DECRET 134/1999, de 18 de maig, de regulació de la videovigilància per part de la policia de la Generalitat i de les policies locals de Catalunya. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 2988, pàg. 12942, de 5.10.1999).

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

134/1999, de 18 de maig, de regulació de la videovigilància per part de la policia de la Generalitat i de les policies locals de Catalunya. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 2988, pàg. 12942, de 5.10.1999).

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

La Generalitat de Catalunya disposa de competència en matèria de seguretat pública i seguretat ciutadana, d’acord amb l’article 149.1.29 de la Constitució, l’article 13 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya i els articles 37 i següents de la Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat de l’Estat.

La Llei orgànica 4/1997, de 4 d’agost, per la qual es regula la utilització de videocàmeres per les forces i cossos de seguretat en llocs públics, en la seva disposició addicional 1 realitza un reconeixement exprés de la competència de les comunitats autònomes amb títols competencials per a la protecció de les persones i els béns i per al manteniment de l’ordre públic, per establir les normes que regulin l’ús de videocàmeres per part de les seves forces policials i de les policies locals del seu territori.

Dins aquest marc normatiu, el present Decret regula l’autorització i l’ús de càmeres i altres dispositius per captar i gravar imatges i sons en llocs públics, així com la seva utilització posterior pel que fa al registre, la custòdia i la destinació de les gravacions obtingudes amb aquells aparells.

El Decret recull l’existència d’una única comissió de control dels dispositius de videovigilància per a la instal·lació de videocàmeres per part de qualsevol cos policial que actuï en el territori de la Comunitat Autònoma de Catalunya, per tal d’evitar duplicitats i assolir un major grau de seguretat jurídica.

Així mateix aquesta disposició estableix determinades garanties per a la salvaguarda dels drets fonamentals que es poden veure afectats per l’ús d’aquests instruments de control i molt especialment els drets a la intimitat i a la pròpia imatge, per la qual cosa s’ha regulat acuradament el dret dels ciutadans d’accés i cancel·lació de les gravacions.

Tenint en compte el que s’ha exposat, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Governació, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte i àmbit

1.1 Aquest Decret regula la utilització per part de la policia de la Generalitat-mossos d’esquadra i de les policies locals de Catalunya de càmeres i altres dispositius per captar i gravar imatges i sons en llocs públics, així com la seva utilització posterior, amb la finalitat de garantir la seguretat pública i respectar el dret a la intimitat dels ciutadans, i el funcionament i la composició de la comissió que preveuen la disposició addicional 1 i l’article 3 de la Llei orgànica 4/1997, de 4 d’agost.

1.2 El tractament posterior de les imatges i dels sons gravats es regirà per la legislació sobre protecció de dades en tot el que no reguli específicament aquest Decret.

1.3 La present disposició no serà d’aplicació a les càmeres fixes que necessiten instal·lar la policia de la Generalitat o les policies locals en immobles, dependències o instal·lacions pròpies o adscrites al compliment de les seves funcions, sempre que aquestes càmeres estiguin exclusivament destinades a garantir la seguretat i protecció interior o exterior d’aquestes dependències.

Article 2

Principis generals d’actuació

2.1 De conformitat amb el que disposa l’article 6 de la Llei orgànica 4/1997, de 4 d’agost, les actuacions que regula aquesta disposició es realitzaran d’acord amb el principi de proporcionalitat, que exigeix una adequació de la utilització dels mitjans emprats a les finalitats previstes i que la gravació d’imatges i de sons sigui estrictament la necessària per complir aquestes finalitats.

2.2 En virtut d’aquest principi, l’ús dels dispositius fixos requereix l’existència d’un risc raonable per a la seguretat pública, i l’ús dels equips mòbils, d’un perill cert i concret per a aquesta.

2.3 Els dispositius i els equips l’ús dels quals regula aquesta disposició no es podran utilitzar per captar o gravar imatges i sons de l’interior dels habitatges ni dels seus vestíbuls, llevat que hi hagi el consentiment dels seus titulars o una autorització judicial, o bé en el cas de delicte flagrant.

La utilització de càmeres mòbils per gravar l’entrada dels habitatges solament serà justificable quan calgui prevenir la comissió de delictes o infraccions administratives en relació amb la seguretat pública, amb la finalitat d’assegurar la convivència ciutadana, l’eradicació de la violència i la utilització pacífica de les vies i els espais públics.

2.4 Tampoc no es podran utilitzar amb la finalitat d’observar la intimitat de les persones o de captar les converses que aquestes mantinguin privadament als llocs públics susceptibles de gravació, llevat que hi hagi una autorització judicial. Des del moment que el responsable d’operació de gravació i els seus superiors tinguin coneixement que el seu resultat serà el que s’indica a l’apartat anterior ordenaran que aquesta cessi immediatament, i n’acordaran la destrucció i estendran l’acta corresponent.

Capítol 2

De la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància

Article 3

Creació i composició de la Comissió

3.1 Es crea la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya, com a òrgan consultiu i de control d’aquesta matèria, amb la finalitat de vetllar perquè es garanteixi el dret a la privacitat, intimitat i a la pròpia imatge dels ciutadans.

3.2 La Comissió es regirà per les normes que conté aquest Decret, el seu reglament intern, aprovat pel Govern de la Generalitat a proposta d’aquesta, i supletòriament per les normes de procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat.

3.3 La Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància està integrada pels següents membres:

  1. President: el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

  2. El fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

  3. Dos vocals, designats pel Govern de la Generalitat, a proposta del conseller de Governació, per un període de quatre anys.

d) Dos vocals designats pel Govern de la Generalitat, a proposta de les entitats associatives dels municipis de Catalunya, per un període de quatre anys.

e) Dos vocals, designats per l’Administració general de l’Estat, per un període de quatre anys, en el supòsit que la Comissió sigui única.

Com a secretari de la Comissió actuarà, amb veu però sense vot, un funcionari del Departament de Governació nomenat pel seu conseller, sens perjudici del que estableixi el corresponent conveni.

3.4 Els membres suplents de la Comissió els designarà cadascuna de les categories dels membres titulars, en les mateixes condicions i en el mateix nombre.

3.5 Les assistències dels membres a les sessions de la Comissió meritaran les indemnitzacions que siguin procedents de conformitat amb la normativa vigent sobre indemnitzacions.

Article 4

Funcions de la Comissió

4.1 La Comissió, que podrà ser única en l’àmbit de la Comunitat Autònoma de Catalunya per a la instal·lació de videocàmeres per part de qualsevol de les forces i cossos de seguretat que actuïn en el seu territori, exercirà les següents funcions:

a) Emetre informe previ i amb caràcter preceptiu sobre l’autorització dels dispositius fixos de gravació que sol·licitin la policia de la Generalitat, les policies locals de Catalunya i, si s’escau, les forces i cossos de seguretat de l’Estat que actuïn en el territori de la Comunitat Autònoma.

b) Dictaminar sobre l’ús dels equips mòbils de gravació per part de la policia de la Generalitat i de les policies locals, a requeriment del director general de Seguretat Ciutadana i dels alcaldes, o bé a iniciativa pròpia acordada per majoria absoluta dels seus membres, i després d’haver examinat les imatges i els sons gravats.

c) Dictaminar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR