DECRET 123/1991, de 21 de maig, sobre autorització administrativa de centres i serveis que realitzin tècniques de reproducció assistida.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

La Llei 35/1988, de 22 de novembre, sobre tècniques de reproducció assistida, preveu en el seu article 1 que les tècniques de reproducció assistida realitzades en centres i establiments sanitaris i científics degudament autoritzats i per equips especialitzats. D'altra banda, l'article 18 de la mateixa Llei disposa que tots els centres o serveis que realitzin tècniques de reproducció assistida, com també els bancs de recepció, conservació i distribució de material biològic humà, tindran la consideració de centres i serveis sanitaris públics o privats, i es regiran per la Llei General de Sanitat i les disposicions dictades en el seu desplegament o les normes dictades per les Comunitats Autònomes competents en matèria sanitària.

D'acord amb això, els esmentats centres i serveis resten sotmesos al que estableixen el Decret 183/1981, de 2 de juliol, de regulació de les condicions i els requisits que han de complir els centres, serveis i establiments sanitaris assistencials, i les disposicions complementàries.

Tanmateix, les peculiars característiques de les tècniques de reproducció assistida fan necessari concretar aquests requisits legals amb relació als centres i serveis que porten a terme les referides tècniques, per possibilitar una més adequada aplicació a aquests centres i serveis de la normativa general i garantir-ne la qualitat assistencial.

En conseqüència, atès el que preveu la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, a proposta del conseller de Sanitat i Seguretat Social i amb la deliberació prèvia del Govern de la Generalitat,

Decreto:

Article 1

1.1 L'autorització administrativa dels centres i serveis que realitzin tècniques de reproducció assistida, de conformitat amb la Llei 35/1988, de 22 de novembre, correspon al Departament de Sanitat i Seguretat Social. 1.2 En tot cas, l'atorgament de l'esmentada autorització queda supeditat a la verificació del compliment dels requisits establerts en el present Decret.

Article 2

La sol·licitud i l'atorgament de les referides autoritzacions s'ajustarà al procediment fixat per l'Ordre de 24 de gener de 1983, per la qual s'estableix la normativa per a la sol·licitud i l'atorgament d'autorització administrativa per a la creació, la modificació, el trasllat o el tancament de centres, serveis o establiments d'assistència sanitària.

Article 3

Als efectes del present Decret, els referits centres i serveis es classifiquen en:

  1. Bancs de semen.

  2. Laboratoris de semen per a capacitació espermàtica.

  3. Centres i serveis de recuperació d'oòcits.

  4. Centres i serveis per a la inseminació artificial amb semen capacitat i/o congelat.

  5. Centres i serveis per a la fecundació in vitro amb transferència d'embrions.

Article 4

4.1 De conformitat amb els principis generals establerts en l'article 2 de la Llei 35/1988, els centres i serveis que realitzin tècniques de reproducció humana assistida hauran de subministrar, a qui desitgi recórrer a aquestes tècniques o sigui donant, la informació necessària sobre els diferents aspectes i implicacions possibles de les tècniques, com també sobre els resultats i riscos previsibles. 4.2 Un cop subministrada aquesta informació, i si la persona interessada està conforme amb la realització de la intervenció o la donació, procedirà a signar el formulari d'acceptació de què fa esment l'article 2.3 de la mateixa Llei.

Article 5

Els bancs de semen són els centres o serveis que porten a terme les funcions següents:

  1. Selecció i control de donants.

  2. Recepció i estudi de les mostres rebudes.

  3. Congelació i emmagatzematge de les mostres.

  4. Selecció i tramesa de mostres a centres o serveis autoritzats per a les tècniques d'inseminació artificial.

Article 6

Els bancs de semen podran estar inclosos en un laboratori general o bé dins d'un laboratori de semen. En tot cas, hauran de comptar amb els espais següents:

  1. Àrea exclusiva per a la recollida de semen en les condicions adequades per garantir la necessària intimitat.

  2. Àrea de recepció de mostres.

  3. Àrea de treball.

  4. Àrea d'emmagatzematge i conservació de les mostres.

  5. Àrea de material brut amb abocador.

  6. Àrea d'arxiu.

Article 7

Els bancs de semen disposaran, com a mínim, dels equipaments següents:

  1. Microscopi.

  2. Centrífuga.

  3. Recipient criogènic.

  4. Utillatge accessori de la tècnica utilitzada. En tot cas, hauran de disposar del nitrogen líquid necessari per al desenvolupament de les seves tasques.

Article 8

La responsabilitat tècnica del banc de semen recaurà sobre un metge endocrinòleg, un metge especialista en obstetrícia i ginecologia, un metge uròleg, un farmacèutic o un bioquímic, que haurà de trobar-se present al banc mentre aquest estigui en funcionament. Igualment, el banc disposarà del personal sanitari i auxiliar que sigui necessari.

Article 9

9.1 La selecció de donants es desenvoluparà en les fases següents:

  1. Informació als possibles donants.

  2. Revisió mèdica del donant que comprengui, com a mínim, anamnesi i exploració física.

  3. Estudi bacteriològic genitourinari.

  4. Determinació del grup sanguini ABO i Rh.

  5. Proves de detecció d'anticossos VIH, hepatitis B i C, i sífilis. La recollida de la mostra de semen es farà sempre al banc mateix. En cas que el donant sigui rebutjat serà informat de les causes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR