ORDRE ARP/182/2002, de 28 de maig, per la qual es reglamenta la pesca del pop roquer amb catúfols i nanses.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/182/2002, de 28 de maig, per la qual es reglamenta la pesca del pop roquer amb catúfols i nanses.

La modalitat de marisqueig amb ormeigs de línia contínua es troba inclosa en l'apartat d'arts menors que aplega un gran nombre de petites embarcacions. Aquestes embarcacions alternen diverses modalitats artesanals durant l'any i varien l'activitat en funció de l'espècie objectiu.

Els ormeigs de marisqueig denominats catúfols o cadups es destinen únicament i exclusiva a la captura de pop roquer. Darrerament estan proliferant també les nanses destinades a la captura de pops de manera específica.

L'interès creixent per aquesta activitat pot comportar un increment excessiu del nombre de calaments utilitzats. Aquesta situació afecta d'una banda els recursos que hi ha, per l'increment d'esforç pesquer aplicat a les poblacions i, d'altra, a la resta de modalitats artesanals, per la reducció dràstica de l'espai útil disponible.

Les mesures de gestió d'aquesta espècie tenen resposta en l'àmbit local, i per tal de regular aquestes modalitats artesanals, es considera necessari establir unes limitacions pel que fa als estris, els horaris o els períodes de pesca.

El Decret 9/1987, de 15 de gener, de cria i recollida de marisc, estableix les característiques bàsiques que han de regir l'activitat de marisqueig a Catalunya, a partir de les quals s'han de desenvolupar les normatives específiques.

Concretament, s'han regulat diverses modalitats de marisqueig al llarg de la costa amb l'establiment de criteris de protecció i control dels recursos marisquers, com la limitació del nombre de vaixells, de les captures, les talles mínimes, les característiques dels ormeigs, etc. Es tracta en tots els casos d'activitats selectives i artesanals adreçades a espècies de mol·luscos com la tellerina o la petxina lluenta.

La Direcció General de Pesca i Afers Marítims ha dedicat molts esforços per donar a conèixer el Codi de conducta per a la pesca responsable que va publicar la FAO l'any 1995, i es fa ressò de les recomanacions que, en els àmbits de la pesca marítima, l'ordenació pesquera, l'aqüicultura o la comercialització, es fan a tots els estats que participen en la gestió dels recursos marins vius.

Concretament, l'article 6.6 del Codi de conducta per a la pesca responsable, recomana que on hi hagi arts i pràctiques de pesca selectiva adequades i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR