DECRET 235/1994, de 26 de juliol, pel qual es regulen i s'adeqüen, d'acord amb la Llei 30/1992, de 26 de novembre, els procediments reglamentaris que afecten les matèries de la competència del Departament de Comerç, Consum i Turisme.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

L'aprovació de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, ha suposat la introducció d'importants reformes en l'actuació de l'Administració pública. Aquest fet determina la necessitat d'adaptar les normes que regulen els procediments administratius de les diferents administracions públiques a la nova legislació.

Aquesta adequació, en compliment del que estableix la disposició addicional 3 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, en la nova redacció donada pel Reial decret-llei 14/1993, de 4 d'agost, s'ha d'efectuar en el termini de divuit mesos a partir de l'entrada en vigor de la Llei, esmentada, i ha d'abastar les normes reguladores dels diferents procediments administratius, qualsevol que sigui el seu rang, amb menció específica dels efectes estimatoris o desestimatoris que produeix la falta de resolució expressa.

Pel que fa als efectes estimatoris que pot produir la falta de resolució per l'Administració de la Generalitat, cal destacar que la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, concretament a l'article 81, va determinar, amb caràcter genèric, l'aplicació del silenci positiu en determinats supòsits desplegats pel Decret 100/1991, de 25 de març, fet que va suposar una important innovació en l'actuació de l'Administració catalana.

Mitjançant el present Decret es regulen els procediments establerts en els reglaments dictats per al desplegament de les lleis de comerç, serveis, consum i turisme, i es determinen, particularment, els efectes del silenci en els supòsits de falta de resposta per part del Departament de Comerç, Consum i Turisme.

Així mateix, a l'annex s'aprova una relació sistematitzada dels procediments referenciats al títol 2 a fi de facilitar la tasca dels operadors jurídics.

Per raó de la complexitat i l'especialitat d'alguns procediments en matèries de la competència del Departament de Comerç, Consum i Turisme, que no tenen fixat un termini de resolució en la seva normativa reguladora, s'ha avaluat cada supòsit ponderant que el silenci no pugui comportar l'adquisició de drets i facultats per part dels interessats sense que s'hagin complert les garanties davant de tercers que es deriven del procediments i sense tenir la certesa que reuneixen els requisits imposats per l'ordenament jurídic.

Atès que, d'altra banda, la manca de resolució dins el termini corresponent podria tenir repercussions econòmiques per a la hisenda de la Generalitat o podria incidir en la prestació d'un servei públic o permetre l'adquisició d'una aparença de dret en relació amb domini públic, es fa necessari precisar els supòsits en què la manca de resolució esmentada tindrà efectes desestimatoris.

Pel que fa a la tramitació que s'ha seguit per a l'elaboració d'aquest Decret, ha estat sotmès a informació pública d'acord amb el que estableix l'article 64 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre.

Atès el que s'ha dit anteriorment, d'acord amb el dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Comerç, Consum i Turisme i d'acord amb el Govern,

Decreto:

TÍTOL 1 Disposicions de caràcter general

Article 1

Objecte 1.1 Es regulen per tal d'adequar-los a la Llei 30/1992, de 26 de novembre, els procediments en matèries de la competència del Departament de Comerç, Consum i Turisme, en els termes que estableix el títol 2 d'aquest Decret. 1.2 S'aprova la relació sistematitzada de procediments en les matèries assenyalades a l'apartat anterior que s'adjunta com annex d'aquest Decret, on consten els terminis de resolució i els efectes estimatoris o desestimatoris dels actes presumptes que es puguin dictar.

Article 2

Subvencions En els procediments de concessió de subvencions i ajuts que tramiti el Departament de Comerç, Consum i Turisme, el termini per resoldre és el que estableixi la seva normativa reguladora. Sempre que no s'hi especifiqui el contrari, transcorregut aquest termini o, subsidiàriament, el de tres mesos sense que s'hagi dictat resolució expressa, s'entenen desestimades les sol·licituds corresponents. Pel que fa al moment inicial per al còmput del termini fixat, si la normativa estableix un període de presentació de sol·licituds, s'ha de computar a partir de la finalització d'aquest període i, si no l'estableix, s'ha de computar a partir de la presentació individualitzada de cada sol·licitud.

Article 3

Recursos Els recursos aplicables a les resolucions dictades pel Departament de Comerç, Consum i Turisme es regeixen pel que disposa el capítol 2 del títol 7 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

TÍTOL 2 Modificacions de la normativa en matèria de comerç, consum i turisme

Article 4

Es dóna un nou redactat a l'article 6.1 del Decret 87/1980, de 23 de juny, amb el contingut següent: "El Departament de Comerç, Consum i Turisme comprovarà si la sol·licitud presentada reuneix els requisits previstos en l'article anterior i n'estudiarà la conveniència de l'aprovació, ateses les característiques de l'estudi o proposta i el benefici econòmic que se'n derivi, i resoldrà en conseqüència en el termini de dos mesos. S'entén desestimada la sol·licitud si no s'ha dictat resolució expressa en el termini de tres mesos a comptar de la seva presentació". (Supòsit 1)

Article 5

Es dóna un nou redactat al paràgraf primer de l'article 7 de l'Ordre de 5 de maig de 1983, que desplega el Decret 56/1983, de 10 de febrer, amb el contingut següent: "Comprovat que l'expedient format amb la sol·licitud i documentació adjunta reuneix els requisits formals, el director general de Comerç Interior i Serveis dictarà resolució per acordar que es procedeixi a la inscripció corresponent en el termini d'un mes. Transcorregut aquest termini sense que s'hagi dictat resolució expressa, s'entén estimada la sol·licitud". (Supòsit 2)

Article 6

S'afegeix un nou paràgraf a l'article 2 del Decret 39/1984, de 31 de gener, amb el contingut següent: "El director general de Comerç i Serveis dictarà resolució en el termini d'un mes. Transcorregut aquest termini sense que s'hagi dictat resolució expressa, s'entén estimada la sol·licitud". (Supòsit 3)

Article 7

Es dóna un nou redactat a l'article 6 de l'Ordre de 7 de desembre de 1987, que desplega el Decret 320/1987, de 23 de desembre, amb el contingut següent: "La inscripció de les associacions i les organitzacions a què es refereixen els articles 4 i 5 la farà la Direcció General de Comerç Interior i Serveis en el termini d'un mes. Transcorregut aquest termini sense que s'hagi dictat resolució expressa, s'entén estimada la sol·licitud". (Supòsit 4)

Article 8

Es dóna un nou redactat al paràgraf segon de l'article 12 del Decret 344/1989, de 19 de desembre, amb el contingut següent: "La Comissió, atès el contingut de l'expedient i el que preveu el present Decret, formularà una Proposta de resolució al secretari general del Departament de Comerç, Consum i Turisme, qui dictarà resolució en el termini d'un mes. Transcorregut el termini de tres mesos sense que s'hagi dictat resolució expressa, s'entén desestimada la sol·licitud". (Supòsit 5)

Article 9

Es dóna un nou redactat al paràgraf primer de l'article 7 de l'Ordre de 27 de juny de 1991, amb el contingut següent: "La Comissió emetrà el seu informe i el subdirector general dictarà la resolució corresponent en el termini d'un mes. Transcorregut el termini de tres mesos sense que s'hagi dictat resolució expressa, s'entén estimada la sol·licitud". (Supòsit 6)

Article 10

Es dóna un nou redactat a l'article 5 de l'Ordre de 2 de desembre de 1983, amb el contingut següent: "Atesos els requisits i la documentació prevista als articles 3 i 4 d'aquesta Ordre, la Direcció General de Consum i Disciplina del Mercat procedirà a inscriure l'entitat a la secció general del Registre d'organitzacions de Catalunya en el termini d'un mes, i li assignarà el número que li correspongui, la qual cosa serà comunicada per escrit a l'interessat. Transcorregut aquest termini sense...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR