DECRET 246/1996, de 5 de juliol, que aprova el Reglament del cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 2249, pàg. 8971, de 28.8.1996).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

La importància del col·lectiu de bombers voluntaris es deriva tant del creixent nombre dels seus efectius com del seu arrelament a Catalunya des de fa moltes dècades. Els primers nuclis de bombers voluntaris foren municipals, alguns encara avui existents, i origen dels actuals bombers voluntaris de la Generalitat. L'article 5 de la Llei 5/1994, de 4 de maig, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya, els atribueix la condició de ser part integrant de la totalitat dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya, i el títol 4 els inclou, juntament amb el cos de bombers, dins l'estructura del Departament de Governació, deixant la regulació del seu règim a la via reglamentària.

L'actual marc normatiu dels bombers voluntaris de la Generalitat està determinat pel Decret 49/1982, de 22 de febrer, aprovant el Reglament dels cossos de bombers voluntaris del Servei d'Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya, Decret que fou parcialment modificat pel Decret 169/1989, de 3 de juliol.

L'aprovació de la Llei 5/1994 abans esmentada fa necessària l'adaptació del marc normatiu vigent sobre els bombers voluntaris, la qual ja s'ha iniciat amb la recent publicació del Decret 285/1995, de 25 d'octubre, de creació del Consell de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Catalunya. Així doncs, el present Decret té per finalitat establir una nova regulació global de tots els bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya en desplegament de les previsions de la Llei i, en aquest sentit, cal destacar que aquest simplifica l'estructura d'aquest col·lectiu -que passa de tenir molts cossos a constituir un únic cos- i, alhora, capitalitza normativament l'experiència acumulada al llarg dels anys.

D'acord amb el que s'ha exposat, vist l'informe del Consell de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Governació i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1 Disposicions generals

Article 1

Objecte 1.1 Aquest Reglament té per objecte establir les normes que regulen el cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya i la seva organització. 1.2 El cos de bombers voluntaris de la Generalitat s'estructura en agrupacions, d'acord amb la seva adscripció a parcs de bombers.

Article 2

Definició, naturalesa i principis d'actuació 2.1 Són membres del cos de bombers voluntaris de la Generalitat les persones que, per llur vocació benèfica social, presten d'una manera altruista les funcions de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments, dins l'estructura de la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya del Departament de Governació. 2.2 Els membres del cos de bombers voluntaris de la Generalitat no tenen la consideració de personal funcionari ni de personal laboral i han de sotmetre la seva actuació als principis bàsics assenyalats a l'article 2 de la Llei 5/1994, de 4 de maig, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya.

Capítol 2 Seccions. Sistema d'ingrés i de baixa com a bomber voluntari

Secció 1 Seccions

Article 3

Classificació per seccions i definició 3.1 Els membres del cos de bombers voluntaris de la Generalitat es classifiquen en les seccions següents:

  1. Secció Activa: formada pels bombers voluntaris la tasca dels quals és actuar al lloc del sinistre, realitzar serveis de prevenció i altres de no urgents.

  2. Secció Especial: formada pels bombers voluntaris especialistes en diferents tecnologies que pels seus coneixements i experiència poden assessorar i/o participar de forma directa en els serveis.

  3. Secció de Bombers Veterans: formada pels bombers voluntaris que, amb l'aportació de la seva experiència i coneixements, tenen la missió d'assessorar en totes les tasques pròpies dels bombers.

  4. Secció d'Honor: constituïda per persones, col·lectius, agrupacions o institucions, nacionals o estrangeres, que hagin contribuït d'alguna manera en favor dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de la Generalitat. 3.2 Cada parc de bombers pot comptar amb una Secció Juvenil, constituïda per joves que sentin una especial vocació de futurs bombers voluntaris.

Secció 2 Sistema d'ingrés a cada secció

Article 4

Nomenaments i baixes Correspon al conseller de Governació, a proposta del director general de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya, emetre les resolucions de nomenament de membres del cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya de totes les seccions en què es classifica, i també emetre'n les de baixa.

Article 5

Ingrés a la Secció Activa 5.1 Les places de nova creació o vacants de bomber voluntari de la Secció Activa han de ser proveïdes mitjançant convocatòria, efectuada pel conseller de Governació. 5.2 La convocatòria ha de fer-se pública i ha d'incloure, a més de les places convocades:

  1. La relació del total de places de bombers voluntaris de la Secció Activa.

  2. El calendari del procés de selecció dels aspirants, que inclou les fases d'admissibilitat i de la realització de proves selectives.

  3. El període de reclamacions de l'aspirant en relació al resultat de les fases d'admissibilitat i de la realització de les proves de selecció.

  4. Els requisits d'admissibilitat i les proves per demostrar la idoneïtat de l'aspirant, entre les quals hi ha d'haver, en tot cas, les assenyalades en aquest Reglament. 5.3 Correspon a la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya la tramitació de les fases d'admissibilitat i de realització i valoració de les proves selectives.

Article 6

Requisits d'admissibilitat de l'aspirant de la secció Activa 6.1 L'aspirant de la Secció Activa ha de presentar, en el lloc indicat a la convocatòria, una sol·licitud adreçada al conseller de Governació. 6.2 A la sol·licitud cal expressar el parc de bombers al qual l'aspirant vol ser adscrit. A més, cal adjuntar-hi el curriculum vitae i els documents que acreditin que compleix els requisits següents: Haver complert 18 anys i no haver complert els 35 anys. Tenir la residència dins el terme municipal del parc de bombers al qual l'aspirant vol ser adscrit, o bé tenir-la a una distància inferior a 15 quilòmetres de radi. No patir cap deficiència psíquica ni física que l'impossibiliti per realitzar les funcions pròpies de la secció. 6.3 Cal adjuntar-hi també un document, signat per l'aspirant, de reconeixement de la naturalesa voluntària de les funcions del bomber voluntari, d'acceptació de les normes d'aquest Reglament i de totes les disposicions i actes dictats per la Generalitat sobre activitats i règim dels bombers voluntaris, així com de compromís exprés de retornar, en el moment de la seva baixa, el carnet d'identificació, l'equip personal, l'uniforme, i tot l'altre material que li hagi estat lliurat per necessitats del servei.

Article 7

Selecció dels aspirants admesos a la Secció Activa 7.1 Tots els aspirants que compleixin els requisits de l'article anterior i altres requisits que, eventualment, determini la convocatòria, han ser convocats per a la superació, com a mínim, de les següents proves: Prova de reconeixement mèdic que acrediti que no es pateix cap malaltia o defecte físic que impossibiliti per a l'exercici de les funcions pròpies de la secció. Prova d'aptitud física, el contingut de la qual s'ha de determinar per resolució del conseller de Governació, amb informe previ del Consell de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Catalunya. Entrevista amb el cap de parc i amb el cap d'agrupació, si s'escau, del parc de bombers on l'aspirant sol·liciti ser adscrit, els quals han d'emetre el corresponent informe. 7.2 Amb les dades de les proves anteriors, l'informe de valoració dels mèrits, si s'escau, i l'informe sobre el resultat de l'entrevista, el director general de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya ha de proposar al conseller de Governació la relació d'aspirants aptes que han de ser nomenats bombers voluntaris de la Secció Activa en pràctiques. La relació d'aspirants aptes i la puntuació assolida per cada un d'ells s'ha de fer pública en cada un dels parcs de bombers de les vacants convocades. 7.3 Els bombers voluntaris de la Secció Activa en pràctiques han de superar el curs bàsic de bomber, dissenyat per l'Escola de Bombers de Catalunya. Per a la realització d'aquest curs, els aspirants han de rebre l'equip personal necessari. 7.4 Els aspirants que superin el curs bàsic de bomber són nomenats membres del cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya, de la Secció Activa, d'acord amb allò que disposa l'article 4 d'aquest Reglament.

Article 8

Ingrés, requisits d'admissibilitat i selecció dels membres de la Secció Especial 8.1 La persona que reuneixi les condicions expressades a l'article 3.1.b) d'aquest Reglament i que vulgui ser membre de la Secció Especial ha de presentar una sol·licitud adreçada al conseller de Governació. El sol·licitant pot indicar el lloc de la seva col·laboració, que pot ser alternativament en els serveis logístics i/o operatius de la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvaments...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR