ORDRE ECF/174/2006, de 24 de març, per la qual es regula la prestació de servei de col·laboració en la gestió recaptatòria de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ECF/174/2006, de 24 de març, per la qual es regula la prestació de servei de col·laboració en la gestió recaptatòria de la Generalitat de Catalunya.

El creixement progressiu dels pagaments a través d'entitats col·laboradores i la seva pràctica generalització, tant en el que es refereix a la seva extensió a diversos tipus d'ingressos, com el seu ús per la ciutadania, advoquen per la racionalització i agilitació de tot el sistema, des que es produeix l'ingrés a l'entitat fins a la seva recepció i tractament per l'Administració.

Encara cal fer referència a altres factors que justifiquen la nova regulació. Entre aquests destaca la progressiva implantació dels ingressos per via telemàtica, i els avanços tècnics produïts en els darrers anys, que possibiliten aconseguir un alt grau d'eficiència en un triple pla: en el del contribuent, en el de l'entitat col·laboradora i, finalment, en el de l'Administració recaptatòria.

L'entrada en vigor de la Llei 41/1981, de 28 d'octubre, sobre Cessió de Tributs de l'Estat a la Generalitat de Catalunya i la conveniència d'establir un sistema propi de recaptació a través d'entitats financeres col·laboradores per al cobrament dels tributs gestionats per la Generalitat de Catalunya, va determinar que per Resolució del Departament d'Economia i Finances de 15 de juny de 1982 s'obrís aquest sistema, mitjançant l'autorització de l'obertura de comptes restringits a nom del Tresor de la Generalitat per determinades entitats financeres, en les condicions establertes en el Reglament General de Recaptació.

Posteriorment, l'article 48 de la Llei 21/2001, de 27 de desembre, que regula les mesures fiscals i administratives del nou sistema de finançament de les comunitats autònomes , va atorgar competències en matèria de recaptació dels tributs cedits. Pel que respecta a Catalunya, aquesta disposició es va desenvolupar en l'article 2 de la Llei 17/2002 , d'1 de juliol, del règim de cessió de tributs de l'Estat a la Generalitat de Catalunya, i de fixació de l'abast i condicions de dita cessió.

El Decret 216/2004, de 2 de març, regula la utilització de mitjans telemàtics en la gestió tributària i en el pagament dels ingressos de caràcter públic a percebre per la hisenda de la Generalitat de Catalunya, obrint noves vies de relació entre les administracions públiques i els seus ciutadans, així com estableix el reconeixement de les entitats financeres com a entitats col·laboradores en el pagament telemàtic, subjectes als requisits de caràcter tècnic i jurídic que es determinin, així com el seu règim de responsabilitat. En desenvolupament del seu article 4, la Resolució ECF/2129/2004, de 15 de juliol, procedeix a autoritzar a les entitats financeres que compleixin les condicions establertes en la mateixa per actuar com entitats col·laboradores en la recaptació dels ingressos de la Generalitat mitjançant la utilització de la plataforma de pagaments del sistema de Gestió i Atenció Unificada d'Impostos de l'Administració de la Generalitat.

La Resolució ECF/1190/2004 de 19 d'abril, modifica el sistema d'ingrés en el compte restringit per a la recaptació de tributs de les tresoreries territorials per part de les entitats financers que col·laboren en la seva gestió, i estableix, en els seus punts primer i segon, la necessitat d'efectuar els ingressos al Tresor de la Generalitat mitjançant transferència bancària, i l'aportació per via telemàtica de la informació dels mateixos, concretament mitjançant la generació dels quaderns bancaris 65 i 43.

Quant al contingut, aquesta Ordre pretén donar una resposta global a tot el relacionat amb el sistema d'ingrés a través d'entitat col·laboradora, d'acord amb la normativa tributària d'aplicació en aquest àmbit, la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, i el nou Reglament General de Recaptació, aprovat pel Reial decret 939/2005 de 29 de juliol, i vigent a partir de l'1 de gener de 2006.

En primer lloc regula el servei de col·laboració en si mateix, establint el mecanisme per a la seva autorització, així com les condicions per a la prestació de l'esmentat servei.

En segon terme, es desenvolupa en aquesta Ordre el funcionament i control dels comptes restringits de col·laboració. Respecte a la normativa vigent fins ara, la principal novetat resideix que es tracta d'una regulació més detallada i garantista, sense que això suposi l'encotillament de les entitats col·laboradores en el desenvolupament de la seva funció col·laboradora.

En tercer lloc es regula la posada a disposició de l'Administració, d'una banda, dels ingressos recollits en un període determinat en les diverses oficines de l'entitat col·laboradora i, d'altra banda, de la informació que permeti la seva correcte imputació i aplicació als comptes de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta línia i dintre del marc del Programa per a la reforma de l'Administració Tributària de Catalunya, creat pel Decret 18/2005, de 8 de febrer, s'ha considerat convenient procedir a la revisió de les autoritzacions actualment vigents, conferides a les entitats col·laboradores.

En la seva virtut, a l'objecte d'establir el règim bàsic del servei de col·laboració en la recaptació dels tributs o altres ingressos de dret públic gestionats per la Generalitat de Catalunya per les entitats de dipòsit, i en ús de les facultats que m'atorga l'apartat primer de l'article 11 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya,

Ordeno:

Capítol 1

Autorització del Servei

Article 1

Autorització

1.1 Podran prestar el servei de col·laboració en la gestió recaptatòria de la Generalitat de Catalunya, les entitats de crèdit autoritzades pel titular del Departament d'Economia i Finances, a proposta de la Direcció General de Pressupostos i Tresor. La prestació del servei no serà retribuïda.

1.2 Les entitats de dipòsit interessades hauran de sol·licitar autorització al Departament d'Economia i Finances, a la qual adjuntaran la següent documentació:

  1. Una memòria justificativa del compliment de les condicions tècniques establertes en aquesta Ordre per a la transmissió de la informació.

  2. Relació de totes les seves oficines, amb indicació del seu domicili.

  3. Oferta de retribució dels saldos.

    1.3 Per a la valoració de la sol·licitud, la Direcció General de Pressupostos i Tresor tindrà en compte, a més del compliment de les condicions tècniques assenyalades en l'apartat anterior, les possibilitats de l'entitat per a la contribució al servei de col·laboració en la recaptació, d'acord amb el seu grau d'implantació.

    1.4 Tant per a la concessió com per al manteniment de l'autorització, la Direcció General de Pressupostos i Tresor considerarà amb la proposta corresponent, amb caràcter complementari, els següents criteris de valoració:

  4. Adhesió per part de l'entitat als procediments d'embargament d'efectiu en comptes bancaris de forma centralitzada a través de mitjans telemàtics.

  5. Adhesió a qualsevol altre procediment establert per la Generalitat adreçat a la millora de la gestió recaptatòria, especialment pel que fa a l'admissió d'ingressos mitjançat tècniques i mitjans electrònics, informàtics o telemàtics, i en consonància amb els requeriments del sistema integrat d'informació tributària.

    1.5 La resolució denegatòria serà motivada i es notificarà a l'entitat sol·licitant. Les autoritzacions atorgades, a més, es posaran en coneixement dels Serveis Territorials del Departament d'Economia i Finances i es publicarà al DOGC.

    1.6 L'autorització a una entitat per actuar com col·laboradora en la recaptació s'entendrà referida a la totalitat de les seves oficines o establiments en tot el territori espanyol. En el cas que l'entitat autoritzada vulgui excloure de la prestació del servei de col·laboració a algunes de les seves oficines o establiments, haurà de comunicar-ho a la Direcció General de Pressupostos i Tresor, que, suposat que l'exclusió afecti a un important nombre d'oficines, podrà proposar al titular del Departament d'Economia i Finances, la revocació de l'autorització.

Article 2

Condicions per a la prestació del servei

2.1 Prèviament a la iniciació del servei i una vegada oberts els comptes a què es refereix l'article 5 d'aquesta Ordre, les entitats autoritzades hauran de comunicar al Departament d'Economia i Finances els següents extrems:

  1. Data de començament de la prestació, que en cap cas podrà excedir d'un mes, computat a partir del dia de l'autorització per a la obertura del compte restringit.

  2. Establiment o Oficina Institucional que actuarà com interlocutora amb els òrgans centrals del Departament d'Economia i Finances.

  3. Relació de totes les seves oficines, el seu domicili i clau bancària.

  4. Codificació dels comptes restringits receptors dels ingressos, data d'obertura i conformitat amb les normes de funcionament de les mateixes.

  5. Oficina centralitzadora dels ingressos corresponents a cada Servei Territorial, i la persona responsable de la mateixa. Aquestes oficines seran els interlocutors amb les tresoreries del Departament d'Economia i Finances.

2.2 L'entitat col·laboradora haurà de posar en coneixement del Departament d'Economia i Finances tota variació referent a altes i baixes en l'operativitat de les seves oficines i els canvis de denominació que aquella es vegi sotmesa, així com qualsevol informació que pugui resultar rellevant en relació amb el desenvolupament de la seva funció col·laboradora.

2.3 Les entitats autoritzades estan obligades a prestar el servei en totes les oficines i sucursals, en l'horari i calendari que els resulti d'aplicació en l'atenció dels seus clients.

Article 3

Suspensió i revocació de l'autorització

Sense perjudici de la responsabilitat que en cada cas procedeixi, el/la titular...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR