LLEI 12/1991, de 10 de maig, de reconeixement de la Universitat Ramon Llull.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

El President de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

La societat catalana, durant molts anys, ha donat carta de ciutadania a ofertes privades d'ensenyament universitari, de recerca i de formació de professionals, com són les dels centres Centre d'Ensenyament Tècnic Superior (CETS) Institut Químic de Sarrià, Escola Universitària de Professorat d'EGB Blanquerna, Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica de Telecomunicació La Salle, Facultat de Filosofia de Catalunya, Fundació Observatori de l'Ebre i d'altres de reconegudes pel Govern.

Aquesta situació de facto ha portat a plantejar un status, previst per les lleis, que permeti donar personalitat jurídica adequada a aquestes institucions privades, que passarien a constituir una Universitat. D'aquesta manera, les activitats acadèmiques i científiques d'aquests centres es veurien consolidades i potenciades pel fet de quedar acollides, totes elles, en el marc legal d'universitat privada que els permet ampliar les possibilitats de fer a la societat noves ofertes en el camp de la formació, de la recerca i de la professió, i constituir, així, una nova opció universitària per a Catalunya, que pel que fa al seu finançament bàsic no ha de representar cap càrrec als Pressupostos de la Generalitat.

Amb la finalitat d'oferir una altra opció universitària a Catalunya, el dia 10 d'octubre de 1989 es va constituir la Fundació Privada de Catalunya per a la Universitat Ramon Llull. El dia 29 de desembre de 1989 el seu President va presentar el projecte de creació de la Universitat Ramon Llull al Departament d'Ensenyament. En la reunió del Patronat de la Fundació, tinguda el dia 1 de març de 1990, es creà formalment la Universitat Ramon Llull i s'elevà aquest acord a escriptura pública el dia 9 de març de 1990.

Article 1

Es reconeix la Universitat Ramon Llull, la qual es regeix per la Llei Orgànica 11/1983, de 25 d'agost, de Reforma Universitària; per la Llei 26/1984, del 19 de desembre, de Coordinació Universitària i de Creació de Consells Socials; per aquesta Llei, per les normes que les desenvolupin, i per les seves pròpies normes d'organització i funcionament. D'acord amb l'article 20.1.c) de la Constitució i amb l'article 2.1 de la Llei Orgànica 11/1983, de 25 d'agost, de Reforma Universitària, les normes pròpies de la Universitat han de reconèixer explícitament que l'activitat de la Universitat es fonamenta en la llibertat acadèmica, que es manifesta en les llibertats de càtedra, d'investigació i d'estudi.

Article 2

-1 La Universitat Ramon Llull consta inicialment dels centres següents:

  1. Escola Tècnica Superior, CETS Institut Químic de Sarrià.

  2. Escola Universitària de Professorat d'EGB Blanquerna.

  3. Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica de Telecomunicació La Salle.

  4. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Electrònica i Informàtica.

  5. Facultat de Filosofia de Catalunya.

  6. Facultat de Dret.

  7. Facultat d'Economia.

  8. Facultat de Psicologia i Pedagogia.

  9. Institut Universitari Observatori de l'Ebre.

    -2 Els centres esmentats en l'apartat anterior organitzaran, en una primera etapa, els ensenyaments conduents a l'obtenció dels títols oficials següents:

  10. Enginyeria Industrial, especialitat Química.

  11. Diplomatura en Professorat d'EGB.

  12. Llicenciatura en Dret.

  13. Llicenciatura en Economia.

  14. Llicenciatura en Administració i Direcció d'Empreses.

  15. Llicenciatura en Filosofia.

  16. Llicenciatura en Química.

  17. Llicenciatura en Ciències de l'Educació.

  18. Llicenciatura en Psicologia.

  19. Tres enginyeries tècniques de l'àmbit de Telecomunicacions o d'Informàtica.

  20. Una enginyeria de l'àmbit d'Electrònica.

    -3 Per a la implantació de noves titulacions oficials s'ha de seguir el procediment establert reglamentàriament. Els títols oficials expedits per la Universitat Ramon Llull han d'ésser homologats d'acord amb l'article 58.4 de la Llei 11/1983, de 25 d'agost, de Reforma Universitària.

Article 3

-1 El Departament d'Ensenyament pot autoritzar l'inici de les activitats acadèmiques de la Universitat Ramon Llull en el curs 1991-1992, després d'haver comprovat que l'entitat titular ha complert els compromisos adquirits.

-2 La Universitat Ramon Llull ha de mantenir en funcionament cadascun dels seus centres durant un període mínim que permeti finalitzar els estudis als alumnes que havent-los-hi iniciat tinguin un rendiment acadèmic normal.

Article 4

La Universitat Ramon Llull ha de presentar anualment al Departament d'Ensenyament una memòria comprensiva de les activitats docents i investigadores realitzades.

Article 5

Als efectes previstos en l'article 27.8 de la Constitució, el Departament d'Ensenyament ha de fer el seguiment del compliment per la Universitat Ramon Llull de les normes que li siguin aplicables.

Disposicions addicionals Primera A partir de l'inici d'activitats, quedarà revocada l'adscripció del CETS Institut Químic de Sarrià, de l'Escola Universitària de Professorat d'EGB Blanquerna i de l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica de Telecomunicació La Salle a la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya, respectivament. Quedaran també extingits els convenis signats a l'empara d'aquestes adscripcions.

Segona Les Universitats han de traslladar d'ofici a la Universitat Ramon Llull els expedients dels alumnes dels centres que hi estaven adscrits i que ara s'integren a la Universitat Ramon Llull, a fi que puguin acabar els estudis iniciats en els tres centres esmentats seguint el pla d'estudis que ja tenen homologat.

Disposicions finals Primera S'autoritza el Govern i el Conseller d'Ensenyament, en l'àmbit de llurs atribucions, a desplegar aquesta Llei dictant les disposicions complementàries corresponents.

Segona Aquesta Llei entrarà en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 10 de maig de 1991

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Josep Laporte i Salas Conseller d'Ensenyament

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR