RESOLUCIÓ JUS/3874/2006, de 9 de novembre, per la qual es dóna publicitat de la Resolució de 30 d'octubre de 2006, dictada en el recurs governatiu interposat per la senyora MVT.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/3874/2006, de 9 de novembre, per la qual es dóna publicitat de la Resolució de 30 d'octubre de 2006, dictada en el recurs governatiu interposat per la senyora MVT.

Atès que en data 30 d'octubre de 2006, la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques ha adoptat la Resolució en el recurs governatiu interposat per la senyora MVT contra la qualificació de la registradora de la propietat d'Olot per la qual es denega la inscripció d'un pacte en previsió de ruptura matrimonial contingut en una escriptura pública de capítols matrimonials;

D'acord amb el que disposa l'article 5 de la Llei 4/2005, de 8 d'abril, dels recursos contra les qualificacions dels registradors de la propietat de Catalunya i d'acord amb el que preveu l'article 80 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya;

En ús de les competències que tinc atribuïdes,

Resolc:

Donar publicitat a la Resolució de 30 d'octubre de 2006, de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, dictada en el recurs governatiu interposat per la senyora MVT contra la qualificació de la registradora de la propietat d'Olot per la qual es denega la inscripció d'un pacte en previsió de ruptura matrimonial contingut en una escriptura pública de capítols matrimonials, que es publica com a annex a aquesta Resolució.

Barcelona, 9 de novembre de 2006

Xavier Muñoz i Puiggròs

Director general de Dret i d'Entitats Jurídiques

Annex

Resolució de 30 d'octubre de 2006, de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, dictada en el recurs governatiu interposat per la senyora MVT contra la qualificació de la registradora de la propietat d'Olot per la qual es denega la inscripció d'un pacte en previsió de ruptura matrimonial contingut en una escriptura pública de capítols matrimonials.

Relació de fets

I

El senyor ISS i la senyora MVT, ambdós amb veïnatge civil català, van contraure matrimoni el dia 31 de juliol de 1993. Deu anys després, el 18 de setembre de 2003, van atorgar escriptura pública de capítols matrimonials, autoritzada pel notari d'Olot senyor Manuel Faus Pujol amb el núm. 1746 del seu protocol. L'esmentada escriptura conté només dues clàusules, que són les següents: "[...] PRIMER.- El matrimoni dels atorgants es regeix pel règim de separació de béns vigent a Catalunya. SEGON.- En el cas d'una hipotètica separació del matrimoni, convenen que: 1.- La casa de l'Avinguda Castella La Manxa, número 18, d'aquesta ciutat, que constitueix el domicili conjugal, quedarà propietat dels dos consorts, a parts iguals. Aquesta atribució de la meitat indivisa a la senyora V es fa com a compensació econòmica per les seves aportacions i als efectes de regular l'article 41 del Codi de família. 2.- Els temes d'atribució de domicili, guarda i custòdia dels fills, pensions alimentàries, etc. es pactarien en funció de l'edat i necessitat dels menors, aplicant sempre el principi bonum filii".

II

El 5 de juliol de 2006 l'esmentada escriptura es va presentar al Registre de la Propietat d'Olot per a la seva inscripció, causant l'assentament núm. 744 del Diari 85. Juntament amb el títol s'acompanyava una instància de sol·licitud on es feia una descripció registral de la finca referida en els capítols. El 21 de juliol de 2006, la registradora va qualificar negativament el document esmentat, en observar els defectes següents: "[...] 2.1.- La redacció de la clàusula referida sembla recollir un compromís de futur que obligarà, en el seu cas, a transmetre dita quota indivisa en el supòsit d'una hipotètica separació. No existeix, per tant, transmissió de present subjecta a condició. 2.2.- Per altra banda, en la hipòtesi de què el document resultés inscriptible: 2.2.1.- La finca no està descrita en els termes exigits per la legislació hipotecària. 2.2.2.- El citat acord, establert en previsió d'una ruptura matrimonial, afecta l'atribució i titularitat de la vivenda conjugal i la determinació de les compensacions econòmiques entre cònjuges, aspectes aquests per als que no s'ha obtingut l'oportuna aprovació judicial".

III

El 2 d'agost de 2006 el senyor Josep Tulsà Valentí...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR