ORDRE AAM/152/2013, de 28 de juny, per la qual es modifica l'Ordre ARP/455/2006, de 22 de setembre, per la qual es regula la formació de les persones que realitzen activitats relacionades amb la utilització de productes fitosanitaris.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

En l’àmbit dels productes fitosanitaris, la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal, estableix a l'article 41 l'obligatorietat de complir la normativa vigent sobre els requisits de capacitació en funció de les diferents categories de perillositat d’aquests productes.

La Directiva 2009/128/CE, de 21 d’octubre, per la qual s’estableix el marc de l’actuació comunitària per aconseguir un ús sostenible dels plaguicides, conté les disposicions bàsiques relatives a la racionalització de l’ús dels plaguicides per tal de reduir els riscos i efectes que aquest ús pot comportar sobre la salut humana i el medi ambient. La seva transposició a l’ordenament intern, efectuada mitjançant el Reial decret 1311/2012, de 14 de setembre, comporta la necessitat de modificar la normativa vigent a Catalunya per tal d’adequar els nivells de capacitació de les persones que porten a terme activitats relacionades amb la utilització de productes fitosanitaris, el contingut dels cursos per assolir aquesta capacitació i els requisits per a l’obtenció dels carnets d’aplicadors i manipuladors de productes fitosanitaris.

En conseqüència, d'acord amb el marc normatiu esmentat i en exercici de la competència exclusiva atribuïda per l'article 116.1.d) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, es considera necessari modificar l'Ordre ARP/455/2006, de 22 de setembre, per la qual es regula la formació de les persones que realitzen activitats relacionades amb la utilització de productes fitosanitaris.

Per tot això, a proposta de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, d’acord amb el Decret 336/2011, de 10 de maig, de reestructuració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article únic

Es modifica l’Ordre ARP/455/2006, de 22 de setembre, per la qual es regula la formació de les persones que realitzen activitats relacionades amb la utilització de productes fitosanitaris, d’acord amb el que s’estableix a continuació.

  1. Es modifica l’article 2, que queda redactat de la manera següent:

    Els nivells de capacitació són els següents:

    Bàsic.

    Qualificat.

    Fumigador.

    Pilot aplicador

    .

  2. Es modifica l’article 3, que queda redactat de la manera següent:

    3.1 Els nivells de capacitació establerts a l’article anterior s’exigeixen a les persones que s’indiquen en els apartats següents:

    a) Bàsic:

    El personal auxiliar de tractaments terrestres i aeris incloent els no agrícoles i els/les agricultors/es que facin tractaments en la pròpia explotació i que no disposin de personal auxiliar i emprin productes fitosanitaris que no siguin o no generin gasos tòxics, molt tòxics o mortals.

    El personal auxiliar de la distribució que manipuli productes fitosanitaris.

    b) Qualificat:

    Els/les usuaris/àries professionals responsables dels tractaments terrestres, inclosos els no agrícoles.

    Els/les agricultors/es que facin tractaments emprant personal auxiliar.

    El personal que intervingui directament en la venda de productes fitosanitaris d’ús professional, el qual ha de proporcionar la informació adequada sobre la seva utilització, els riscos per a la salut i el medi ambient i les instruccions per mitigar aquests riscos.

    Les persones responsables de les empreses i altres entitats dedicades a l'aplicació de productes fitosanitaris.

    Els/les aplicadors/es de productes fitosanitaris a tercers.

    c) Fumigador:

    Els/les aplicadors/es que realitzin tractaments amb productes fitosanitaris que siguin gasos classificats com a tòxics, molt tòxics o mortals, o que generin gasos d’aquesta naturalesa.

    Aquestes persones han d’acreditar prèviament el nivell bàsic o qualificat segons s’escaigui, d’acord amb el que especifiquen els apartats a) i b).

    d) Pilot aplicador:

    Les persones que estan en possessió del títol i la llicència de pilot comercial d'avió o helicòpter i realitzen tractaments fitosanitaris des d'aeronaus o mitjançant aeronaus, sens perjudici del compliment de la normativa específica que regula la concessió de llicències en l’àmbit de la navegació aèria.

    3.2 Els continguts i la durada mínima dels cursos de formació per assolir els nivells de capacitació especificats a l’article 2 són els que s'especifiquen a l'annex I d'aquesta disposició.

  3. Es modifica l’article 6, que queda redactat de la manera següent:

    6.1 El nivell de capacitació per a l’aplicació i manipulació de productes fitosanitaris s’acredita mitjançant la possessió d’un carnet identificador.

    6.2 El carnet d’aplicador/a i manipulador/a de productes fitosanitaris, el poden sol·licitar les persones amb domicili legal a Catalunya.

    6.3 La sol·licitud per a l’expedició del carnet d’aplicador/a i manipulador/a de productes fitosanitaris es realitza a través d’un imprès normalitzat que es pot descarregar del web http://www.gencat.cat/agricultura o obtenir en qualsevol dependència del departament competent en matèria d’agricultura. Aquesta sol·licitud s’ha d’adreçar a l’òrgan competent en matèria de sanitat vegetal i es pot presentar a les unitats territorials del Servei de Sanitat Vegetal o a les oficines comarcals del departament competent en matèria d’agricultura, preferentment, davant la Xarxa d’oficines de gestió empresarial de la Generalitat de Catalunya o en qualsevol dels llocs que preveu l’article 25.1 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.

    6.4 L’imprès de sol·licitud ha d’incloure les dades identificatives de la persona sol·licitant i anar acompanyat d’una còpia del certificat acreditatiu de la capacitació o, si s'escau, de la titulació o formació esmentada en un annex. No és necessària la presentació d’aquesta documentació en el cas que el certificat l’expedeixi el departament competent en matèria d’agricultura, es tracti del certificat d’un curs homologat pel citat departament o de titulacions i formació detallats a l’apartat II de l’annex expedit per una entitat de l’Estat espanyol, sempre que la persona interessada autoritzi aquest departament a verificar-ho.

    6.5 L’òrgan competent per a l’expedició i renovació del carnet d’aplicador/a i manipulador/a de productes fitosanitaris és la direcció general competent en matèria d’agricultura.

    6.6 El termini màxim per expedir el carnet és de 3 mesos. Passat aquest termini sense que la persona sol·licitant hagi rebut cap notificació, aquesta pot entendre estimada la sol·licitud.

    6.7 Els carnets d’aplicadors/es i manipuladors/es de productes fitosanitaris emesos per altres comunitats autònomes tindran validesa dins de tot el territori de Catalunya.

  4. Es modifica l’article 9, que queda redactat de la manera següent:

    9.1 La capacitació corresponent als nivells que preveu l'article 2 s'entén assolida amb el certificat d’aprofitament...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR