ORDRE IRP/33/2009, de 6 de febrer, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a projectes adreçats a recuperar i posar en valor el patrimoni memorial democràtic, i s'obre convocatòria pública per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció d'aquestes subvencions, per als anys 2009-2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior, Relacions Institucionals i Participacio
Rango de LeyOrdre

ORDRE

IRP/33/2009, de 6 de febrer, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a projectes adreçats a recuperar i posar en valor el patrimoni memorial democràtic, i s'obre convocatòria pública per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció d'aquestes subvencions, per als anys 2009-2010.

L'article 54.1 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, aprovat el 2006, estableix que la Generalitat i els altres poders públics de Catalunya han de vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Catalunya com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita per les llibertats democràtiques. Amb aquesta finalitat, han d'adoptar les iniciatives institucionals necessàries per al reconeixement i la rehabilitació de tots els ciutadans que han patit persecució com a conseqüència de la defensa de la democràcia i l'autogovern de Catalunya.

Per al Govern de la Generalitat, l'accés a la memòria històrica és un dret de la ciutadania d'una societat democràtica sana i lliure, i, per tant, un deure de l'Administració pública. La Direcció General de la Memòria Democràtica del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació és l'instrument designat per la Generalitat per executar les polítiques públiques de recuperació de la memòria democràtica: homenatge i desgreuge a totes les víctimes de la lluita per la democràcia; proclamació dels valors que fonamenten la democràcia i preservació de la memòria de la lluita contra el franquisme.

L'experiència en la gestió de les convocatòries d'ajuts adreçats a la restitució de la memòria democràtica va aconsellar que determinats projectes, com són els de recuperació, senyalització i interpretació del patrimoni memorial, tinguessin un tractament diferenciat respecte a la resta d'activitats de restitució de la memòria democràtica.

Per tot això, seguint la línia iniciada l'any 2008, s'obre una nova convocatòria de subvencions adreçada a les institucions locals de Catalunya per al desenvolupament de les actuacions esmentades.

Vistos el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

Vist el que disposa la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, amb els informes previs de l'Assessoria Jurídica de Relacions Institucionals i Participació i de la Intervenció Delegada,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 S'estableixen les bases reguladores de la concessió de subvencions a ens locals per a projectes adreçats a recuperar i posar en valor el patrimoni memorial democràtic que testimoniï la lluita per la democràcia durant el període comprès entre 1931 i 1980, les quals consten a l'annex d'aquesta Ordre.

1.2 S'obre convocatòria pública per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció de les subvencions previstes en aquesta Ordre.

Article 2

Termini

El termini de presentació de sol·licituds per a l'obtenció d'aquestes subvencions serà de 20 dies naturals des de l'endemà de la publicació al DOGC.

Article 3

Import i partida pressupostària

3.1 L'import total màxim destinat a aquesta convocatòria és de 2.500.000 euros.

3.2 Les subvencions aniran a càrrec de les partides pressupostàries IT0504D/460370100/1310 i IT0504D/760370000/1310 de l'exercici 2008, o equivalents dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per als anys 2009 i 2010, i resten condicionades a l'existència de crèdit adequat i suficient en el moment de la resolució de la concessió, i amb la següent distribució:

1.500.000 euros, a càrrec de l'exercici 2009.

1.000.000 euros, a càrrec de l'exercici 2010.

Article 4

Sol·licituds i procediment

La presentació de les sol·licituds, com també el procediment d'instrucció, resolució i notificació del procediment de concessió, es portarà a terme de conformitat amb el que preveuen les bases d'aquesta convocatòria.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 6 de febrer de 2009

Joan Saura i Laporta

Conseller d'Interior,

Relacions Institucionals i Participació

Annex

Bases reguladores de la convocatòria de subvencions a ens locals per a projectes adreçats a recuperar i posar en valor el patrimoni memorial democràtic

.1 Objecte

L'objecte d'aquesta convocatòria és la concessió de subvencions a ens locals per projectes adreçats a la recuperació del patrimoni memorial que testimoniï la lluita per la democràcia durant el període comprès entre els anys 1931 i 1980.

.2 Tipus d'actuacions

Podran ser objecte de subvenció les actuacions que es duguin a terme en el marc de projectes d'inversió promoguts per l'administració local que contemplin la realització d'obres o la dotació d'equipaments i d'infraestructures per a la restitució, conservació, dignificació, senyalització i interpretació d'un patrimoni memorial, com també els aspectes de recerca prèvia a l'actuació o els de difusió dels espais recuperats. En conseqüència, les subvencions de la present convocatòria es poden destinar a projectes d'inversió que prevegin les següents actuacions:

  1. La restauració i preservació de béns culturals de la memòria històrica corresponents al període 1931-1980.

  2. La recuperació in situ, conservació, dignificació i interpretació dels espais i llocs memorials (espais bèl·lics: búnquers, trinxeres, casamates, refugis, camps d'aviació, etc.; espais de repressió: presons, fosses, etc.).

  3. La realització d'obres de nova planta, rehabilitació, ampliació, millora o reforma de museus, centres d'interpretació o d'altres equipaments culturals destinats, preferentment i de forma estable, a la interpretació i difusió de la memòria democràtica, o bé l'execució d'obres per a la creació o la remodelació d'espais memorials.

  4. Les inversions destinades a la realització de projectes de senyalització i d'adequació de camins, rutes i itineraris per a la recuperació i manteniment de la memòria històrica.

  5. La dotació i instal·lació de senyals d'orientació i plafons informatius en espais de la memòria, d'acord amb la normativa de senyalització memorial de la Direcció General de la Memòria Democràtica.

  6. Les despeses per a la realització de projectes executius i estudis de viabilitat indispensables per dur a terme la preparació i execució de les actuacions indicades en aquesta relació d'actuacions.

  7. La recerca prèvia necessària per al desenvolupament del projecte, ja sigui per determinar l'abast de l'actuació sobre el bé patrimonial, com també per a la configuració dels projectes museològics i museogràfics que es vulguin promoure en aquests espais recuperats.

  8. Els elements previstos en el pla de comunicació del projecte, amb l'objectiu de difondre l'existència del patrimoni memorial que sigui objecte de l'actuació.

    .3 Despeses subvencionables

    Les actuacions subvencionables abastaran els conceptes següents:

  9. La construcció de béns immobles, exclusivament quan...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR