases reguladores que s'aproven a l'article 1 d'aquesta Ordre.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds s'estableix des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC fins al dia 4 de setembre de 2006, inclòs.

2.3 Els ajuts que estableix aquesta Ordre aniran a càrrec de les anualitats 2006, 2007 i 2008 de la partida pressupostària pluriennal AG02 D/770170100/6140 dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca dotada amb uns imports màxims de 3.009.180,57 euros, 7.725.000 euros i 7.725.000 euros, respectivament, per a cada una de les esmentades anualitats.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre ARP/299/2005, de 28 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de la modernització i la concentració de les cooperatives i altres entitats associatives agràries, i es convoquen els corresponents a l'any 2005 (DOGC núm. 4419, de 5.7.2005).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 18 de juliol de 2006

Jordi William Carnes i Ayats

Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Annex

Bases reguladores

.1 Règim jurídic

El règim jurídic aplicable als ajuts que regulen aquestes bases l'integren el Reglament CE 1/2004 de la Comissió, de 23 de desembre de 2003, sobre l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció, transformació i comercialització de productes agraris (DOUE núm. 1, de 3.1.2004); el Reglament CE 1698/2005 del Consell, de 20 de setembre, sobre ajut al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) (DOUE núm. 277, de 21.10.2005); la Llei 18/2002, de 5 de juliol, de cooperatives (DOGC núm. 3679, de 17.7.2002); la Llei 38/2003 de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003); el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002); l'Ordre d'1 d'octubre de 1997, sobre tramitació, justificació i control d'ajuts i de subvencions (DOGC núm. 2500, de 21.10.1997); la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 1234, de 22.12.1989); la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú (BOE núm. 285, de 27.11.1992); així com el que disposin les corresponents lleis de pressupostos de la Generalitat de Catalunya.

.2 Objecte dels ajuts i activitats subvencionables

Constitueix l'objecte dels ajuts que estableix aquesta Ordre el foment de la intercooperació i la concentració de les cooperatives agràries i les entitats associatives agràries, que contribueixi a incrementar la dimensió econòmica i social de les cooperatives, restablir i potenciar la competitivitat de les cooperatives i de les zones rurals i facilitar el desenvolupament d'activitats econòmiques i socials amb l'adopció de mesures de modernització de gestió...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR