ORDRE EMO/220/2011, de 5 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia de préstecs en condicions preferents per al finançament a càrrec de l'Institut Català de Finances de projectes de modernització en petites i mitjanes empreses del sector del turisme, i s'obre la convocatòria per a l'any 2011.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

ORDRE

EMO/220/2011, de 5 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia de préstecs en condicions preferents per al finançament a càrrec de l'Institut Català de Finances de projectes de modernització en petites i mitjanes empreses del sector del turisme, i s'obre la convocatòria per a l'any 2011.

El sector turístic té una importància cabdal en l'estructura econòmica de Catalunya, en el seu creixement i en la creació d'ocupació. La competitivitat del sector turístic és un factor clau per mantenir la seva posició de referència mundial en relació amb el turisme intern, estatal, europeu i mundial.

L'estructura del sector turístic català, en què les petites i mitjanes empreses són clarament majoritàries, el fa especialment sensible als canvis de l'entorn. Així, els processos d'inversió en els establiments d'allotjament turístic, en els serveis d'intermediació i en el conjunt d'empreses de serveis i d'activitats turístiques es veuen molt afectats en situacions d'alentiment econòmic i d'ajustament de preus, deguts als canvis de comportament de la demanda turística i l'aparició de nous mercats emergents.

En aquest context, els plans d'inversió en actualització d'instal·lacions, la categorització dels establiments de turisme rural, la creació de nous productes, la millora d'eficiència energètica, les millores ambientals i la incorporació de noves tecnologies i processos tant en els aspectes de la gestió interna com comercial i promocional, aspectes determinats en la millora de la competitivitat i de la sostenibilitat es difereixen o, simplement, es desestimen.

El Govern, tenint en compte el món empresarial en el seu conjunt i l'efecte decisiu que la inversió en el sector del turisme té sobre el creixement de l'economia, impulsa una sèrie d'instruments, per mitjà del Departament d'Empresa i Ocupació, amb l'objectiu d'ajudar la petita i mitjana empresa (PIME) a millorar la seva competitivitat en un entorn empresarial dinàmic.

L'objecte d'aquesta línia de finançament és la concessió de préstecs a tipus d'interès zero a empreses del sector turístic que executin determinats projectes.

D'acord amb el Reglament (CE) núm. 800/2008, de 6 d'agost, pel qual es declaren determinades categories d'ajut compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat (Reglament general d'exempció per categories) (DOUE L 214, de 9.8.2008);

D'acord amb el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el reglament que la desplega, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006);

Vist l'informe previ de l'Assessoria Jurídica, i en virtut de les facultats que em són conferides,

Ordeno:

Article 1

Bases reguladores

S'aproven les bases reguladores, que regiran la convocatòria pública, de la línia de préstecs en condicions preferents per al finançament a càrrec de l'Institut Català de Finances en petites i mitjanes empreses del sector del turisme per als projectes d'inversió següents:

  1. Obres d'actualització i/o que renovin o ampliïn els seus béns d'equipament i de forma especial quant a la seguretat, l'accessibilitat i la salubritat d'establiments turístics.

  2. Actuacions relacionades amb el model de categorització del turisme rural català (CaTR).

  3. Que creïn nous productes turístics.

  4. Que implantin noves tecnologies en el procés o producte i sistemes d'organització que millorin la gestió i la comercialització directa.

Article 2

Convocatòria i aplicació pressupostària

2.1 S'obre la convocatòria pública per a l'any 2011 per a la concessió de préstecs en condicions preferents per al finançament de projectes d'inversió a què fa referència l'article 1.

2.2 La quantitat màxima destinada a aquesta convocatòria dins de l'any 2011 és de 5.990.000,00 euros. El finançament serà a càrrec de la partida pressupostària IU11/830002/6520 del pressupost de la Direcció General de Turisme del Departament d'Empresa i Ocupació per a l'any 2011. Aquesta quantia es podrà incrementar amb les quantitats derivades d'ajuts que hagin estat objecte de revocació.

2.3 D'acord amb la disponibilitat pressupostària, es podrà obrir una convocatòria posterior quan no s'esgoti l'import màxim destinat a aquesta primera convocatòria.

2.4 La Direcció General de Turisme, juntament amb l'Institut Català de Finances, ha establert el procediment de gestió interna que regula la tramitació i el finançament d'aquesta línia de préstecs, que instrumenten, mitjançant conveni, el Departament d'Empresa i Ocupació i l'Institut Català de Finances.

Article 3

Règim jurídic

A aquestes bases els són aplicables el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el reglament que la desplega, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006).

Article 4

Termini i lloc de presentació de sol·licituds

4.1 El termini de presentació de sol·licituds per obtenir els ajuts que preveu aquesta línia s'iniciarà a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC i finalitzarà el 30 de setembre de 2011, inclòs.

4.2 Les sol·licituds s'han de presentar als llocs i pels mitjans a què fa referència la base 5.1.

Article 5

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L'òrgan competent per a la tramitació, la resolució, el termini per a la conclusió del procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos es regula a la base 9.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 5 de setembre de 2011

F. Xavier Mena

Conseller d'Empresa i Ocupació

Annex 1

Bases reguladores

—1 Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular la línia de préstecs en condicions preferents per al finançament a càrrec de l'Institut Català de Finances en petites i mitjanes empreses del sector del turisme per als projectes d'inversió següents:

  1. Obres d'actualització i/o que renovin o ampliïn els seus béns d'equipament i de forma especial quant a la seguretat, l'accessibilitat i la salubritat d'establiments turístics.

  2. Actuacions relacionades amb el model de categorització del turisme rural català (CaTR).

  3. Que creïn nous productes turístics.

  4. Que implantin noves tecnologies en el procés o producte i sistemes d'organització que millorin la gestió i comercialització directa.

    —2 Persones beneficiàries

    2.1 Poden ser beneficiàries d'aquests préstecs les PIMES del sector turístic.

    D'acord amb l'annex I del Reglament (CE) núm. 800/2008, de 6 d'agost, pel qual es declaren determinades categories d'ajut compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat (Reglament general d'exempció per categories) (DOUE L 214, de 9.8.2008), s'entén per mitjana empresa la que ocupa menys de 250 treballadors i que té un volum de negoci anual que no excedeix els 50 milions d'euros, o un balanç general anual que no excedeix els 43 milions d'euros.

    D'acord amb el mateix annex, s'entén per petita empresa la que ocupa menys de 50 treballadors i que té un volum de negoci anual que no excedeix els 10 milions d'euros, o un balanç general anual que no excedeix els 10 milions d'euros. Per calcular aquests imports caldrà tenir en compte les diverses definicions que estableix l'esmentat Reglament, en especial les referides a empresa autònoma, associada o vinculada.

    2.2 No es consideren beneficiàries d'aquests ajuts les associacions, fundacions i, en general, les entitats sense ànim de lucre.

    —3 Tipus d'inversions i de despeses objecte de finançament

    3.1 Es consideren elegibles:

  5. Les inversions que facin obres d'actualització i/o renovin o ampliïn els seus béns d'equipament i de forma especial quant a la seguretat, l'accessibilitat i la salubritat d'establiments turístics.

    Als efectes d'aquesta convocatòria no es consideren béns d'equipament les despeses corresponents a adquisició o reposició de parament de la llar.

  6. Les inversions en establiments de turisme rural que executin actuacions relacionades amb el model de categorització del turisme rural català (CaTR).

  7. Les despeses i inversions que creïn nous productes turístics.

  8. Les inversions i despeses realitzades que implantin noves tecnologies en el procés o producte i sistemes d'organització que millorin la gestió i comercialització directa.

    3.1.1 En els supòsits a), b) i c) les inversions i despeses s'hauran d'haver iniciat, com a termini màxim, dins els 6 mesos següents a la data de formalització del préstec i s'hauran d'haver realitzat entre l'1 de gener de 2011 fins un termini màxim de vint-i-quatre mesos des de la data de formalització del préstec.

    Ambdós terminis són ampliables en dotze mesos més en aquells supòsits, degudament acreditats, d'ampliació i renovació quan per causes imputables a l'Administració no s'hagin obtingut les llicències administratives obligatòries per a la realització de les inversions.

    3.1.2 En el supòsit d) les inversions i despeses s'hauran d'haver iniciat, com a termini màxim, dins els 6 mesos següents a la data de formalització del préstec i s'hauran de realitzar entre l'1 de gener de 2011 fins un termini màxim de dotze mesos des de la data de formalització del préstec.

    Ambdós terminis són ampliables en dotze mesos més en aquells supòsits, degudament acreditats, d'ampliació i renovació quan per causes imputables a l'Administració no s'hagin obtingut les llicències administratives obligatòries per a la realització de les inversions.

    3.1.3 Els béns subvencionats no es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR