DECRET 181/2002, de 25 de juny, de reestructuració parcial del Departament de Medi Ambient.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació
Rango de LeyDecret

DECRET 181/2002, de 25 de juny, de reestructuració parcial del Departament de Medi Ambient.

La Llei 4/1991, de 22 de març, crea el Departament de Medi Ambient i disposa que a aquest li correspon establir, d'acord amb les orientacions del Govern, les directrius generals de la política de medi ambient i l'exercici de les competències i funcions en aquest àmbit.

El Decret 67/1991, de 8 d'abril, li assigna les competències i funcions i estableix l'estructura i l'organització central del Departament.

El Decret 150/1993, de 7 de maig, estructura la Direcció General de Patrimoni Natural del Departament de Medi Ambient.

El Decret 297/1999, de 26 de novembre, de creació i reorganització de departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, suprimeix la Direcció General del Medi Natural del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i atribueix les funcions de la Direcció General esmentada a la Direcció General de Patrimoni Natural i del Medi Físic del Departament de Medi Ambient, excepte les relacionades amb la prevenció d'incendis forestals i agents rurals que s'atribueixen a la Direcció General d'Emergències i Seguretat Civil, adscrita per aquest Decret al Departament d'Interior.

El Decret 414/2000, de 27 de desembre, adscriu el cos d'agents rurals al Departament de Medi Ambient i li assigna funcions en matèria de prevenció d'incendis forestals.

El Decret 209/1991, d'1 d'octubre, i el Decret 155/1999, d'1 de juny, varen establir les delegacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona del Departament de Medi Ambient i establien l'organització de les oficines de gestió ambiental unificada de cada delegació territorial. Així mateix el Decret 134/2001, de 29 de maig, crea la Delegació Territorial del Departament de Medi Ambient de les Terres de l'Ebre.

Vist que s'han produït modificacions en les funcions i en l'estructura de la Direcció General de Patrimoni Natural i del Medi Físic del Departament de Medi Ambient motivades pel traspàs de competències i per l'ampliació i intensificació de l'actuació administrativa en determinats àmbits sectorials, cal dotar el Departament de Medi Ambient de l'estructura més adequada per poder atendre les necessitats dels gestors del Medi Ambient.

Igualment, i en el marc d'un procés de racionalització administrativa, convé introduir determinades modificacions en l'estructura de les delegacions territorials, amb l'objectiu d'assolir una eficàcia major en el desenvolupament de les tasques que tenen atribuïdes.

En conseqüència, i d'acord amb el que disposa l'article 61 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta del conseller de Medi Ambient i amb la deliberació del Govern de la Generalitat,

Decreto:

Article 1

Es creen dins el Departament de Medi Ambient, sota la dependència del seu titular, les direccions generals d'Activitats Cinegètiques i Pesca Continental i de Prevenció de Riscos del Medi Natural.

Article 2

Corresponen a la Direcció General d'Activitats Cinegètiques i Pesca Continental les funcions següents:

  1. Establir les directrius generals i planificar la gestió de la riquesa cinegètica i piscícola de Catalunya, i assumir, si escau, la gestió en els àmbits sobre els quals s'assignen competències al Departament de Medi Ambient, sens perjudici de les competències que per raó de la matèria pertoquen a altres òrgans de la Generalitat.

  2. Actuar com a òrgan de comunicació del Departament de Medi Ambient amb els organismes i institucions implicats en la gestió de les activitats cinegètiques i de la pesca continental.

  3. Elaborar les propostes de normativa corresponents a veda, períodes, espècies, àrees de caça privada, àrees cinegètiques especials, zones de caça controlada, refugis i reserves de caça.

  4. Divulgar la normativa sobre la conservació de la fauna cinegètica i piscícola.

  5. Coordinar la tramitació de llicències de caça i pesca i gestionar la concessió de permisos de caça major.

  6. Dirigir la realització dels programes d'inventaris, els controls i les repoblacions, i administrar les granges cinegètiques de la Direcció General mateixa i les reserves nacionals de caça.

  7. Proposar l'aprovació de les zones de pesca controlada i els refugis de pesca.

  8. Dirigir la gestió dels registres d'àrees privades de caça i de refugis de pesca.

  9. Dirigir la gestió dels registres de les granges cinegètiques i piscifactories privades.

  10. Controlar els centres piscícoles i les granges cinegètiques.

  11. Elaborar una estadística anual de caça i pesca continental.

  12. Aprovar els plans cinegètics en àrees amb reglamentació específica.

  13. Imposar les sancions que pertoquin en l'àmbit de les seves competències i d'acord amb la normativa sectorial aplicable.

  14. Qualsevol altre sobre aquesta matèria atribuïda pel titular del Departament.

Article 3

La Direcció General d'Activitats Cinegètiques i Pesca Continental s'organitza en les àrees funcionals següents:

  1. Àrea d'activitats cinegètiques.

  2. Àrea de pesca continental.

Article 4

4.1 Correspon a l'Àrea d'activitats cinegètiques, en l'àmbit de les competències de la Direcció General d'Activitats Cinegètiques i Pesca Continental:

  1. Elaborar propostes de directrius generals i de planificació de la gestió de la riquesa cinegètica.

  2. Elaborar propostes per a l'elaboració de normatives corresponents a veda, períodes, espècies, àrees de caça privada, àrees cinegètiques especials, zones de caça controlada, refugis i reserves de caça.

  3. Tramitar llicències de caça i de permisos de caça major.

  4. Realitzar inventaris, controls i repoblacions, i administració de les granges cinegètiques de la pròpia àrea i les reserves nacionals de caça.

  5. Gestionar els registres d'àrees privades de caça.

  6. Gestionar els registres de les granges cinegètiques.

  7. Proposar l'aprovació dels plans cinegètics en àrees amb reglamentació específica.

  8. Qualsevol altra funció que li encomani en aquestes matèries el/la director/a general d'Activitats Cinegètiques i Pesca Continental.

    4.2 Correspon a l'Àrea de pesca continental, en l'àmbit de les competències de la Direcció General d'Activitats Cinegètiques i Pesca Continental:

  9. Tramitar llicències de pesca.

  10. Elaborar informes previs a l'aprovació de les zones de pesca controlada i els refugis de pesca.

  11. Gestionar els registres de refugis de pesca.

  12. Gestionar els registres de les piscifactories privades.

  13. Controlar els centres piscícoles.

  14. Qualsevol altra funció que li encomani en aquestes matèries el/la director/a general d'activitats cinegètiques i de pesca continental.

Article 5

Li corresponen a la Direcció General de Prevenció de Riscos del Medi Natural les funcions següents:

  1. Formar, coordinar i fer el seguiment de les actuacions dels agents rurals.

  2. Aprovar els plans de prevenció d'incendis forestals.

  3. Avaluar el grau de protecció del patrimoni natural, impulsar accions encaminades a la seva millora i assumir, si escau, les actuacions necessàries per dur-les a terme.

  4. Fomentar les campanyes de sensibilització en la prevenció contra incendis forestals, en coordinació amb el Departament d'Interior.

  5. Fomentar, coordinar i donar suport a les unitats de voluntaris forestals.

  6. Coordinar i donar suport a les agrupacions de defensa forestal i informar sobre la seva creació.

  7. Elaborar la cartografia de les zones cremades.

  8. Vetllar per l'execució dels plans de millora per a la protecció ambiental i pel correcte desenvolupament de l'activitat cinegètica i piscícola, i fer complir la legislació vigent a través del cos d'agents rurals.

  9. Col·laborar en l'elaboració de censos i en el seguiment dels programes de conservació de la fauna autòctona.

  10. Implantar els procediments operatius.

  11. Elaborar les estadístiques anuals dels serveis realitzats.

  12. Dirigir, supervisar i coordinar les activitats pròpies dels òrgans que en depenen.

Article 6

6.1 La Direcció General de Prevenció de Riscos del Medi Natural s'estructura en:

  1. El Servei de Prevenció d'Incendis Forestals.

  2. El Servei de Gestió de Recursos.

6.2 Dins la Direcció General es constitueix la Unitat Operativa del cos d'agents rurals, que s'estructura de manera jerarquitzada, al front de la qual hi ha l'inspector/a que preveu la normativa reguladora del cos d'agents rurals, que exerceix les funcions de representació del cos, coordinació i control dels serveis i inspecciona el compliment de les ordres impartides als agents.

Article 7

7.1 Corresponen al Servei de Prevenció d'Incendis les funcions següents:

  1. Elaborar els plans de prevenció d'incendis forestals.

  2. Delimitar les zones de risc d'incendi forestal i elaborar l'índex de perill d'incendi forestal.

  3. Engegar i coordinar les campanyes de sensibilització en la prevenció contra incendis forestals.

  4. Elaborar la cartografia de les zones cremades en coordinació amb el sistema d'informació geogràfica del Departament de Medi Ambient.

  5. Fomentar, si escau, l'elaboració de projectes d'investigació en matèries tecnològiques i sistemes d'avaluació, predicció i minimització del risc, d'aplicació en l'àmbit de la prevenció d'incendis forestals.

  6. Establir els plans d'actuació de les unitats de voluntaris forestals en les actuacions dirigides a la prevenció d'incendis forestals.

  7. Fomentar la creació d'agrupacions de defensa forestal.

  8. Qualsevol altra funció que li encomani en aquestes matèries el/la director/a general de Prevenció de Riscos del Medi Natural.

    7.2 Del Servei de Prevenció d'Incendis en depenen les seccions següents:

  9. La Secció d'Inspecció.

  10. La Secció de Prevenció d'Incendis Forestals.

    7.3 A la Secció d'Inspecció li corresponen les funcions següents:

  11. Fer el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR