ORDRE SSS/416/2002, de 10 de desembre, per la qual es regula la prestació de tècniques de teràpia respiratòria domiciliària.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyOrdre

ORDRE SSS/416/2002, de 10 de desembre, per la qual es regula la prestació de tècniques de teràpia respiratòria domiciliària.

L'Ordre de 10 d'octubre de 1990, de regulació de la prestació del servei d'oxigenoteràpia domiciliària amb mitjans concertats (DOGC núm. 1357, de 22.10.1990), va establir els criteris clínics i gasomètrics per a la prescripció de tractament d'oxigenoteràpia a pacients amb patologia respiratòria crònica i, d'altra banda, va regular les condicions tecnicosanitàries que havien de complir les empreses concertades.

El Reial decret 63/1995, de 20 de gener, sobre ordenació de prestacions sanitàries del Sistema Nacional de Salut, inclou en el contingut de l'assistència hospitalària l'aplicació dels tractaments o dels procediments terapèutics que necessiti el o la pacient. L'apartat 4 de l'annex 1 de la norma esmentada recull, entre les prestacions complementàries, l'oxigenoteràpia.

En desenvolupament dels apartats 3.3.f) i 4.4 de l'annex 1 del Reial decret 63/1995, s'ha dictat l'Ordre del Ministeri de Sanitat i Consum de 3 de març de 1999, per a la regulació de les tècniques de teràpia respiratòria a domicili en el Sistema Nacional de Salut.

L'experiència assolida en l'aplicació de l'Ordre esmentada de 10 d'octubre de 1990, els avenços en les teràpies respiratòries que han permès augmentar la supervivència de les persones afectades per malalties de l'aparell respiratori i la nova ordenació recollida en l'Ordre de 3 de març de 1999 aconsellen fer una revisió actualitzadora dels requisits i les situacions clíniques que justifiquen les indicacions de l'oxigenoteràpia i les altres tècniques de teràpia respiratòria a domicili amb l'objectiu de garantir que la seva prestació a les persones beneficiàries de la Seguretat Social es doni en tot moment en les condicions òptimes.

D'acord amb tot això,

Ordeno:

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és regular la prestació d'oxigenoteràpia a pacients amb patologia respiratòria crònica que tinguin dret a l'assistència sanitària de cobertura pública a Catalunya i les condicions tecnicosanitàries que han de complir les entitats que prestin tractaments d'oxigenoteràpia a càrrec del Servei Català de la Salut.

Les tècniques de teràpia respiratòria a domicili tenen com a finalitat el manteniment d'un estat ventilatori correcte dels i les pacients, millorar llur qualitat i esperança de vida, afavorir-ne la integració social i disminuir les estades hospitalàries.

Article 2

Conceptes

Als efectes del que estableix aquesta Ordre, la teràpia respiratòria domiciliària inclou les tècniques següents:

2.1 Oxigenoteràpia domiciliària: l'administració d'oxigen al seu domicili a pacients estables amb limitació crònica en el flux aeri; inclou l'oxigen convencional i l'oxigen de deambulació.

2.2 Ventilació mecànica a domicili: tècnica adreçada al tractament domiciliari de la insuficiència respiratòria crònica en pacients estables que requereixen un suport ventilatori parcial o total.

2.3 Tractament ventilatori de la síndrome de l'apnea del son a domicili: és el subministrament d'aire, a pressió continua positiva prefixada, durant la son i al seu domicili a pacients amb aquesta síndrome.

2.4 Teràpia inhalatòria: és l'administració de fàrmacs per via inhalatòria mitjançant l'ús de nebulitzadors. No es consideren inclosos en aquesta prestació els nebulitzadors i les cambres d'inhalació, regulats com a prestació farmacèutica del Sistema Nacional de Salut.

2.5 Monitoratge infantil a domicili: tècnica destinada a prevenir la mort sobtada infantil en lactants pertanyents a grups de risc i a controlar infants afectats de patologies respiratòries o neurològiques dependents d'oxigen.

Article 3

Responsable de la indicació

La indicació de la prestació l'han de dur a terme...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR